fbpx

Lapsen paras lahja on selvä joulu

Joulu on minulle ja monelle muulle lapselle ja nuorelle tosi tärkeä juhla. Joulun odotukseen kuuluu paljon kivoja asioita: pukille kirjoittaminen, kuusen koristelu, jouluherkkujen tekeminen ja tietysti joulukalenteri. Useimmat lapset laskevat, kuinka monta päivää jouluun on jäljellä. Lapset odottavat joulua tosi paljon.

Joillekin lapsille on arkea katsoa humalaisia aikuisia, mikä on lasta kohtaan väärin. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua huolehtimaan humalaisista vanhemmistaan, vaan vanhempien pitäisi ymmärtää olla juomatta alkoholia lasten nähden ja pitää näistä hyvää huolta.

Suomalaisperheissä on vuosittain päälle kaksi miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneitä lasten seurassa. Toisin sanoen alkoholi on joka päivä osa 6000 lapsen elämää.

Humalainen aikuinen on lapsen silmissä pelottava. Kukaan meistä ei halua kokea turvattomuuden tunnetta, pelkoa tai yksinäisyyttä. Jokaisen aikuisen on hyvä muistaa, että lapsuuden joulumuistot säilyvät koko elämän.

Lapsuuden joulumuistot säilyvät koko elämän.

Vinkki vanhemmille: jokaisen lapsen paras lahja on se, että otat hänet huomioon, vietät hänen kanssaan aikaa, annat hänelle turvallista aikaa kanssasi ja kuuntelet häntä. Lapset arvostavat myös koko perheen yhdessäoloa. Jouluna liian moni lapsi odottaa huomiota ja hyvää seuraa, mutta joutuu pettymään aikuisten päihteiden käytön vuoksi.

Suomessa on käynnissä kampanja, joka korostaa lasten hyvinvointia. Kampanja vetoaa aikuisten päihteiden käyttöön. Sen nimi on: Anna lapselle raitis joulu. Kampanja järjestetään jo 18. kerran. Ole jouluna raitis, niin saat lapsellesi ja itsellesi hyvän joulun!

Teksti on alun perin julkaistu sanomalehti Ilkan mielipidepalstalla. Se julkaistaan tässä kirjoittajan luvalla.

Kuva: Freeimages

Moonika Isomäki

Moonika Isomäki on 16-vuotias opiskelija. Hän asuu Seinäjoella.