fbpx

Tupakkalaki selkokielellä

Tupakkalain toimenpiteillä ehkäistään tupakkatuotteiden käytön aloittamista. Lisäksi lailla tuetaan tupakan käytön lopettamista sekä suojellaan ihmisiä, että he eivät joudu hengittämään tupakan savua.

Tupakkalaissa säädetään muun muassa seuraavista asioista:

 • Tupakka-askeissa ja muissa tupakkatuotteissa pitää olla kuvalliset terveysvaroitukset (Lue lisää Pakkausmerkinnät ja esilläpito)
 • Tupakkatuotteiden maut ja tuoksut, eli lisäaineilla aikaansaadut muut kuin tupakan tuoksut ja maut kiellettiin vuoden 2018 alusta. Mentolin kiellolla oli siirtymäaika vuoden 2020 toukokuuhun asti.
 • Sähkösavukkeet rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin (Lue lisää Sähkösavuke, ei selkokielellä)
 • Tupakointi parvekkeella on mahdollista kieltää (Lue lisää Parveketupakointi)
 • Tupakkatuotteiden, kuten nuuskan ja sähkötupakan nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden* ulkopuolelta tuli 24 tunnin aikaraja. Tämä tarkoittaa, että henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia, jotta hän voi tuoda näitä tuotteita maahan. Nuuskan tuontiraja on 1000 grammaa. Savukkeita saa tuoda verovapaasti 200 savuketta vuorokaudessa. (Lue lisää Tullin sivut, ei selkokielellä)
 • Autossa tupakointi on kiellettyä, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita. (Lue lisää Passiivinen tupakointi, ei selkokielellä)

Tupakkalaissa on myös

 • Tupakointikielto julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa, työpaikoilla sekä päiväkotien ja koulujen lähellä. (Lue lisää Työpaikat ja oppilaitokset)
 • Tupakkatuotteita ei saa pitää esillä kaupoissa ja kioskeissa. Kielto ei koske tupakkakauppaa, josta tuotteita ei kuitenkaan saa näkyä ulkopuolelle. (Lue lisää Pakkausmerkinnät ja esilläpito)
 • Tupakkatuotteiden luovutus, maahantuonti ja hallussapito on kiellettyä alle 18-vuotiailta.
 • Tupakkatuotteiden myynti on kielletty muun muassa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä niiden ulkoalueilla. (Lue lisää Työpaikat ja oppilaitokset)
 • Tupakkatuotteiden mainostaminen ja markkinointi on kiellettyä.

Tietoa tupakkalain valvonnasta selkokielellä

Kohti savuttomuutta

Vuonna 1976 hyväksyttiin laki toimenpiteistä, joilla vähennetään tupakointia.

Tupakkalaki tuli voimaan 1.3.1977.

Tupakkatuotteiden mainonta kiellettiin 1978. Samaan aikaa tuli tupakka-askeihin varoitukset tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Työpaikoilla tupakointi kiellettiin 1995, mutta ravintolat jäivät lain ulkopuolelle. Työpaikoille oli mahdollista tehdä erillinen tupakointitila. Tupakan myymisen ikäraja nostettiin 16 vuodesta 18 vuoteen.

Ravintoloista tuli savuttomia 2007. Ne saivat kuitenkin siirtymäaikaa vuoteen 2009. Ravintoloihin on mahdollista rakentaa tupakointitila, jossa on erillinen ilmastointi.

Vuonna 2010 tavoitteeksi asetettiin tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa.

Kielto tupakkatuotteiden esilläpidosta kaupoissa ja kioskeissa tuli voimaan 2012.

Tupakkalaki uudistettiin kokonaan 2016. Tällöin tavoitteeksi tuli tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

*ETA-maita ovat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti ja Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

Lisää tietoa

Finlex voimassa oleva:  Tupakkalaki
STM (26.4.2021): Luonnos. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain muuttamisesta (pdf)