fbpx

Tytöt ja sähkösavuke opettajan silmin

Olen toiminut liikunnan ja terveystiedon opettajana yli kolmekymmentä vuotta. Tällä hetkellä opetan yläkoulussa pääkaupunkiseudulla. Kohtaan työssäni paljon tyttöjä ja keskustelemme terveystiedon tunneilla nikotiinituotteista.

Kouluterveyskysely 2023 osoittaa, että sähkösavukkeen käyttö on peruskoulussa lisääntynyt. Opettajana olen pannut tämän merkille. Tytöillä sähkösavuke onkin yhteiskoulussamme selvästi eniten käytetty nikotiinituote. Käyttöä on etenkin nuoremmilla tytöillä, 11–12-vuotiailla.  

Vapen käyttöä on etenkin nuoremmilla tytöillä

Oppilaat eivät käytä vapea avoimesti tunnilla, vaan ilmoittavat, että pitää mennä vessaan. Sitä ei oikein voi kieltää. Monesti vessaan on kuitenkin sovittu vape-treffit kaverin kanssa. Vape kiertää ringissä, kun oppilaat ottavat siitä henkoset. Opettajan epäilykset heräävät, kun vessaan menee useita tyttöjä yhtä aikaa. Usein vape piilotetaan vessaan seuraavalle tulijalle.

Kouluissa tilanne on hankala nykyisen lainsäädännön vuoksi. Kaikkien sähkösavukelaitteiden ja kertakäyttöisten vapejen hallussapidon tulisi olla alaikäisiltä kiellettyä riippumatta siitä, sisältävätkö ne nikotiinia vai eivät. Kun oppilaat sanovat, ettei heidän tuotteessaan ole nikotiinia, tuotetta ei saa takavarikoida.

Yleensä tytöt eivät tiedä, mitä heidän sähkösavukkeensa sisältävät

Olen huomannut, että tytöillä on aiempaa enemmän päänsärkyä ja väsymystä. Vapen käytöllä voi olla osuutta asiaan. Tuntumani on, että vapen käyttö kulkee käsi kädessä ontuvan elämänhallinnan kanssa; ei syödä hyvin eikä harrastuksia ole. Tunneilta myöhästellään. Kun kysyn tytöiltä, miksi he käyttävät sähkösavuketta, vastaus on usein ”en mä tiedä”.

Yleensä tytöt eivät myöskään tiedä, mitä heidän sähkösavukkeensa oikeastaan sisältävät. Ne on hankittu pimeiltä markkinoilta, usein Snapchatin kautta. Olemmekin terveystiedon tunneilla keskustelleet siitä, että tuotteissa voi olla vaikka mitä myrkkyjä. Myös sähkösavukkeiden helppo saatavuus huolestuttaa. Tyttöjen mukaan niitä pystyy tilaamaan helposti ja toimituksen voi saada jopa viidessä minuutissa.

Toisinaan huomaa, että sähkösavuke on selkeästi tytöille suunnattu. Se voi olla esimerkiksi huulipunan näköinen tai jollain muulla tavalla ”söpö”. Valitettavasti myös TikTok-videot levittävät positiivista mielikuvaa sähkösavukkeen käytöstä. Usein tytöt kuvittelevat, että sähkösavuke on vaaraton. Siihen voi vaikuttaa se, ettei sähkösavuke haise, vaan tuoksu voi olla todella hyvä. Monille vanhemmillekin lapsen sähkösavukkeen käyttö tulee puskista.

TikTok-videot levittävät vapesta positiivista mielikuvaa

Miten tytöille sitten kannattaa puhua nikotiinituotteiden haitoista? Faktat on kerrottava, mutta yhtä tärkeää on vaikuttaa asenteeseen. Puhumme esimerkiksi siitä, miten nikotiinituotteet vaikuttavat ulkonäköön ja hampaisiin. Pyydän tyttöjä tekemään laskelmia siitä, paljonko tuotteisiin kuluu rahaa ja miten rahan voisi käyttää paremmin. On tärkeää saada nuoret itse pohtimaan asioita keskenään sen sijaan, että heitä vanhanaikaisella tavalla ”valistettaisiin” asiasta.

Olkaa rohkeita ja kieltäytykää nikotiinituotteista. Olette sen arvoisia.

Naistenpäivänä 8.3.2024 haluan lähettää tytöille terveisiä: Olkaa rohkeita ja kieltäytykää nikotiinituotteiden käytöstä. Olkaa suunnannäyttäjiä ja panostakaa omaan hyvinvointiinne. Olette sen arvoisia.

Outi Palkama

Outi Palkama työskentelee liikunnan ja terveystiedon opettajana yläkoulussa. Hän on Suomen ASH:n hallituksen varapuheenjohtaja.