Nikotiinipusseista kiellettävä kaikki makuaineet nuorten suojelemiseksi

Hallituksen esitystä tupakkalain muuttamiseksi viimeistellään parhaillaan. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH painottaa, että nikotiinipusseista tulee kieltää kaikki makuaineet, koska ne houkuttelevat nuoria käyttämään niitä.

Hallituksen esitysluonnoksessa nikotiinipusseista kiellettäisiin ainoastaan alkoholin ja kannabiksen maut sekä maut, jotka ovat omiaan houkuttelemaan nuoria.  On kuitenkin mahdotonta määritellä, mitkä maut ovat ”vain aikuisten makuja”. Tutkimusten mukaan juuri makuaineet houkuttelevat nuoria kokeiluun ja käyttöön.

”Nikotiinipusseissa olevien makujen tarkoituksena on tehdä tuotteista houkuttelevia. Niissä käytettävillä aromiaineilla on omat haittansa, ja ne myös vahvistavat nikotiinin imeytymistä. Laajan makuvalikoiman salliminen lisää näiden nikotiinituotteiden käyttöä, nuorten nikotiiniriippuvuutta ja niistä aiheutuvia haittoja, toteaa Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska.

Tupakkalaki kieltää jo makuaineet savukkeissa ja nikotiininesteissä

Voimassa olevassa tupakkalaissa tunnusomaiset tuoksut ja maut on jo kielletty savukkeissa, kääretupakassa sekä sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä. Tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltämisen tarkoituksena on vähentää tuotteiden viehätystä erityisesti nuorten keskuudessa.

”On nurinkurista, jos nikotiinipussien kohdalla meneteltäisiin toisin ja makuaineita sallittaisiin. Lainsäätäjä antaa nuorille kyseenalaisen viestin näiden tuotteiden terveysvaaroista. Makuaineiden salliminen ei myöskään toteuta hallitusohjelman kirjausta nuorisokäytön ehkäisystä. Lainsäätäjällä on vastuu suojella nuoria nikotiinituotteiden haitoilta ja nikotiiniriippuvuudelta”, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.