fbpx

Rennon joulun ohjelista

”Minulla on joulu täysin kateissa. Minun piti kehittää täydellinen maksalaatikko ja aloittaa kehitystyö jo kesällä, enkä sitäkään ole saanut aikaiseksi. Nyt tulee kiire”, harmitteli tuttavani lokakuussa.

Tuntuuko tutulta? Jos stressaannut joulusta, lue tämä teksti. Mutta jos nautit kylpyhuoneen kiillottamisesta, lantun soseuttamisesta ja tuhannen piparkakun iltapuhteesta, älä ota tekstiä vakavasti.

Tämä lista on Sinulle, joka haluat päästä helpolla – ja ylipäätään viettää joulua.

1. Lahjat

Sovi aikuisten sukulaisten ja ystävien kanssa, ettei anneta lahjoja. Tavaroiden karsiminen on muodikasta. Lapsille voit hankkia lahjoja, ehkä myös yhden lahjan sydämenvalitulle. Mene lahjaostoksille 1–2 kertaa, ei enempää. Osta tarpeellista. Netistäkin voi tilata. Jos olet jo ehtinyt rampata lahjaostoksilla hiki päässä, sovella ohjetta ensi vuonna.

2. Ruokaostokset

Käy kaupassa päivä tai pari ennen aattoa. Älä osta mitään, mistä kukaan ei erityisemmin pidä. Osta vähemmän kuin suunnittelit, jotta hankittu ruoka tulee syötyä. Lipeäkalan voit unohtaa suosiolla. Pohdi, missä voit oikaista. Katsasta etenkin valmislaatikot.

3. Siivoaminen

Jos nautit siivoamisesta, voit siivota. Muista kuitenkin, ettei kukaan jouluna kiinnitä huomiota nurkkien pölypalleroihin. Tunnelmavalaistuksella ne katoavat itsestään. Älä missään tapauksessa hinkkaa kylpyhuoneen kaakeleita tai puhdista lattiakaivoa. Se on aivan turhaa.

4. Koristelu

Joulukoristeet vievät kätevästi huomion tahroista. Koristele kuitenkin vain, jos pidät koristelusta. Älä osta uusia koristeita. Sinulla on niitä jo kaapissasi. Jouluverhot, joululiinat tai joululakanat eivät ole joulun mitta.

5. Joulukuusi

Muista, että jopa kuusi on täysin vapaaehtoinen koriste. Joulutunnelma syntyy helposti myös esimerkiksi jouluisella soittolistalla. Pelkät kuusenoksatkin antavat joulun tuoksun.

6. Leipominen

Joulutorttujen ja pipareiden teko on helppoa, jos ostat valmistaikinaa. Mikäli itse tehty taikina on mielestäsi parempaa, saat tehdä sitä sillä ehdolla, että nautit leipomisesta. Jos perheenjäsenesi pitävät leipomisesta, älä puutu asiaan. Anna heidän leipoa.

7. Kokkaaminen

Jos syöt lihaa, työnnä kinkku uuniin. Siellä se valmistuu miltei itsekseen. Kaupasta saa jopa valmiiksi viipaloituja kinkkuja.  Kasvissyöjille on olemassa esimerkiksi seitankinkkuja, jotka niin ikään työnnetään uuniin. Voit työntää uuniin myös valmislaatikot. Sillit nostetaan pöytään purkissa. Mätiä varten joudut ehkä pilkkomaan sipulia. Jos mahdollista, delegoi pilkkominen jollekulle toiselle.

8. Muiden miellyttäminen

On ymmärrettävää, että haluat tehdä kaikille ”ihanan joulun”.  Muista kuitenkin, ettei ihanuus ole suoritustesi varassa. Keskity tunnelmaan ja iloiseen mieleen.

9. Perinteet

Kuuluuko jouluusi pakollisena jotain, mitä on aina tehty, mutta mistä kukaan ei oikeastaan välitä? Unohda sellaiset perinteet.

10. Jouluilo

Älä iloitse pakolla. Jos sinut valtaa jouluhaikeus, sekin on ihan ok.

 

Rentoa, sotkuista, herkullista, tunnelmallista, onnellista ja levollista joulunaikaa!

Tea Kalska

Viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry