fbpx

Nikotiinipussit

Nikotiinipussit muistuttavat pussinuuskaa, mutta niissä ei ole tupakkaa. Tuote on nikotiinia sisältävä annospussi, jota käytetään suuontelossa nuuskan tavoin. Nikotiinipusseista voidaan käyttää myös nimitystä nikotiininuuska. Ruotsissa niitä kutsutaan valkoiseksi nuuskaksi.

Nikotiinipussit eroavat nikotiinikorvaushoitona myytävistä annospusseista siten, etteivät ne käy läpi lääkelain edellyttämää myyntilupaprosessia. Myös EU:ssa markkinoilla on hyvin vahvoja nikotiinipusseja, joissa nikotiinia voi olla vaarallisen paljon.

Nikotiinipussit ovat hiljattain tulleet markkinoille maailmanlaajuisesti ja niiden myynti kasvaa nopeasti. Makuaineet lisäävät nikotiinipussien houkuttelevuutta nuorten keskuudessa. Laajan kansainvälisen tutkimuksen perusteella nuoret suosivat maustettuja nikotiinipusseja, ja suosituimmat maut ovat minttu ja mentoli. 

Tupakka- ja nikotiiniteollisuudelle makuaineet ovatkin keino saada uusia asiakkaita. Jotkut nikotiinipussien aineisosat, kuten PH-arvoa nostavat emäksiset aineet, voivat myös vahvistaa nikotiinin vapautumista.

Nikotiini on terveydelle haitallista

Nikotiinipussien terveysvaikutuksista on vähän tietoa, sillä ne ovat olleet markkinoilla vasta lyhyen aikaa. Nikotiinin tiedetään kuitenkin aiheuttavan voimakasta riippuvuutta ja terveyshaittoja. Se esimerkiksi nostaa verenpainetta, rasittaa sydäntä ja lisää riskiä kakkostyypin diabetekseen. Nuorilla nikotiini voi aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoihin.

Nikotiini on myrkky. Aikuisella 60 mg elimistöön imeytynyttä nikotiinia voi olla hengenvaarallinen määrä, mikäli henkilö ei ole aikaisemmin altistunut nikotiinille.

Hallituksen esitys nikotiinipusseista

Nikotiinipussien myynti vapautui keväällä 2023, kun Fimea totesi, että erilaisia nikotiinivalmisteita on markkinoilla hyvin paljon eikä niitä kaikkia voida enää luokitella lääkelain pohjalta lääkkeeksi pelkästään niiden sisältämän nikotiinin vaikutuksen perusteella. Myöhemmin keväällä 2023 Petteri Orpon hallitusohjelmassa päätettiin, että nikotiinipussit otetaan tupakkalain piiriin ja niiden myynti sallitaan.

Tähän liittyen huhtikuussa 2024 hallitus antoi eduskunnalle esityksen tupakkalain muuttamiseksi. Sen mukaan nikotiinipussit määriteltäisiin tupakkalaissa savuttomiksi nikotiinituotteiksi ja tuotteiden vähittäismyynti olisi luvanvaraista ja etämyynti kiellettyä. Tuotepakkauksissa olisi myös oltava suomen- ja ruotsinkieliset terveysvaroitukset. 

Hallitus esitti nikotiinipussien nikotiinirajaksi 16,6 mg/g. Esityksessä makuaineiksi sallittaisiin mintun, mentolin, teen, inkiväärin, rosmariinin ja puun makuja.

Hallituksen esityksen käsittely on kesken eduskunnassa eikä sillä ole vielä lainvoimaa.

EU-maissa nikotiinipussien sääntely vaihtelee. Belgiassa nikotiinipussit on kielletty kokonaan, ja Hollannissa markkinoilla saa olla ainoastaan hyvin vähän (0,035 mg) nikotiinia sisältäviä pusseja, joten ne on käytännössä kielletty.

WHO:n mukaan nikotiinipussit aiheuttavat sääntelyhaasteita ympäri maailmaa. Monet valmistajat ja jälleenmyyjät markkinoivat niitä ”terveellisenä vaihtoehtona” ja niitä mainostetaan usein nuoriin vetoavilla teemoilla.

Käyttö Suomessa

THL:n Terve Suomi -kyselytutkimuksen mukaan vuonna 2022 nikotiinipusseja käytti päivittäin 20–74-vuotiaista 1,3 prosenttia; miehistä 2,1 prosenttia ja naisista 0,4 prosenttia. Nikotiinipussien myynti kuitenkin vapautettiin vasta keväällä 2023, mikä on voinut lisätä käyttäjien määrä tuntuvasti.

Kouluterveyskyselyssä 2023 kysyttiin nuorilta ensimmäistä kertaa nikotiinipussien käytöstä. Nikotiinipussien käyttö on pojilla tyttöjä yleisempää. Silloin tällöin tai päivittäin nikotiinipusseja ilmoitti käyttäneensä perusopetuksen 8. ja 9. luokkien pojista 11 prosenttia ja tytöistä kolme prosenttia, lukion 1. ja 2. vuoden pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kaksi prosenttia sekä ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojista 21 prosenttia ja tytöistä kahdeksan prosenttia.

Nikotiinipussien käyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista 42 prosenttia oli käyttänyt niitä vähintään kerran ja 5 prosenttia päivittäin.