fbpx

Tarina oudosta oikeudesta

Asut kerrostalossa. Yläkerrassasi asuu rumpali – sepä hienoa. Ilman musiikkia maailma olisi kurja paikka.

On kuitenkin yksi ongelma. Rumpali harjoittelee kovaäänisesti joka yö kello yhden ja neljän välillä. Olet keskustellut ystävällisesti rumpalin kanssa ja kertonut, että arvostat taitavaa soittoa, mutta rumpujen paukkeessa et saa nukuttua.

Rumpali vastaa, että hänellä on laillinen oikeus harjoitella kotonaan. Kerrot, että olet uupunut unettomuuden takia ja joudut nyt pyytämään sairauslomaa töistä.

Ping! Tämä on fiktiivinen tarina nimeltään ”Rummutus vei naapurin työkyvyn”.

Todellisuudessa voisit tässä tilanteessa vedota taloyhtiön järjestyssääntöihin, joissa hiljaisuutta vaaditaan iltaisin kello 22 alkaen. Mutta tarinassa kaikki suomalaiset rumpalit ovat onnistuneet saavuttamaan oudon edun: yöllisen rummutuksen voi kieltää taloyhtiöissä ainoastaan yksimielisellä päätöksellä!

Outoja oikeuksia on olemassa tosielämässäkin.

Olet pulassa, sillä taloyhtiössäsi asuu yksi intohimoinen ammattirumpali, joka on yöllisen rummutuksen kieltämistä vastaan. Asialle ei voi mitään, koska yöllinen hiljaisuus vaatii taloyhtiön osakkaiden yksimielisen hyväksynnän. Et haluaisi muuttaa, haluaisit oikeuden rauhalliseen uneen omassa kodissasi.

Järjetöntä, eikö?

Valitettavasti outoja oikeuksia on olemassa tosielämässäkin. Tällä hetkellä tupakoinnin voi kieltää taloyhtiöissä vain yksimielisellä päätöksellä – kuten tarinassa yöllisen rummutuksen.

Moni altistuu tupakansavulle kotonaan.

Järjestömme saa jatkuvasti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka altistuvat tupakansavulle kotonaan. Yksi kertoo savun pahentavan allergiaoireita, toinen pelkää lastensa terveyden puolesta ja kolmas toivoisi, että voisi oleilla kesäaikaan isolla parvekkeellaan ilman tupakansavua. Neljäs ei pysty nukkumaan tupakansavussa.

Rumpalin oikeus rummuttaa yöllä on yhtä outo kuin tupakoivan henkilön oikeus tupakoimiseen parvekkeellaan tai asunnossaan, josta savu pääsee rakenteiden kautta kulkeutumaan naapurin puolelle. Rumpalin oikeus rummuttaa yöllä olisi kyllä perusteltu, mikäli rumpali ei rummuttamisellaan häiritsisi muita. Ehkä omakotitalossa, metsän siimeksessä voisi harjoitella rauhassa.

En puhu rumpaleille tai tupakoiville naapureille. Puhun systeemille.

Jos yksilö ei muutu, voisiko systeemiä muuttaa?

Ihmisellä on oikeus tehdä omalle terveydelleen monia haitallisia asioita, kunhan lakia noudatetaan. Eihän tupakoiva henkilö sitä paitsi vapaaehtoisesti polta, hän on riippuvainen tappavasta tuotteesta. Lopettaminen on vaikeaa. Elämässä on rankka vaihe. Saamaan aikaan tupakkayhtiöt hurraavat – nikotiiniriippuvuus voi tuottaa elinikäisen asiakkuussuhteen.

Mutta miksi toisen ihmisen terveyttä ja hyvinvointia saa sabotoida, kunnes yksimielisesti toisin päätetään? Voisiko systeemiä muuttaa, jos yksilö ei muutu?

Oikeudet voivat olla outoja, todellisuus tarinoita kummallisempi.

Tea Kalska

Viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry