Miten tupakoinnin lopettaminen onnistuu?
Otsikon kysymys on yksi yleisimmistä, mitä meiltä Stumppi-neuvonnasta kysytään. Jos on tupakoinut askin päivässä useita vuosia, saattaakin tuntua, että ulospääsyä ei ole.
Lopettaminen on kuitenkin aina mahdollista. Joku meille soittanut on tupakoinut jopa 50 vuotta. Silloinkin se on mahdollista, ja silloinkin se kannattaa.
Lopettamisessa oma päätös on kaikkein tärkeintä. Lisäksi tarvitaan syy, miksi lopettaa. Kun nämä kaksi on kunnossa, lopettaminen voi olla jopa helpompaa kuin asian pohtiminen.
Pitää uskaltaa kokeilla
Jotkut miettivät lopettamista turhankin pitkään. Joku konsti on vain valittava, ja sitten pitää uskaltaa kokeilla. Ei ole yhtä toimivaa tapaa kaikille. Joku lopettaa kuin seinään, toiset käyttävät nikotiinivalmisteita tai vieroituslääkkeitä. Jotkut vähentävät tupakointia. Silloin tosin pitää olla tarkkana määrien suhteen, jotta tupakointi todella vähenee. Osa tarvitsee tukea, kaikki eivät.
Monille Stumppi-neuvontaan soittavalle on tärkeää kuulla, miten muilla menee tai mikä on oma ennuste. Onnistuminen on yksilöllistä, ja niin myös se, miten pitkään terveys kestää tupakointia. Sitäkin meiltä kysytään silloin tällöin.
Lopettamisesta seuraa useita hyviä asioita, jotka kannattaa pitää mielessä. Mielenvirkeys paranee, eikä enää ei hengästytä. Moni hämmästyy, kun jaksaa keskittyä asioihin paremmin sen sijaan, että seuraava tupakka olisi mielessä. Soisin kaikille tupakoitsijoille sen tunteen, kun huomaa, ettei nikotiini enää säätele ajankäyttöä. Tämä kokemus voi löytyä parin kuukauden jälkeen lopettamisesta, tämäkin toki yksilöllisesti.
Ikuisesti hankala olo?
Yleensä, kun ihminen haluaa jotakin oikein kovasti, hän on myös valmis tekemään töitä asian eteen. Jostakin syystä tupakan kohdalla ei aina toimita yhtä sinnikkäästi kuin muissa tavoitteissa. Se, että päätät olla luovuttamatta, on hyvä lähtökohta. Menneeseen emme voi vaikuttaa, mutta nykyiseen ja tulevaan voimme vaikuttaa ainakin jossain määrin.
Joskus esteenä on pelko ikuisesta hankalasta olosta. Lopettaminen voi olla jonkinlainen musta möykky, josta ei saa otetta. Silloinkin pitää vain uskaltaa kokeilla. Stumpissa me haluamme kannustaa käytännön tekemiseen.
Epärealistiset odotukset aiheuttavat joskus yllätyksiä. Vuosien tai vuosikymmenien tupakointi ei unohdu hetkessä. Lopettaminen on prosessi, jossa pitää sietää epämukavuutta, ja tämä välivaihe pitää kestää. Saatat joutua neuvottelemaan itsesi kanssa päivittäin. Sitten mukaudut vähitellen uuteen elämään ilman tupakkataukoja, ilman entisiä riippuvuuden aiheuttamia rutiineja.
Älä kaiva kuoppaa itsellesi
Usein tupakoinnin lopettamisessa kaivetaan itselle kuoppaa jo etukäteen. Etsitään tekosyitä, miksi ei kannata nähdä vaivaa ja tosissaan yrittää. Jos yksi lopettamisen keino ei tehoa, voidaan ajatella, että juuri minulle lopettaminen ei vain ole mahdollista, eikä kannata edes yrittää. Kun nämä ajatukset nousevat pintaan, mieti uudestaan lopettamisen syitä – miksi päätit lopettaa tupakoinnin?
Stumpissa muistutamme tietenkin myös karuista faktoista. Jokaisen elimistö kestää rasitetta yksilöllisesti. Jollakin vakava sairaus voi ilmetä nopeammin kuin toisella tupakoinnin määrästä tai kestosta riippumatta. Painotamme, että kukaan muu ei voi tehdä muutosta puolestasi. Kun tämän sanoo puhelimessa ääneen, asia konkretisoituu. Tupakoinnin voi lopettaa vain tupakoitsija itse.
Joskus saamme soittoja myös vuosien takaisilta lopettajilta. Lopettamisen onnistumisesta on aina kiva kuulla. On ilahduttavaa nähdä, kun ihminen oivaltaa, mitä hän itse voi saada aikaan.
Stumppi pähkinänkuoressa
Hengitysliiton Stumppi-palvelu tarjoaa neuvontaa ja tukea tupakoinnin lopettajille, heidän läheisilleen sekä terveydenhuollon ammattilaisille. Puhelinlinja on soittajille maksuton, ja verkkosivuilla on tarjolla aihepiiriin liittyvää tietoa sekä vertaistuen mahdollistava keskustelupalsta. Neuvonta perustuu Käypä hoito -suosituksiin, ratkaisukeskeisiin malleihin ja motivoivaan haastatteluun.
Stumppiin tulee vuodessa keskimäärin 1000 puhelua. Numero on aiemmin ollut näkyvissä tupakka-askeissa, ja Hengitysliiton tavoitteena on saada numero takaisin tuotepakkauksiin. Asia selvinnee seuraavan tupakkalakiuudistuksen yhteydessä.
Stumppi-neuvonnan numero: 0800 148 484. Kysymyksiin vastataan myös verkossa.
Maija Kolstela
Neuvontapalvelun lisäksi hän vastaa Stumppi-hankkeen hallinnosta.
Tuoreimmat blogit
Tietoa, tukea ja yhteistyötäMikä puun maku? Nikotiinipussien makuaineet ovat haaste valvonnalleTupakkateollisuuden oikeudellisesta vastuustaNikotiinipussien sääntelystä SuomessaEi ihmehoitoa – keskusteluun ja ohjaukseen panostaminen kannattaa
Kaikki blogit
Kirjoittajat
Anca Toma FriedlaenderAnnamari RouhosAnni PaalumäkiEeva OllilaElina Ala-HeikkiläEmmi KauppilaEsa ÖsterbergHanna OllilaHanne MunterHarri VainioHeikki EkroosHeikki HiilamoHelen StjernaHiski HistorioitsijaIlkka ja Kaija ErkkiläIsabella LencioniJaana MarkkulaJan HolmbergJan SchugkJenni HupliJenni TuomelaJere ReijulaJuha MikkonenJulia KuokkanenJutta VuolamoKaisa HiltunenKaisa ÅbergKaisu PaulantoKari ReijulaKatariina IjäsKatja RiikonenKatri SaarelaKelsey Romeo-StuppyKimmo VehviläinenKirsimarja RaitasaloKlas WinellKristiina PatjaKristina KunttuLeo StraniusMaarit AnderssonMaija KolstelaMarja JuseliusMarjaana Lahti-KoskiMarjatta MontonenMarjo TähtinenMarjo WoodroffeMarketta KupiainenMarkku TervahautaMarko KailasmaaMatti RautalahtiMervi HaraMette StraussMira PatinenMoonika IsomäkiMuusa KostilainenNadja FrederiksenNoora BergOlli SimonenOtto RuokolainenOuti PalkamaOuti SeppäläPatrick SandströmPekka PuskaPia MäkeläPia SundellPäivi ChristensenPäivi TiittanenRaquel Fernández MeginaReija KauppiRiikka KaukinenRiikka VenäläinenRob BranstonSami KuronenSanna KurronenSanna SuikkanenSari AnjalaSarianna PalmroosSatu LipponenSirpa PietikäinenSusanna KaajaSuvi SajaniemiTaina KangasTarja SaarinenTea KalskaTerhi KurkoThomas KarlssonTiina VlasoffTuomas TenkanenUbaldo CuadradoUlla JärviVeli AuvinenVesa Korpelainen