fbpx

Tee terveysteko – äänestä

Olen viiden tähden terveysehdokas! Tutustu päivän ehkäisevän työn ehdokkaaseen! Pidetään toisistamme huolta!

Terveys on kovassa kurssissa kuntavaalien alla. Ja miksipä ei – terveys ja hyvinvointi koskettavat kaikkia kuntalaisia, jokaista äänestäjää. Kaikilla meillä on kokemusta toimivista ja monella myös ei-niin-toimivista -sosiaali- ja terveyspalveluista.

Sinänsä tulevien vaalien asetelma on uusi ja erikoinen: Huhtikuun 9. päivä valitsemme edustajia valtuustoihin, joiden roolista tulevaisuudessa harva meistä on täysin selvillä. Kunta omistaa, hallitsee ja ylläpitää lähes kaikki jokapäiväiset elinympäristömme. Nykyisin kunta järjestää myös tarvitsemamme sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Vaikka vuoden 2019 alusta tehtävä siirtyy maakunnille, kunnille jää kuitenkin edelleen vastuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä: muun muassa harrastusmahdollisuuksista, koulukuraattorin palveluista, tupakoinnin lopettamisen tuesta, mini-interventioista.

Kunta voi siis tulevaisuudessakin vaikuttaa siihen, autetaanko ihmisiä vasta sitten, kun ongelmat ovat jo olemassa, vai ehkäistäänkö ongelmien syntymistä ennakkoon.

Myös maakuntien saamasta valtion rahoituksesta tietty prosenttiosuus tulisi kohdentaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen tavoitteena on kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä hillitä palveluista aiheutuvia kustannuksia kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Olen optimistinen tavoitteen saavuttamisen suhteen, JOS ehkäisevään työhön eli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen kohdennetaan riittävästi resursseja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös maakuntien saamasta valtion rahoituksesta tietty prosenttiosuus tulisi kohdentaa tähän tarkoitukseen.

Optimismini kuitenkin karisee, jos alkoholilain kokonaisuudistuksella mitätöidään muut tavoitteet. Kunnilla, sen paremmin kuin maakunnillakaan ei yksinkertaisesti ole varaa niihin kustannuksiin, joita suunnitelluilla alkoholipoliittisilla päätöksillä väistämättä toteutuessaan on.

Kannustan kaikkia äänestämään ja kannustan valitsemaan ehdokkaan, joka ymmärtää, että lopulta jokainen päätös on terveyspäätös – myös vaalien jälkeen.

Kuntavaalien vaalipäivä on 9.4. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 29.3.-4.4.

Löydä oma ehdokkaasi:

Terveysehdokas.fi -sivusto

Ehkäisevän työn ehdokkaat

Kuvat: Kuvamuisto ja iStockphoto

Mervi Hara

Mervi Hara on Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja. Hän ihmettelee elämän monimuotoisuutta ja innostuu uusista haasteista.