fbpx

Työpaikat ja oppilaitokset selkokielellä

Työpaikat

Tupakkalain keskeinen lähtökohta on, että kukaan ei altistu tupakan savulle työpaikalla. Tämä koskee kaikkia työpaikkoja. Lisäksi tupakointi on kielletty julkisissa tiloissa, kaupoissa ja kulkuneuvoissa. Tupakointikiellot koskevat myös sähkösavukkeiden käyttöä. Työpaikkojen sisätiloissa olevien tupakointitilojen pitää täyttää samat vaatimukset kuin ravintoloiden tupakointitilojen.

Tupakointikielto ei koske kodeissa tapahtuvaa työtä, paitsi jos tiloja käytetään perhepäivähoitoon. Kielto ei koske työtilaa, joka on saman perheen jäsenten tai muiden samassa taloudessa asuvien käytössä.

Oppilaitokset

On tärkeää, että nuoret eivät aloita tupakointia. Tupakoinnin ehkäisyssä oppilaitoksilla on tärkeä rooli. Tupakointi on kielletty päiväkodeissa  sekä esi- tai peruskouluissa. Samoin se on kiellettyä ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa. Tupakointikielto koskee myös sähkösavukkeita sekä nuuskaa. Oppilaitoksen ulkoalueella tarkoitetaan oppilaitoksen hallitsemia kiinteistöjä. Tupakointikielto koskee oppilaita ja oppilaitoksen henkilökuntaa sekä ulkopuolisia vierailijoita. Koulun pitää antaa ohjeita siihen, kuinka kiellon rikkomiseen pitää puuttua.

Kielto voimassa ympäri vuorokauden

Tupakointikielto on voimassa kaikkina aikoina, myös iltaisin ja loma-aikoina. Oppilaitos ei kuitenkaan vastaa tupakointikieltojen valvonnasta toiminta-aikansa ulkopuolella.

Myös tupakkatuotteiden myynti päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä niiden ulkoalueilla on kiellettyä. Oppilas, joka huomautuksesta huolimatta jatkaa säännösten rikkomista, on mahdollista tuomita sakkoon.

Työtä savutta

”Palkitsevinta on ollut, kun yksittäiset työntekijät ovat tulleet kertomaan, että työpaikan savuttomuus on kannustanut heitä lopettamaan tupakoinnin.”

Työsuojelupäällikkö Markku Uschanoff, Paroc Group Oy

Lue lisää savuttomasta työpaikasta (ei selkokielellä) :
Savuton työpaikka on jokaisen etu  

 

Lisää tietoa

Finlex: Tupakkalaki (74§, 75§, 76§)