fbpx

Nauti kesästä enemmän – lopeta tupakointi

”Lopetan sitten kesälomalla, kun on enemmän aikaa.” ”En minä nyt ainakaan kesällä pysty lopettamaan, kun on festarit ja eräretket ja kaikki.”

Vuodenajalla, erityisesti kesällä, voi perustella sekä tupakoinnin lopettamista, että jatkamista. Todellisuudessa tupakoinnin lopettaminen ei ole kiinni kalenterista. Se onnistuu yhtä hyvin kesähelteillä kuin talvipakkasillakin, kun lopettajalla on halua ja hyvä motivaatio, suunnitelma sekä uskoa onnistumiseen. Myös ympäristöä voi muokata otollisemmaksi uusien tapojen omaksumiseen.

Tupakoinnin lopettanut joutuu kohtaamaan vuodenkierron kaikki tilanteet ikään kuin ensimmäistä kertaa, ilman vanhoja tupakointirutiineja. Nämä tilanteet voivat etukäteen tuntua pelottavilta ja usko omaan kykyyn selviytyä on koetuksella. Kesällä näitä haastavia paikkoja on runsaasti: terassikäynnit, mökkireissut ja saunan lämmitykset horjuttavat päättäväisyyttä. Ongelmia voi siis tulla, mutta kun olet varautunut, selviät niistä kyllä.

Ongelmia voi tulla, mutta kun olet varautunut, selviät niistä kyllä.

Mieli tuottaa monenlaisia ajatuksia, se on mielen tehtävä. Ajatuksia voi kuitenkin opetella pitämään ajatuksina, ei tosiasioina. Jos mielesi kertoo sinulle, että ”haluan sittenkin tupakoida vielä tämän kesän ajan”, voit kiittää mieltäsi mielenkiintoisesta ajatuksesta ja sen jälkeen kyseenalaistaa sen: ”Entä jos tämä olisikin nyt se ensimmäinen savuton kesä, jonka jälkeen seuraavat kesät ovat helpompia?”

Oli vuodenaika mikä tahansa, loma on usein erinomainen hetki lopettaa tupakointi. Lomalle lähtö ja ympäristön vaihdos voivat olla sopivia hetkiä muutoksen toteuttamiseen. Lomalla ei tarvitse noudattaa aikatauluja eikä keskittyä monimutkaisiin työasioihin. On myös tavallista enemmän aikaa liikkua, mikä helpottaa vieroitusoireita ja auttaa pysymään savuttomana.

Kesälomalla bonuksena tulevat lisäksi valo ja lämpö, jotka antavat voimaa ja auttavat jaksamaan. Kesä on myös täynnä makuja ja tuoksuja, joista nauttii ihan uudella tavalla tupakoimattomana.

Kesä tupakatta – näin onnistut:

  • Suunnittele mitä teet tupakoinnin sijaan. Vanhoista tavoista pääsee helpommin eroon siten, että keksii niiden tilalle uusia, korvaavia tapoja. Mieti, mikä muu voisi tuottaa iloa ja mielihyvää.
  • Ympäristöä muokkaamalla helpotat uusien tapojen muodostumista: Siivoa tupakointivälineet pois näköpiiristä. Laita tarjolle raikkaita herkkuja. Ota esille jumppamatto, kahvakuula ja muut urheiluvälineet, jotta niihin tarttuminen helpottuu. Lataa itsellesi sovellus, joka kannustaa liikkumaan tai tekemään vaikkapa mindfulness-harjoituksia.
  • Nauti kesästä kaikilla aisteilla. Miltä tuoksuvat kukat tai lämpiävä sauna? Miltä maistuu kesän ensimmäinen mansikka? Tuoksut ja maut terävöityvät, kun et enää tupakoi. Entä miltä tuntuu rantahiekka varpaiden alla? Kun keskityt tarkkailemaan ympäröivää maailmaa, mielesi saa tilaisuuden rauhoittua.
  • Tunne, kuinka henki kulkee ja koko elimistösi saa taas happea käyttöönsä.
  • Ole armollinen itsellesi: Tupakoinnista toipuminen ja uusien tapojen oppiminen ottaa aikansa. Tapojen muuttuminen automaattiseksi kestää noin kymmenen viikkoa. Eli syksyn tullen uudet tavat luistavat jo!

Mitäpä, jos tämä kesäloma on sinua ja sinun hyvinvointiasi varten?

Teksti on julkaistu myös Keuhkokatsastus.fi-sivustolla.

Tupakoinnin lopettanut Lea Puusaari: ”Olen saanut terveyden ja energisen olon” (Lea Puusaaren haastattelu Yle Puheen iltapäivässä 14.10.2016)

Taina Kangas

Taina Kangas on terveydenhoitaja ja yrittäjä. Hänen yrityksensä Keuhkokatsastus tarjoaa tukea tupakoinnin lopettamiseen yksittäisille henkilöille ja yrityksille. Seuraa Facebookissa ja Twitterissä @keuhkokatsastus.