fbpx

Tavoitteena hyvä olo

Lokakuun 8. päivä starttaa #MakujenPäivä-kampanja. Sen tavoite on kannustaa kaikkia nauttimaan puhtaasta, raikkaasta ruoasta – oman maun ja mieltymysten mukaan. Kysymme, mitkä maut saavat juuri sinut voimaan hyvin.

On ollut hienoa huomata, että hyvinvointi ja maistuva ruoka kiinnostavat monia. Olemme saaneet tukun maukkaita reseptejä, innostavia tekstejä ja kannustavia kommentteja. Toivottavasti tämä näkyy myös kampanjaviikolla 8.-14. lokakuuta vilkkaana ruokakuvien jakamisena.

Mitä tekemistä hyvällä ruoalla on tupakoinnin lopettamisen kanssa? Aika paljon: Kun tupakka sammuu, hermopäätteet alkavat toimia entistä paremmin, maku- ja hajuaisti kohentuvat ja ruoka maistuu maukkaammalta. Tämä on tietysti yhtä aikaa uhka ja mahdollisuus. Käsi ylös kaikki tupakoinnin lopettaneet tai sitä harkitsevat, jotka eivät joskus ole pohtineet sitä, mitä stumppaaminen tekee vyötärölle. Toisaalta tupakoinnin lopettamisen tuoma hyvä olo kompensoi heittämällä muutaman lisäkilonkin.

Suomessa tupakointiluvut ovat olleet laskussa jo pitkään. Tätä ei ole saatu aikaan millään yksittäisellä juliste- tai somekampanjalla, vaan kovalla työllä terveydenhuollossa, kuten #MakujenPäivän tiedotteeseen haastattelemani lääkäri Kristiina Patja huomauttaa.

Joskus tarvitaan vain se pieni kimmoke,
joka käynnistää suuria asioita.

Yhtä varmaa on se, että tupakointia ei voi lopettaa kukaan muu kuin tupakoitsija itse. Valtaosa meistä tuntee jo tupakoinnin riskit. Joskus tarvitaan vain se pieni kimmoke, joka käynnistää suuria asioita. Yksi #MakujenPäivän kysymys on, mitä makuja tarjoaisit tupakoinnin lopettaneelle. Entä, jos se lopettanut olisitkin sinä itse?

ps. Lappeenrannassa, kauppakeskus Galleriassa tempaistaan 13. lokakuuta klo 14-15 #MakujenPäivä-teemalla. Kannattaa käydä maistamassa erilaisia makuja sekä katsastamassa keuhkojen kunto – ehkä se kaivattu kimmoke löytyykin sieltä. Tilaisuuden järjestävät Eksoten ehkäisevä päihdetyö, EHYT ry:n aluetyö ja Saimaan Syöpäyhdistys.

Kuva: SUPERim ja Kuvamuisto

Susanna Kaaja