fbpx

Tupakkavero selkokielellä

Tupakkaverolain tavoitteena on muun muassa edistää tupakkalain terveyspoliittisia tavoitteita. Tupakkaveroa peritään savukkeista, sikareista, pikkusikareista ja irtotupakasta sekä muista tupakkaa sisältävistä tuotteista ja savukepaperista. Vuoden 2017 alusta alkaen tupakkavero on koskenut myös sähkösavukkeiden nesteitä.

Tupakkaveroa korotetaan vuosina 2020 ja 2021 neljä kertaa. Nykyisen hallituksen ohjelman mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden veronkorotuksia jatketaan vähitellen. Yhteensä niitä nostetaan 200 miljoonalla eurolla koko hallituskauden aikana.

Vuonna 2018 sikareiden verotusta muutettiin siten, että se olisi samankaltainen kuin muilla tupakkatuotteilla. Tarkoituksena on, että vero sikareista on vähintään samalla tasolla kuin halpojen savukkeiden vero. Tavoite on, että halvat sikarit eivät houkuttele käytön jatkamiseen.

Verotuotto kasvaa

Tupakasta maksettujen verojen määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Syynä tähän ovat olleet veronkorotukset, vaikka tupakointi on vähentynyt. Vuonna 2019 tupakkatuotteista saatujen verojen määrä oli Suomessa 929 miljoonaa euroa, ja vuonna 2020 tupakkaveron kertymä oli 1,1 miljardia euroa.

Verotuotto vuonna 2021 on valtiovarainministeriön arvion mukaan 1152 miljoonaa euroa.

Matkailijoiden tupakan tuontia ulkomailta Suomeen hillitsee tupakkalain rajoitus. Suomeen saa tuoda vain savukepakkauksia, joissa on suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkinnät ja kuvalliset varoitusmerkinnät. Matkustaja saa tuoda Suomeen vain 200 kappaletta savukkeita, joissa varoitusmerkintöjä ei ole. Lisätietoja maahantuonnista saat Tullin sivuilta.

EU-maissa on isot erot tupakkatuotteiden verotuksessa

Tupakkaverotuksessa ja tupakkatuotteiden hinnoissa on isoja eroja EU-maissa, vaikka verotusta on tehty samankaltaiseksi. Tupakka-askin hinta vaihtelee runsaasta 2 eurosta yli 10 euroon. Virossa tupakka-aski maksaa noin puolet vähemmän kuin Suomessa. Venäjällä savukkeet ovat vieläkin halvempia.

 

Tiesitkö että,

Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailmanpankki suosittavat, että maailman maat korottavat tupakkaveroa. Niiden mukaan tupakan veron korottaminen on tehokas keino vähentää tupakkatuotteiden kulutusta.

Tupakan korkea hinta ehkäisee tupakoinnin aloittamista ja lisää yrityksiä lopettaa tupakointi. Se myös vähentää ihmisten välisiä terveyseroja.

Maailmanpankin mukaan tupakkaverotuksessa tulisi ensisijaisesti ottaa huomioon, miten verotus vaikuttaa terveyteen.

Lisää tietoa

Valtiovarainministeriö: Tupakkavero Suomessa
Veronmaksajat: Tupakkaverotus EU-maissa