fbpx

Tupakointi ja koronavirus

Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada infektio keuhkoihin, mukaan lukien keuhkokuume ja influenssa. Koronavirus hyökkää ensisijaisesti hengitysteihin, joita tupakointikin rasittaa. Tupakointi aiheuttaa myös vakavia sydänsairauksia ja heikentää elimistön puolustusjärjestelmää.

Yhdysvaltain tartuntatautikeskus ja Maailman terveysjärjestö WHO ovatkin todenneet, että kroonista keuhkosairautta, sydän- ja verisuonitautia tai diabetesta sairastavilla voi olla suurempi riski koronavirustaudin vakavaan muotoon.

Sairastumisriskiä eivät lisää ainoastaan tupakan myrkylliset kemikaalit.  Maailman terveysjärjestö WHO muistuttaa, että fyysinen käsi–suu-liike yhdistyneenä tupakointiin voi tehdä tupakoijat haavoittuneemmiksi koronalle. Koska myös sähkösavukkeiden käyttävät tekevät samaa käsi-suu-liikettä kuin tupakoijat, sähkösavukkeiden käyttöä pidetään koronan kannalta riskinä. Lisäksi sähkösavukkeiden käyttö, erityisesti nuorilla voi lisätä riskiä sairastua hengitysteiden sairauksiin ja myös koronan vakavaan muotoon. Tutkimuksissa on tullut yhä enemmän näyttöä siitä, että suuri altistuminen nikotiinille ja muille sähkösavukkeiden kemikaaleille voi haitata keuhkojen toimintaa ja asettaa ihmiset suurempaan vaaraan saada koronan aiheuttama komplikaatio. Esimerkiksi tutkimuksessa, jossa tehtiin koronavirustesti yli 4300 nuorelle, säännöllisesti sähkösavuketta käyttävillä oli positiivinen testitulos 5 – 7 kertaa todennäköisemmin.

Tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö mahdollisesti myös levittävät koronavirusta. Kun tupakoitaessa tai sähkösavuketta käytettäessä otetaan maski pois ja puhalletaan savua tai höyryä ympäristöön, voidaan altistaa lähellä oleskelevat.

Myös vesipiipun käytön on todettu lisäävän hengitysteiden sairauksia. WHO suosittelee kieltämään vesipiippujen käytön julkisissa paikoissa.

Asiantuntijat kehottavat lopettamaan

Suomen ASH kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Lopettamalla tupakoinnin parannat vastustuskykyäsi ja pienennät riskiäsi koronaviruksen vakavaan muotoon. Savuttomuuden hyödyt jatkuvat koronapandemian jälkeenkin. Koronaviruksesta ja tupakoinnin lopettamisesta on tietoa myös kansainvälisillä sivustoilla. Tietoa löytyy esimerkiksi päivittyvältä Cochrane-ryhmän koostesivulta.

Lue, mitä asiantuntijat kertovat koronaviruksesta ja tupakoinnista. Uutisoimme aiheesta myös sosiaalisessa mediassa asiasanalla #koronajatupakka.

Koronapandemia voi innostaa muutokseen

”Korona-tauti on niin uusi, että tutkimustieto siitä on vielä vähäistä. Tupakoivilla on silti mitä ilmeisimmin suurentunut riski taudin vakaviin komplikaatioihin. Myös sähkösavukkeen käyttö on riski.

Koronavirus iskee keuhkoihin, joiden puolustusmekanismia tupakointi heikentää. Kiinalaistutkimuksessa tupakoivilla oli 14-kertainen riski koronan komplikaatioihin verrattuna tupakoimattomiin. Riskisuhteet vaihtelevat tutkimuksissa, mutta on selvää, että tupakointi ja korona on vaarallinen yhdistelmä. Myös passiivinen tupakointi voi lisätä riskiä.

Monet elintapamuutokset tehdään elämän siirtymävaiheissa. Koronapandemia on monille melkoinen muutos tavanomaiseen. Niinpä se voi olla sysäys tupakoinnin lopettamiseen – varsinkin, kun tupakointi lisää taudin riskejä. Jos olet muutenkin ajatellut lopettaa, nyt on hyvä hetki!

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen tupakansavun haitallisten kemikaalien vaikutus jää heti pois ja keuhkojen toiminta alkaa palautua. ”

Professori Pekka Puska, Suomen ASH ry:n puheenjohtaja

Korona ja tupakointi – tuplariski sydämelle

”Koronainfektion aiheuttama tulehdustila voi laukaista sydäninfarktin, varsinkin jos potilaalla on jo valtimoiden kovettumistauti. Tupakan myrkyt kulkeutuvat valtimoihin ja vaurioittavat niiden sisäpintaa. Tupakka lisää myös veren hyytymistaipumusta, jolloin infarktin riski kasvaa. Keuhkokuumetapauksissa veren happipitoisuus heikentyy, mikä vaikeuttaa sydänlihaksen hapen saantia entisestään.

Sydämen ja keuhkojen terveys ovat kytköksissä toisiinsa – kun keuhkot ovat kovilla, myös sydän rasittuu. Valmiiksi sairas sydän ei kestä rasitusta yhtä hyvin kuin terve sydän.

Lopeta tupakointi sydämesi takia! Lopettaminen hyödyttää sydän- ja verenkiertoelimistöä hyvin nopeasti. Ensimmäisenä poistuu tupakoinnin veren hyytymistä lisäävä vaikutus. Myös nikotiinin verisuonia supistava vaikutus vähenee heti ensimmäisinä savuttomina päivinä. Pikkuhiljaa myös tupakan haittavaikutukset valtimoverisuonten seinämiin lievittyvät. Kun sydän ja verisuonet jaksavat paremmin, elimistön on helpompi voittaa infektioon liittyvät lisärasitukset.”

Kardiologi Anna-Mari Hekkala, Sydänliitto

Säästä keuhkojasi nyt – lopeta tupakointi

”Koronaepidemia on erittäin hyvä syy lopettaa tupakointi. Lopettamalla säästät keuhkojasi. Tupakointi lisää koronaviruksen vaikeita tautimuotoja.  Useilla pitkään tupakoineilla on muutoksia keuhkojen toiminnassa, ja koronainfektio voi pahentaa tilannetta entisestään.

Edes sähkösavuketta ei kannata käyttää. Sähkösavukkeet aiheuttavat todennäköisesti keuhkoissa samankaltaisia tulehdusprosesseja kuin tupakka, vaikkakin lievempiä. Sähkösavukkeen käyttö on myös riski. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää, että hengität keuhkoihisi puhdasta ilmaa, etkä myrkkyjä.

Jos lopetat tupakoinnin, parannat keuhkojesi terveyttä nopeasti. Savuttomuuden hyvät vaikutukset jatkuvat koronapandemian jälkeenkin. ”

Professori Tuula Vasankari, Filha ry

Savuttomuus kannattaa erityisesti nyt

”Koronavirusinfektion vakavuus korostuu, jos sinulla on jokin perussairaus etenkin keuhkoissa, sydämessä tai verenkiertoelimissä tai sairastat diabetesta. Jos lopetat tupakoinnin nyt, voit parantaa mahdollisuuttasi selvitä vakavasta koronainfektiosta. Sairaalassa sinua on myös helpompi hoitaa, jos olet savuton.

Tupakoinnin lopettamiseen saa tukea.  Työterveysasemille tai terveyskeskukseen voi ottaa yhteyttä soittamalla tai netin kautta. Myös chat-neuvonta tai videovastaanotto toimivat terveydenhuollossa ja auttavat tässäkin asiassa. Tupakoinnin lopettaminen on juuri nyt hyvä syy ottaa yhteyttä! Aluksi ammattilaiset auttavat sinua eroon tupakasta hyödyllisillä ohjeilla ja tarvittaessa myös lääkkeen avulla, jos lääkäri arvioi sen olevan tarpeen. ”

Professori Kari Reijula, Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja

Tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen on saatavilla tukea ja neuvontaa. Hyvät vieroituspalvelut voivat auttaa ratkaisevasti nikotiiniriippuvuudesta irti pyrkivää. Lue lisää