fbpx

Infograafit

Ympäristö ja tupakka

Tupakan tuotanto ja käyttö tuhoavat ympäristöä. Tupakkaviljelmien tieltä kaadetaan metsää ja tupakan tuotannosta syntyy vuosittain satoja miljoonia kiloja jätettä. Tupakantumppi on maailman yleisin roska, joka levittää ympäristöön myrkkyjä ja mikromuovia.

Ihmisoikeudet ja tupakka

Tupakkateollisuus rikkoo YK:n lapsen oikeuksien sopimusta sekä ihmisoikeuksien julistusta ja vahingoittaa mm. tupakan viljelijöiden ja vähemmistöjen oikeuksia.

Kestävä kehitys ja tupakka

Tupakka uhkaa monin tavoin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista esimerkiksi tasa-arvon, ympäristön ja talouskasvun osalta.

Kestävä kehitys ja alkoholi

Alkoholi vaikuttaa haitallisesti lähes jokaiseen YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen mm. luomalla eriarvoisuutta, heikentämällä tasa-arvoa ja lisäämällä väkivaltaa sekä köyhyyttä.

Tupakka- ja nikotiinituotteet

Tupakointi on yhteinen riskitekijä yleisimmille tarttumattomille taudeille, eikä tupakansavulle altistumiselle ole turvarajaa. Nikotiini on koukuttava myrkky, joka haittaa terveyttä monin tavoin.

Alkoholi

Alkoholi tappaa yli 3 miljoonaa ihmistä vuosittain ja aiheuttaa monia sairauksia. Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä käyttää alkoholia yli riskirajojen. Vastuullinen alkoholipolitiikka on koko väestön etu.

Katso myös:

Suomen ASH: materiaaleja englanniksi
Suomen ASH: materiaaleja ruotsiksi