fbpx

Kiristys vai kehitys?

Tupakkalain perusteellista uudistamista on paheksuttu monilla keskustelu- ja yleisönosastopalstoilla: puhutaan lainsäädännön kiristämisestä, tiukentamisesta ja holhoamisesta. Mistä puhuisimme, jos kärpäsmyrkkyjä myytäisiin ja markkinoitaisiin kuluttajille nautintoaineina?

Norminpurkutalkoiden vimmassa ja nosteessa tuntuu olevan trendikästä, että lainsäädäntöä paheksutaan. Toki turhiksi osoittautuneita säädöksiä tuleekin poistaa ja lainsäädäntö saattaa nykyaikaan sopivaksi.

Maaliskuussa julkistettiin uusi tutkimus, joka määritteli Suomen ylivoimaiseksi voittajaksi holhousvaltio-indeksissä. Pisteytyksessä Ruotsikin jäi kirkkaasti toiselle sijalle. Vertailussa käytettiin mittarina sitä, miten maat rajoittavat alkoholin, tupakan, sähkötupakan ja eri ruokien käyttöä lainsääsäädännöllä. Ihmettelin tuloksia. Ihmettelin myös sitä, miksi sähkötupakka oli otettu mukaan tähän indeksiin, koska Suomessa sähkösavukkeiden käyttö on vähäistä ja ylipäänsä vain kaksi prosenttia eurooppalaisista käyttää niitä.

Ei tarvinnut kaivaa paljon taustaa, kun selvisi, että selvityksen taustaorganisaation, komealta kalskahtavan Institute of Economic Affairs -ajatushautomon rahoittajina on vuosia ollut tupakkayhtiöitä. Selvityksen oli laatinut tupakkamyönteisyydestään tunnettu britti Christopher Snowdon. Vertailun julkistamisajankohtakin oli varmasti tarkkaan harkittu, koska EU:n tupakkatuotedirektiivin säädökset piti saattaa EU-maissa osaksi kansallista lainsäädäntöä toukokuussa. Tupakkateollisuus osaa PR-temput!

Holhousvaltio-indeksi sai paljon julkisuutta ja nosti holhouksen kahvipöytäkeskusteluihin.

Vertailu sai paljon julkisuutta niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja nosti holhouksen kahvipöytäkeskustelujen keskiöön. Vertailun taustavaikuttajien osuus jäi pimentoon ja vain harva tiedotusväline nosti asian esille – onneksi kriittisiäkin ääniä kuultiin.

Tupakasta puhuttaessa kannattaa pitää mielessä, millaisesta tuotteesta on kyse: Se tappaa useamman kuin joka toisen käyttäjänsä, kun sitä käytetään normaalilla tavalla. Tupakan käyttöön ei ole olemassa turvarajaa. Muutkaan ei-lääkkeelliset nikotiinituotteet eivät ole terveystuotteita, vaan riippuvuutta aiheuttavia nikotiinin annostelukeinoja. Nikotiini itsessään on tappava myrkky.

Uudistettu tupakkalaki tulee voimaan tänään maanantaina 15. elokuuta. Lailla säädellään näitä riippuvuutta aiheuttavia, hengenvaarallisia tuotteita, joiden myynnin ja markkinoinnin taustalla on vaikutusvaltaisten tupakkayhtiöiden menestyksekäs bisnes.

Tupakkalain tarkoituksena on ensisijaisesti suojella lapsia ja nuoria tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamiselta, tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja suojata väestöä altistumiselta tupakansavulle ja sähkösavukkeiden höyrylle. Lisäksi lain avulla on mahdollista suitsia tupakkateollisuuden harjoittamaa kuluttajien manipulointia.

Puhutaan siis holhouksen sijaan edistyksestä tai lainsäädännön kehittämisestä.

Kuvat: Freeimages ja Kuvamuisto

Mervi Hara

Mervi Hara on Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja. Hän ihmettelee elämän monimuotoisuutta ja innostuu uusista haasteista.