fbpx

Silmät auki, aikuiset – vapea aletaan käyttää jo alakoulussa

Työskentelen yläkoulun ja lukion kouluterveydenhoitajana. Arvioni on, että valtaosa yläkoululaisista on vähintään kokeillut jotain nikotiinituotetta, joka yleisimmin on vape. Lukioikäiset käyttävät myös nikotiinipusseja ja nuuskaa, erityisesti salilla käyvät pojat.

Kysyn nikotiinin käytöstä myös, kun oppilas hakee toistuvasti päänsärkylääkettä

Nikotiinituotteista keskustellaan kouluterveydenhuollossa jokaisen terveystarkastukseen tulevan oppilaan kanssa. Itse kysyn nikotiinin käytöstä myös esimerkiksi silloin, kun oppilas hakee toistuvasti päänsärkylääkettä. Käytätkö nikotiinituotteita tai onko tullut juotua paljon energiajuomaa? Miten on nukkumisen laita?

Kysyminen on tärkeää, vaikkei oppilas käyttäisikään nikotiinituotteita. Silloin kannattaa tiedustella, käyttävätkö kaverit ja onko olemassa riski siihen, että itsekin aloittaa. Voi olla, ettei nuori ole miettinyt syitä siihen, miksei ole aloittanut käyttöä. Kysyttäessä hän voi havahtua asiaan ja löytää sille sanat. Tämä lisää varmuutta siihen, että nuori pysyy jatkossakin erossa nikotiinista.

Vastaanotollani käyvistä oppilaista nuorimmat ovat 13-vuotiaita ja vanhimmat lähes 20-vuotiaita. Yleensä 7.- ja 8.-luokkalaiset ovat siinä uskossa, ettei vapen käytöstä ole mitään haittaa eivätkä he ota varoituksia vakavasti. Yli 16-vuotiaiden kanssa keskustelu on jo helpompaa, ja he myös usein haluavat lopettaa käytön.  

Alkuun vapen käyttö on jännää, mutta muutaman vuoden päästä kysytään, miten siitä pääsee eroon

Valitettavasti vapea aletaan käyttää jo alakoulussa. Kun oppilaat myöhemmin alkavat huolestua terveyshaitoista, riippuvuus on ehtinyt syntyä. Tyypillinen tapahtumaketju on, että alkuun vapen käyttö on jännää, mutta muutaman vuoden päästä kysytään, miten siitä pääsee eroon. Ennaltaehkäisevään työhön pitäisikin panostaa kunnolla jo alakoulussa.

Kouluterveydenhuolto voi auttaa nuorta eroon nikotiinista, mutta se edellyttää avointa ja turvallista keskusteluyhteyttä. Nuorta ei pidä tuomita, mutta samalla on pystyttävä tuomaan esille terveysnäkökulmaa sekä sitä, että nikotiinituotteiden käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta. Kyse ei yleensä ole pelkästä nikotiiniriippuvuudesta, vaan myös sosiaalisista tavoista. Missä tilanteissa käytät nikotiinituotteita? Millaisia tunteita tilanteet herättävät? Onko sinulla kaveria, joka haluaisi lopettaa kanssasi? Joitain oppilaita motivoi lopettamiseen tarkoitettu kännykkäsovellus, ja täysi-ikäisille voidaan tarjota myös nikotiinikorvaushoitoa.

Tiedon lisääminen myös aikuisille on tärkeää

Lisäksi kouluterveydenhuollossa kannattaisi suunnata ohjausta oppilaiden vanhemmille. He eivät läheskään aina tiedä lastensa nikotiinituotteiden käytöstä, sillä vape ja nikotiinipussit eivät haise, kuten tupakka.

Aikuiset eivät myöskään tahdo pysyä perässä tuotekehityksessä. Emme läheskään aina huomaa, että jokin tuote on vape, sillä niin monen näköisiä ne voivat olla. Koulutusta tarvitaan siis koko ajan – tiedon lisääminen myös aikuisille on tärkeää. Ennen kaikkea meidän pitää avata silmät. Vapea eivät kokeile ainoastaan lapset, joilla on paljon ongelmia. Vape voi olla kenen tahansa lapsen huulilla.   

Elisa Väyrynen

Kouluterveydenhoitaja