fbpx

Passiivinen tupakointi

Ympäristön tupakansavulle altistumisen  terveysriskit ovat samoja kuin  aktiivisesta tupakoinnista  aiheutuvat riskit.

Ympäristön tupakansavu lisää keuhkosyövän riskiä ja useiden muiden syöpien riski on todennäköinen. Muita keskeisiä vaikutuksia ovat lisääntynyt sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Ympäristön tupakansavu aiheuttaa myös hengitysteiden tulehdusmuutoksia, jotka voivat johtaa hengitystieoireisiin ja astmaan. Sen on todettu lisäävän aikuisten astman vaikeusastetta. Ympäristön tupakansavu lisää aikuisilla keuhkoahtaumataudin (COPD) riskiä.

Haitallista lapsille

Naisen altistuminen ympäristön tupakansavulle raskauden aikana hidastaa sikiön kasvua ja pienentää siten lapsen syntymäpainoa. Voimakas altistuminen voi lisätä keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, joskin tieteellinen näyttö on tältä osin puutteellista. Viitteitä on saatu myös siitä, että lapsen altistuminen ympäristön tupakansavulle syntymän jälkeen on kätkytkuoleman riskitekijä.

Lapsille ympäristön tupakansavu aiheuttaa kroonisia hengitystieoireita, lisää astman puhkeamisen riskiä ja sairastuvuutta hengitystieinfektioihin sekä hidastaa keuhkotoiminnan kehitystä. Ympäristön tupakansavu myös vaikeuttaa astmaa sairastavien lasten oireita.

Lasten suojelemiseksi tupakkalaissa kielletään tupakointi  yksityisautossa, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa esimerkiksi matkailuautossa.

Altistuminen työssä

Savuton ympäristö saa nykyisin laajaa kannatusta myös tupakoitsijoiden keskuudessa.  Työympäristön savuttomuus on edennyt Suomessa hyvin, kun työpaikkatupakointi kiellettiin vuonna 1995. Ravintoloiden tupakointikielto tuli voimaan täydessä laajuudessa vuonna 2009.

Työntekijöiden altistuminen tupakansavulle on vähentynyt  tupakkalain seurauksena. Nykyään tupakansavulle voivat altistua muun muassa kotisairaanhoidossa työskentelevät ja siivoojat.

Tupakointi on sallittu työpaikoilla vain tupakkatiloissa, joissa tulee olla erillinen ilmastointi. Tupakkatilan rakentamiseen tarvitaan rakennusvalvonnan lupa. Puhtaampi työilma vähentää työntekijöiden riskiä sairastua keuhkosyöpään ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Ympäristön tupakansavu on  luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi, joten sille altistumisesta työssä säädetään tupakkalain lisäksi myös työturvallisuuslainsäädännössä.

Tiesitkö että,

Ympäristön tupakansavulle altistumisesta käytetään myös nimitystä passiivinen tupakointi. Jatkuva altistuminen tupakansavulle lisää

  • sydäninfarktiriskiä noin 20 prosenttia
  • aivoinfarktin riskiä 50 prosenttia
  • äkillisen sepelvaltimotauti-kuoleman riskiä 25–35 prosenttia.

Katso myös:

Suomen ASH:  Infograafeja tupakka- ja nikotiinituotteista