fbpx

Tupakanhimoa ei ole olemassa – puhutaan nikotiininhimosta

Tupakan- tai nuuskanhimoa ei ole olemassakaan. Kuulostaako väite rajulta?

Sanaa ”tupakanhimo” kuuli usein ennen vanhaan, kun puolet suomalaisista miehistä tupakoi.  Isännän tai työmiehen hamuillessa tupakka-askia, todettiin hieman leikillisesti, että ”tupakanhimo iski”.

Tupakkaa tai nuuskaa ei kuitenkaan himoita maun tai tupakkakasvin takia. Unohdetaan siis vanhat termit ja puhutaan asiasta sen oikealla nimellä. Puhutaan nikotiininhimosta!

Siitä oli kyse, kun isäntä kaivoi tupakat esille, ja siitä on kyse, kun nuuskankäyttäjä ottaa purkin taskustaan. Nikotiininhimo syntyy, kun elimistön nikotiinipitoisuus laskee riittävästi ja vieroitusoireet alkavat. Ärtymys ja keskittymiskyvyn lasku ottavat vallan.

Tupakkaa tai nuuskaa ei himoita maun takia.

Nikotiini on koukuttava myrkky. Olennaista ei ole nautinto, vaan nikotiinipitoisuuden korjaaminen. Sitä on riippuvuus.

Olen huolestuneena seurannut, kuinka nikotiininhimo on saanut ihmiset koronapandemian aikana ylittämään Ruotsin rajan terveyden kustannuksella. Korona voi tulla nuuskan kylkiäisenä.

Nikotiininhimo saa yleensäkin ihmisen tekemään kummallisia asioita. Riippuvuus on kova, jos on valmis tupakoimaan esimerkiksi lentokentän tupakkakopissa, joka on kuin savukammio. Se ei näytä viihtyisältä paikalta. Tupakkapolitiikan ansiosta koppi on kuitenkin olemassa, sillä ihmisiä on suojeltava syöpävaaralliselta tupakansavulta. Kopissa oleskelevat vapaaehtoisesti vain nikotiininhimosta kärsivät.

Millainen sitten on nikotiinin tulevaisuus? Uusia nikotiinituotteita tulee valitettavasti markkinoille jatkuvasti. Samalla nikotiinin haitoista kuitenkin tiedetään yhä enemmän. Uskallan olla optimisti ja väittää, että nikotiinilla on kehno tulevaisuus. Terveystietoisuuden lisääntyessä sen käyttö tulee kuihtumaan, vaikka sillä yritetään tehdä bisnestä.

Nikotiinilla on kehno tulevaisuus.

Nikotiini voidaan ajaa ahtaalle tupakkapolitiikalla ja tiedon välityksellä. Mitä vähemmän nikotiinituotteita käytetään, sitä vähemmän tarvitaan myös nikotiinikorvaushoitoa. Sitäkin kannattaa käyttää vain terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistuksen mukaan.

Nikotiiniriippuvaista ihmistä ei silti pidä syyllistää, sillä riippuvuus voi olla vaikea. Tukea riippuvuudesta irtautumiseen tarvitaan. Tavoitteemme on auttaa nikotinisteja pääsemään riippuvuutensa yli.

”Tupakanhimo” on vanhanaikainen termi. Tehdään myös nikotiininhimosta historiaa.

Pekka Puska

Professori Pekka Puska on Suomen ASH:n hallituksen puheenjohtaja.