fbpx

Kuumennettavat tupakkatuotteet

Kuumennettavat tupakkatuotteet sisältävät tupakkakasvin lehteä, toisin kuin esimerkiksi sähkösavukkeet, joissa käytetään nikotiinipitoisia nesteitä. Jotkut kuumennettavat tupakkatuotteet ovat kooltaan ja muodoltaan samanlaisia kuin tavalliset savukkeet. Osassa tuotteista käytetään elektroniikkaa tupakan kuumentamiseen, ja osaan voi lisätä makuaineita.

Tupakkateollisuus markkinoi kuumennettavia tupakkatuotteita innovatiivisina ”high tech -tuotteina” ja on antanut niissä käytettäville makuaineille nuoriin vetoavia nimiä.

Tuotteita kuumennettaessa syntyy nikotiinia sisältäviä aerosoleja, myrkyllisiä kemikaaleja ja karsinogeenejä, joita on myös tupakansavussa.

Kuumennettavat tupakkatuotteet ovat verrattain uusia, eikä niiden terveyshaitoista ole kertynyt paljoa tutkimustietoa. Tuotteet sisältävät nikotiinia samoissa määrin kuin perinteiset savukkeet ja altistavat sekä käyttäjänsä että sivulliset myrkyllisille päästöille. Tutkimustietoa muun muassa tuotteiden aiheuttamista päästöistä tarvitaan lisää.

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa sääntelemään kuumennettavia tupakkatuotteita muiden tupakkatuotteiden tapaan.

Suomessa päivittäin kuumennettavia nikotiinituotteita käytti yli 20-vuotiaista vuonna 2022 1,4 prosenttia; miehistä 1,7 prosenttia ja naisista 1,2 prosenttia.