fbpx

You’ve come a long way, baby

Hyvää tyttöjen päivää, tytöt! Tämä kirje on teille.

Katson usein ihaillen teitä yläkoulu- ja lukioikäisiä tyttöjä. Miten itsevarmoilta näytätte, kun marssitte läpi tämän ajan, jossa monella tapaa vaaditaan paljon! Mahdollisuudet ovat moninaiset, ja ne kirkuvat olemassaoloaan kanavissa, joita tulee jatkuvasti lisää.

Some tuuttaa silmille treenikuvia, kehopositiivisuutta, sukupuolen moninaisuutta, terveellistä ruokaa ja muotia. Jokainen on oman elämänsä valokuvaaja ja malli. Jokainen voi ottaa selfiet haltuun.

Samaan aikaan filtteröinti ja kuvien muokkaaminen tekevät todellisuudesta epärealistisen. Postaus leviää kuin konfetti tuulessa. Vaatimukset voivat olla kovia, ja informaation tulva hämmentää. Valitettavasti jotkut teistä joutuvat kohtamaan somessa myös häirintää tai kiusaamista. Se on väärin. Toivottavasti teillä on välineitä ja voimavaroja sen käsittelemiseen.

Some tuuttaa silmille treenikuvia, kehopositiivisuutta ja sukupuolen moninaisuutta.

Olette toisaalta onnekkaita – oma maailmani oli teidän iässänne paljon kapeampi. Muotilehden sivuilta tuijotti 1990-luvun tyyliin heroin chic -malli, ja positiivinsa kehossa oli rasvattomuus. Sukupuolia tunnistettiin kaksi. Pääministeri oli aina mies. Elokuvat olivat ”rohkeita”, jos niissä käsiteltiin seksuaalivähemmistöjä, sukupuolen moninaisuudesta puhumattakaan.

Muodissa ei ollut minkäänlainen positiivisuus, vaan pikemminkin rock-henkinen kyynisyys, johon liitettiin epäterveellisiä elämäntapoja. Muotikuvissa tupakka oli esillä jatkuvasti, sillä se istui saumattomasti heroin chic -tyyliin. Kyseenalaistimmeko sen? Tuskin – eikä ajan kuvastossa kovin paljon eriäviä vaihtoehtoja ollutkaan.

Muotikuvissa tupakka istui saumattomasti heroin chic -tyyliin.

Tupakkaa on kautta vuosikymmenten markkinoitu naisille vapauden ja voimaantumisen merkkinä. Esimerkiksi Virginia Slims -savukkeita mainostettiin 1960-ja 1970-luvuilla iskulauseella ”You’ve come a long way, baby”. Kuvassa nainen pitelee savuketta itsevarman oloisena, sillä savuke oli olevinaan merkki itsenäisyydestä ja modernista elämäntavasta. Lue lisää aiheesta 

Itse muistan ihailleeni rouheita rock-naisia, joille savuke tuntui kasvaneen suupieleen. Teille tytöille se ei luultavasti enää menisi läpi. Tiedätte, että riippuvuus ei ole itsenäisyyttä. Tiedätte – ehkä vielä itseltänne salaa – että todellista valtaa antaa tieto. Siihen teillä on avaimena kriittinen silmä. Valintanne olkoon omianne, mutta viisaita, aivan kuten tekin.

Tytöt. Olette tulleet pitkälle – ja pääsette vielä pidemmälle!

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10.2020

 

Tyttöjen päivittäinen tupakointi Suomessa 2019:

  • 8. ja 9.-luokkalaiset 5,1 %
  • lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijat 3,1 %
  • ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 21 %

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tea Kalska

Viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry