fbpx

Tupakka olikin sivuroolissa

Aihe tuntuu juuri nyt kipeältä, mutta yritetään. Rakastan elokuvia, kaipaan elokuvateatteriin ja kiroan koronan. Kaipuuni kaihossa mietin elämäni elokuvia. Paljon vanhaa mustavalkoista. Paljon Hollywoodin kultakautta. Erityisesti rakastan ranskalaisen uuden aallon elokuvia. Ja Quentin Tarantinoa!

Olen 16-vuotias, kun näen ensi kertaa Tarantinon ohjaaman Pulp Fictionin. Elokuvan mainosjulisteessa poseeraa näyttelijä Uma Thurman. Hän makaa vatsallaan sängyllä ja katsoo kameraan. Kädessään Thurmanilla on savuke.

Uma Thurman on mielestäni upea! Thurman on syy siihen, että myöhemmin leikkautan itselleni samanlaisen kampauksen (ei sopinut minulle). Mutta heti elokuvan jälkeen menen ostamaan tupakkaa.

Heti elokuvan jälkeen menin ostamaan tupakkaa.

Kerran katsomme ystäväni kanssa Madonnan tähdittämää Missä olet Susan -elokuvaa. Madonna poltaa elokuvassa – ja savukemerkki näkyy selvästi. Sitä merkkiä haluaisimme ystäväni kanssa seuraavaksi, juuri sellaisessa pehmeässä askissa.

Taannoin en tajunnut, kuinka onnekas olin, kun vielä pääsin elokuvateatteriin. Viime vuoden Oscar-gaalaa seurasin kuitenkin kotisohvalta. Ehdolla olivat muun muassa kassamagneetit Once Upon a Time in Hollywood ja Joker. Hienoja elokuvia kumpikin, mutta tupakka oli saanut niissä suuren roolin.

Elokuvissa tupakoidaan enemmän kuin tosielämässä.

Todellisessa elämässäkin tupakoidaan yhä – se on totta. Elokuvissa tupakoidaan kuitenkin enemmän. Kalifornian yliopiston Smoke Free Movies -hankkeen mukaan Once Upon a Time in Hollywood toi tupakan esille 394 kertaa, Joker 141.

Voiko tupakan perustella dramaturgisesti 394 kertaa yhdessä elokuvassa?

Mitä Pulp Fictioniin tulee, en halua sanoa siitä poikkipuolista sanaa. Sen sijaan leikin ajatuksella: mitä mieltä olisin ollut Uma Thurmanin roolihahmosta, jos tämä ei olisi tupakoinut? Olisiko hahmo ollut silmissäni valju ja liian tavallinen? Olisinko ajatellut, että hahmo on epäuskottava? Tuskin.

Elokuvajulisteessa olisi ilmankin savuketta poseerannut itsevarman näköinen Thurman. John Travoltan kanssa olisi tanssinut sama hahmo, upeassa kampauksessaan ja valkoisessa, ikonisessa kauluspaidassaan. Hahmo olisi lausunut samat vuorosanat, jotka osasin ulkoa. Thurmanin roolihahmo käytti huumeita, mutta huumeet olivat osa tarinaa, eikä niitä elokuvassa ihannoitu.

Tupakka oli sivuroolissa, jonka puuttumista en olisi edes huomannut.

Tea Kalska

Viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry