#MakujenPäivä kannustaa vaihtamaan tupakan raikkaisiin herkkuihin: Tupakoinnin lopettaminen on kannattava investointi

Tänään 8. lokakuuta Suomen ASH ry käynnistää viikon kestävän  #MakujenPäivä-kampanjan. Sosiaalisen median kampanja kannustaa kaikkia mukaan nauttimaan puhtaista, raikkaista mauista.

– Tavoite on haastaa pohtimaan, mitkä maut saavat juuri sinut voimaan hyvin. Joskus suurikin elämänmuutos voi saada alkunsa pienestä teosta, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:sta.

– Toivomme, että #MakujenPäivä toimisi kimmokkeena tupakoinnin lopettamiseen ja makujen aistimiseen uudella tavalla.

Iso osa tupakoitsijoista harkitsee lopettamista: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä päivittäin tupakoivasta on huolissaan siitä, miten tupakointi vaikuttaa terveyteen. Yli puolet haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on sitä yrittänyt. Silti kaikki eivät saa kaipaamaansa tukea ja apua lopettamiseen.

Stumppaaminen omalla vastuulla?

– Meillä tupakoinnin lopettaminen nähdään liian usein yksilön omalla vastuulla olevaksi asiaksi, ei hoitoa ja ohjausta vaativaksi asiaksi, huomauttaa kansanterveystieteen dosentti, erikoislääkäri Kristiina Patja.

THL:n mukaan Suomi ei saavuta kansallista tavoitettaan savuttomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä ilman tehostettuja tukitoimia – muun muassa lisäsatsauksia tupakoinnin lopettamisen tukemiseen.

Patja toivoo, että valtio ja kunnat alkaisivat pitää tupakoinnin lopettamista investoimisen arvoisena asiana ja lopettamista haluavat tukea ansaitsevina potilaina. Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt näkyvät verrattain nopeasti: Sydän- ja verisuonitautien riski pienenee merkittävästi muutamassa vuodessa. Myös syöpäriski pienenee, vaikkakin hitaammin.

Terveyskeskuksen johtavana ylilääkärinä työskentelevä Patja toivoisi terveydenhuoltoon enemmän ammattimaista elintapaohjausta, jossa hyödynnetään uutta teknologiaa ja muun muassa vertaisryhmiä.

– Terveydenhuollossa kyllä autetaan ja tuetaan, mutta lääkkeellinen hoito ajaa usein elintapaohjauksen ohi. Elintapoihin vaikuttaminen olisi vähintään yhtä vaikuttavaa hoitoa.

Patjan mielestä on hyvä, että elintapaohjaus kuuluu kaikille, koska lopettamisen tuki tapahtuu usein sairauden hoidon ohessa. Silti tarvitaan myös erikoistumista.

– Tätä tehdään jo nyt, mutta hajanaisesti. Usein ajatellaan, että työikäiset osaavat pyytää, jos jotain palvelua tarvitsevat, mutta ei se näin ole.

Lopettaminen vaatii kärsivällisyyttä

Tupakoinnin lopettamista harkitsevia Patja neuvoo olemaan kärsivällisiä. Vaikka tupakointi alkaa monesti hetken mielijohteesta, riippuvuudesta irti pääseminen vaatii usein pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta.

– Lopettaminen ei ole satasen pyrähdys, vaan maraton. Sitä varten on harjoiteltava, mietittävä reittejä ja varauduttava erilaisiin hankaluuksiin. Tärkeintä on löytää oma motivaatio lopettamiseen.

– Myös terveydenhuollossa tulisi muistaa, että ei anneta lääkettä ilman lämmintä kättä. Tupakoinnin lopettavaa on kuunneltava ja hänelle on tarjottava osaavaa apua. Se ei ole holhousta vaan arvostusta, Patja sanoo.

#MakujenPäivä haastaa pieniin muutoksiin

#MakujenPäivä näkyy varsinkin sosiaalisessa mediassa. Osallistujia pyydetään kuvaamaan lempiherkkunsa ja jakamaan kuvan Twitterissä, Instagramissa tai Facebookissa. Kuvan lähettäneiden kesken arvotaan päivittäin palkintoja.