fbpx

Tupakantumpista tuskaa eläimille

Ei ole päivää, etteikö ilmastokriisi tulisi tavalla tai toisella eteen mediassa. Ja hyvä niin – onhan tärkeää pitää esillä keinoja, joilla voimme toimia ilmaston hyväksi. Tupakkateollisuuden toimiin puuttuminen olisi myös yksi vaikuttava keino.

Sen aiheuttamat ilmastohaitat voivat tuntua meille etäisiltä, kun omia metsiämme ei hakata tupakkaviljelmien tieltä. Meidän ei myöskään tarvitse nälkäisinä miettiä, miksi maillamme viljellään tupakkaa perunan sijaan. Tupakantuotanto kuitenkin rasittaa yhteistä ilmastoamme enemmän kuin moni ympäristöarvojen puolustaja arvaa: tupakkateollisuuden lakkauttaminen vastaisi 16 miljoonan auton poistamista liikenteestä vuosittain. Melkoinen määrä liikennettä.

Otetaan nyt kuitenkin meille konkreettisempi esimerkki tupakan ympäristöhaitoista – tupakantumpit. Suomen kaikista roskista yli 60 prosenttia on tupakantumppeja. Maahan heitetyistä tumpeista leviää ympäristöön myrkkyjä, mutta on niistä muutakin haittaa. Muistan sosiaalisesta mediasta päivityksiä, joissa lemmikinomistajat harmittelevat tumppeja ja nuuskapusseja. Pelkona on, että lemmikki pistää niitä suuhunsa.

Lemmikki lääkäriin, jos oireita ilmaantuu

Lemmikkiaihe kiinnostaa meistä monia, joten kysyin asiasta Helsingin yliopiston pieneläinsairaalasta. Tumppeja ja nuuskapusseja koskevaan kysymykseeni vastasi pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sonja Lahti. Hän työskentelee eläinsairaalan teho-osastolla ja satunnaisesti päivystyksessä.

”Arvioisin että oireilevia nikotiinimyrkytyksiä on todella harvoin, mutta koiria, joita tuodaan oksetettavaksi niiden syötyä ulkoa jotakin tuntematonta, on varmasti viikoittain ellei päivittäin.”

Hänen mukaansa tupakantumpista ei välttämättä aiheudu lemmikille mitään vaaraa, joskin kaikesta vieraasta materiaalista voi tulla mahasuolikanavan ärsytystä. Riittävän suurissa määrissä mekaaninen suolitukos on mahdollinen. Sen sijaan kokonainen tupakka – esimerkiksi omistajan laukusta napattuna – voi olla pienelle kääpiökoiralle tai pennulle vaarallinen.

Lahti kertoo, että yleensä nikotiini itsessään aiheuttaa oksennusreaktion ja koira oksentaa syömänsä tuotteet. Jos koira syö tupakantumppeja tai nuuskapusseja, sille suositellaan oksetusta tai käyntiä eläinlääkärissä, mikäli oireita ilmenee. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu ja keskushermosto-oireet.

”Tumpit turpoavat vatsassa, eikä eläin pysty syömään”

Onkohan varsinkin pienikokoisten villieläinten tilanne sitten huonompi, kun ei ole omistajaa pitämässä silmällä? MTV Uutisten artikkeli jäi mieleeni viime kesältä. Siinä villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki kertoi näin:

”Eläimet nielevät niitä [tupakantumppeja] vahingossa ja ne turpoavat vatsassa ja suolistossa, eikä eläin pysty syömään. Tumppi tulehduttaa sen suoliston ja kuoleman tuleminen voi kestää parikin viikkoa. Se on eläimelle todella tuskallista.”

Maailman ympäristöpäivää vietetään 5. kesäkuuta. Teemana on ekosysteemin palauttaminen luonnontilaan.

 

Elina Ala-Heikkilä

Kirjoittaja on Suomen ASH ry:n tiedottaja.