fbpx

Oscarin arvoista tupakointia

Oscarit ovat paitsi elokuvan, myös tupakkateollisuuden juhla. Näin siitä huolimatta, että suuret amerikkalaiset studiot ovat ilmoittaneet vähentävänsä vapaaehtoisesti elokuvatupakointia. Vapaaehtoisuus on hämäystä. Parhaaksi elokuvaksi ehdolla olleista kahdeksasta elokuvasta kuudessa poltetaan. Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon saaneessa Birdman-elokuvassa tupakoidaan.

Tupakointi on tuttua myös parhaiksi näyttelijöiksi palkituille: Parhaan naissivuosan pystin saanut Patricia Arquette ei ole polttanut valkokankaalla ainakaan vuoden 2002 jälkeen, mutta muut, Julianne Moore (paras naispääosa), Eddie Redmayne (paras miespääosa) ja J.K. Simmons (paras miessivuosa) ovat kaikki tupakoineet ainakin yhdessä aiemmassa elokuvassaan.

Vaikka tupakointi on vähentynyt oikeassa elämässä, elokuvissa se on arkipäivää. Eniten poltetaan aikuisten elokuvissa, mutta myös lastenelokuvat saavat osansa tupakkamainonnasta. Joka toisessa alle 13-vuotiailta kielletyssä elokuvassa tupakoidaan. Määrä on pysynyt suurin piirtein samana vuoden 2010 jälkeen.

Tupakkayhtiöiden kiinnostusta tuotteidensa ja tupakoinnin markkinointiin elokuvan avulla on lisännyt se, että elokuvien maailmanlaajuinen tuotanto ja jakelu keskittyvät muutamiin suuryrityksiin. Elokuvissa markkinointi on yhä erityisen houkuttelevaa, koska elokuvien elinkaari on pitkä. Internet tuo elokuvat helposti lähes kaikkien ulottuville.

Mitä enemmän lapset näkevät tupakointia valkokankaalla, sitä todennäköisemmin he alkavat polttaa. Yhdysvaltain Centers for Disease Control and Preventionin (CDC) mukaan tupakoinnin lopettaminen alle 13-vuotiailta kielletyissä elokuvissa säästäisi peräti miljoona ihmistä tupakointiin liittyviltä kuolemilta Yhdysvalloissa. CDC:n mukaan altistuminen tupakoinnille johtaa 6,4 miljoonan yhdysvaltalaislapsen ja -nuoren tupakointiin.

Mitä enemmän lapset näkevät tupakointia valkokankaalla, sitä todennäköisemmin he alkavat polttaa.

Asiantuntijat arvioivat, että tupakointikohtausten karsiminen lapsille sallitusta aineistosta laskisi nuorten tupakointiluvut Yhdysvalloissa lähelle 20:ta prosenttia. On vain arvailujen varassa, miten elokuvatupakointi vaikuttaa suomalaisnuorten tupakoinnin aloittamiseen.

Amerikkalaiset elokuvat dominoivat niin elokuva- kuin televisioesityksiä ympäri maailman. Siksi ei ole yhdentekevää, miten paljon amerikkalaisissa suosikkielokuvissa tupakoidaan, sillä En perää kieltoja, vaan tupakoinnin ottamista huomioon Suomessa näytettävien elokuvien ikärajaluokittelussa.

Mitä järkeä siinä olisi, kun internetin kansainvälinen tupakkatarjonta on helposti saatavilla? Yhteiskunnan pelisäännöistä voi päätellä, mitkä asiat koetaan tärkeiksi. Tupakka on tappava tuote ja valtaosa uusista käyttäjistä aloittaa tupakoinnin lapsena tai nuorena. Emme voi paeta vastuutamme internetin suojaan.

Olisivatko tupakointikohtauksiin liittyvät ikärajat yksi askel kohti tupakatonta sukupolvea?

Blogiteksti perustuu  Thumbs Up! Thumbs Down!– projektin aineistoon sekä Kalifornian yliopistossa toteutettavaan Smokefree Movies  -hankkeeseen.

Katso myös: tilastotietoa tupakoinnista elokuvissa (CDC, Centers for Disease Control and Prevention)

Kuvat: Julianne Moore / Robyn Beck / AFP / Getty Images ja Kuvamuisto

Mervi Hara

Mervi Hara on Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja. Hän ihmettelee elämän monimuotoisuutta ja innostuu uusista haasteista.