fbpx

”Tupakoimisessa ei ole mitään järkeä”

Tutustu myös: Tupakan ympäristöhaitat

***

Radiojuontaja, PopChef-bloggaaja Sami Kuronen stumppasi, kun ei enää keksinyt yhtään hyvää syytä jatkaa. Jatkuva väsymys on tiessään ja ruoka maistuu – samoin lenkkeily. Hän kertoo #MakujenPäivä-kampanjan blogissa, miten elämänmuutos onnistui.

Miksi päätit lopettaa tupakoinnin?

”Olen polttanut rippikoulusta asti, yli 20 vuotta. Tupakka vie terveyden ja rahat, ja lopettaminen onkin ollut pitkään takaraivossa.

Muutama vuosi sitten lopetin, mutta annoin itselleni luvan polttaa pikkusikareita silloin tällöin. Yhtäkkiä huomasin, että olin lipsunut polttamaan taas säännöllisesti. Tästä opin, että tupakalle ei saa antaa pikkusormeakaan.

Tuntui kauhealta, kun tyttäreni alkoi kysellä, miksi poltan. En keksinyt siihen yhtään järkevää syytä – vain monta syytä lopettaa. Viimeisen kimmokkeen sain, kun hankin Allen Carrin kirjoittaman, paljon kehutun Stumppaa tähän –kirjan. Luin sen siltä istumalta. Ei siitä mitään uutta viisastenkiveä löytynyt, mutta sen luettuaan blondikin tajuaa, ettei tupakoimisessa ole mitään järkeä.”

Mikä on auttanut pitämään kiinni päätöksestä?

”Lopetin tupakoinnin 25. tammikuuta. Tein siitä heti julkisen projektin, eli kerroin lopettamisesta ohjelmassani Radio Suomipopilla. Sosiaalinen paine on hyvä motivaattori: saisin kuulla siitä heti, jos joku näkisi minut tupakalla.

Olen saanut kuulijoilta paljon hyvää palautetta. Parasta on ollut, kun moni on kertonut lopettaneensa esimerkkini vuoksi. Heille minä olin se viimeinen kimmoke, joka innosti stumppaamaan.”

Mikä lopettamisessa on vaikeinta?

”Kaikki on mennyt yllättävän hyvin. Joskus kesällä festareilla, terassilla ja vastaavissa paikoissa on käynyt mielessä, että normaalisti polttaisin nyt tupakan. Saman tien muistan, ettei ole yhtään hyvää syytä aloittaa. Onneksi tunne menee nopeasti ohi.

Ensimmäiset puoli vuotta olivat vaikeimmat, sen jälkeen ne tilanteet, jolloin tupakkaa tekee mieli, ovat vähentyneet koko ajan. Alussa napsin lähes huomaamattani herkkuja tupakan korvikkeena. Painoni on noussut stumppaamisen jälkeen vajaat kymmenen kiloa. Nyt olen jättänyt napostelun ja lisännyt kuntoilua, mikä on kääntänyt painon laskuun.

On tehokkaampaa laittaa riippuvus kerrasta poikki kuin ruokkia sitä.

Kun yritin lopettaa muutama vuosi sitten, käytin viikon ajan nikotiinipurukumia, mutta en kokenut siitä olevan mitään apua. Nyt en ole käyttänyt mitään nikotiinikorvaustuotteita, sen paremmin kuin esimerkiksi sähkösavukkeita. On tehokkaampaa laittaa riippuvuus kerrasta poikki kuin ruokkia sitä.”

Mitä hyvää stumppaamisesta on seurannut?

”Haluan olla omalle tyttärelleni aktiivinen ja jaksava isä sekä terveydellisten valintojen esikuva. Tupakointi ei vain kuulu tähän pakettiin.

Yli 40-vuotiaana hyvässä kunnossa pysymisen eteen on tehtävä enemmän töitä kuin aiemmin. Tupakoinnin lopettaminen on tässä tärkeä tekijä. Yleinen vireys ja jaksaminen ovat parantuneet harppauksin lopetettuani röökaamisen. Aikaisemmin olin usein väsynyt, mutta nyt se on tiessään. Jaksan juosta pidempään ja kunto on noussut selvästi.

Maku- ja hajuaistini ovat parantuneet ja olo on virkeä ulkoisesti ja sisäisesti. Vaikka tykkään yhä sikarin tuoksusta, vasta nyt olen tajunnut, miten pahalta haisin ennen. Vaatteisiin ja hengitykseen pinttynyt tupakan haju on hirveä.”

Kuvat: Nelonen media ja SUPERim

Sami Kuronen

Sami Kuronen on Radio Suomipopin juontaja ja PopChef-bloggaaja, joka lopetti tupakoimisen tammikuussa 2015.