fbpx

Kaksi miljoona tupakantumppia, kaksi miljoonaa myrkyllistä roskaa

Roskankeruuharrastuksemme alkoi vuonna 2011 Tampereella. Katselimme asuntomme ikkunasta ulos ja huomasimme, että ajokaistojen välinen viheralue oli täynnä valkoista silppuroskaa. Roskat oli pakko käydä siivoamassa pois, ja siitä lähtien aloimme kaupungilla kulkiessamme kiinnittää huomiota niiden määrään. Niitä oli paljon ja aloimme noukkia niitä mennessämme.

Nykyään meidät tunnetaan ”Roskasakkina”, joka poimii roskia kaupunkien kaduilta ja puistoista, yhteisistä olohuoneistamme.

Kaikkein yleisin roska on tupakantumppi. Tähän mennessä olemme keränneet niitä maasta kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa. Olemme asuneet Helsingissä kaksi vuotta, ja keränneet sinä aikana yli 720 000 tumppia – eli keskimäärin tuhat kappaletta joka päivä. Tokoinrannasta keräsimme kahden päivän aikana 2000 tumppia. Kerran keräsimme Kauppatorilta, Suomenlinnan lautan lähtöalueelta 600 tumppia lauttaa odotellessamme. Tumppeja oli pahimmillaan noin sata kappaletta neliömetrillä.

Tumppeja oli pahimmillaan noin sata kappaletta neliömetrillä

Ennen koronapandemiaa poimimme maasta myös paljon nuuskapusseja ja -rasioita. Hyvinkäältä keräsimme 1700 ehjää nuuskapurkkia; auton alle jääneitä emme edes laskeneet. Koronan aikana nuuskaroskien määrä väheni, emmekä enää näe niitä yhtä paljon. On niitä silti yhä, etenkin Hämeentien bussipysäkeillä ja puistonpenkkien päädyissä.

Tupakantumppeja on erityisen paljon bussi- ja raitiovaunupysäkeillä, katujen reunoilla, parkkipaikoilla ja kauppojen sisäänkäynneillä olevien ritilöiden alla. Toisinaan hämmästelemme, miksi puistonpenkillä istuvat ihmiset heittävät tumpit maahan, vaikka roskis tai tuhkakuppi on muutaman metrin päässä.

Valitettavasti tupakantumppi ei ole ainoastaan yleisin roska, vaan myös erityisen haitallinen sellainen. Kaikki eivät sitä tiedä, vaan luulevat tumppia harmittomaksi pötköksi, jonka voi nakata maahan. Tosiasiassa tupakantumpissa on monia myrkkyjä, jotka liukenevat ympäristöön, eikä muovinen filtteri maadu luonnossa.

Jotkut tupakoitsijat ovat sanoneet meille, että heittävät tumpit sadevesikaivoihin, jotta ne eivät jäisi näkyville. He eivät tiedä, että sadevesikaivo on tumpille vihonviimeinen paikka, sillä sitä kautta tumppi matkaa myrkkyineen ja muoveineen vesistöihin.  Ilahdumme joka kerta, kun tupakoitsija tumppaa savukkeen huolella ja laittaa tumpin roskikseen tai tuhka-astiaan. Kiitämme heitä siitä.  Tietoisuutta tupakantumpin ympäristöhaitoista tulee kuitenkin levittää edelleen.

Sadevesikaivosta tumppi matkaa myrkkyineen ja muoveineen vesistöihin

Välinpitämättömyys luontoa kohtaan harmittaa ja huolestuttaa. Roskataanko kodeissakin samalla tavoin, kuin kaupungilla, joka on yhteinen olohuoneemme? Toisinaan mietimme, ajattelevatko ihmiset, että kyllä joku toinen ne roskat maasta korjaa. Arvostamme silti kaikkia, jotka roskia keräävät. Ulkomailla matkustaessamme olemme huomanneet, että ihmiset nostavat maasta toisten roskia herkemmin kuin täällä. Se ei ole mikään häpeällinen asia, se on välittämistä.

Roskien keruussa meitä motivoi hyvänä esimerkkinä toimiminen, sillä jokainen meistä voi omalla toiminnallaan parantaa maailmaa. Lähes kaksi miljoona maasta kerättyä tupakantumppia tarkoittaa, että ympäristössä on lähes kaksi miljoona myrkyllistä roskaa vähemmän.

Ilkka Erkkilä
Kaija Erkkilä

Ilkka ja Kaija Erkkilä

”Roskasakki” on kerännyt maahan heitettyjä roskia jo yli kymmenen vuotta.