fbpx

Nikotiinikauppiaiden uudet vaatteet

Sähkötupakkaa puolustetaan kiivaasti. Yhtenä perusteena pidetään sitä, että se auttaa savullista tupakkaa polttavia lopettamaan tupakoinnin. Se on nyt useissa tutkimuksissa osoitettu virheelliseksi tiedoksi, viimeksi arvostetussa Lancet-lehdessä.

Toisena perusteena esitetään sitä, että aerosolimainen sähkötupakka on vähemmän haitallinen kuin savullinen tupakka. Tutkimuksia, joissa tätä haitattomuutta olisi mitattu, on tosin vähän. Sähkötupakka on tuotu markkinoille sen terveysvaikutuksia tutkimatta. Savullinen tupakka sisältää 50 – 60 syöpävaarallista ainetta, nuuska 20 – 30 ja ilmeisesti sähkötupakka sitten muutamia syöpävaarallisia aineita. Tosin sittenhän meidän kannattaisi kieltää heti ne haitallisimmat ja jättää tarkkaan valvotusti vain muutamia tuotteita markkinoille. Näin toimittiin, kun lyijyä ei enää tarvittu polttoaineissa.

Miksi sitten tupakkateollisuutta ja tupakkatuotteita vastaan toimivat ovat myös sähkötupakkaa vastaan? Miksi he eivät riemuitse haitallisesta, mutta ilmeisesti vähemmän haitallisesta uudesta tuotteesta? Syy on siinä, että tupakkateollisuuden toimia pitkään seuranneet tuntevat kuvion. Ei mennä enää kauas 1970-luvun kevytsavukkeisiin vaan katsotaan, miten nuuskan kanssa kävi.

Nuuskan tuominen Suomeen noudatti aivan samoja latuja kuin sähkötupakka. Sen kerrottiin olevan vähemmän haitallinen kuin savullinen savuke. Lisäksi sen piti auttaa lopettamaan tupakointi, siis kokonaan. Ruotsissa oli saatu savukkeiden polttaminen vähenemään markkinoimalla nuuskaa vierotustuotteena.

Terveysihmiset koettivat vastustella ja kertoivat, miten uudet tupakkatuotteet houkuttelevat uusia käyttäjiä. Näin oli itse asiassa jo käynyt Ruotsissakin: yli 40 prosenttia miehistä oli tupakkatuotteiden käyttäjiä, kun Suomessa luku oli lähestymässä 20 prosenttia. Nuuska ei toiminut vierotuksessa, vaan tupakoivat yksinkertaisesti siirtyivät käyttämään sitä. Nuuska oli lisäksi koukuttavampaa ja elimistöön siirtyvät nikotiiniannokset suurempia. Fysiologisesti se johti entistä vahvempaan riippuvuuteen.

Ruotsissa oli saatu savukkeiden polttaminen vähenemään markkinoimalla nuuskaa vieroitustuotteena.

Koetimme varoittaa, että ilmiö alkaa lapsista ja nuorista, siis heistä, joita koetamme suojella juuri nikotiiniriippuvuudelta. Kerroimme, että nuuska on vielä savukkeita koukuttavampaa ja nikotiiniannokset elimistössä suurempia. Kerroimme, että nuuska ei ole haitatonta: Se on syöpävaarallista ja käy lisäksi sydämen päälle. Hampaat kärsivät. Epidemiologinen tutkimus oli tämän jo osoittanut, vaikka tutkimustieto kertyy hitaasti.

Miten kävi? Nuoret alkoivat kokeilla nuuskaa ja sen käyttö lisääntyi, ensin rannikolla ja urheilevien poikien keskuudessa. Sitten se laajeni kaikkiin ryhmiin, erityisesti poikiin. Ruotsissahan se on nykyään yleistä myös tyttöjen keskuudessa – tähän meni noin 10 vuotta. Tätäkö mekin odottelemme?

Sähkötupakan kanssa on menty hurjempaa vauhtia. Kaupoista saa alaikäisenä välineet ja karkkilitkut ja sitten vain kavereiden kanssa verkko-ostoksille. Puolet teini-ikäisistä pojista on jo kokeillut sähkötupakkaa. Useat heistä eivät olisi kokeilleet savullista tupakkaa, se on ollut pois muodista jo pitemmän aikaa – jo ennen sähkötupakan tuloa.

Mihin ihmeeseen voidaan tarvita 500 erilaista sähkötupakkabrändiä ja yli 7000 erilaista makuainetta? Miksi poptähdet markkinoivat sähkösavukkeita juuri nuorten suosimassa Instragramissa? Uudet tuotteet on suunniteltu nuorille, niissä soi musiikki ja vilkkuvat valot. Nesteissä maistuvat vaahtokarkki, vanilja ja mansikka. Tuskin niitä on aikuisille raavaille tupakoitsijoille suunnattu.

Tiedetään, että nikotiiniriippuvuus voi syntyä lapsella ja nuorella jo käyttämällä kaksi savullista savuketta viikossa. Sähkötupakan nikotiinipitoisuus vaihtelee suuresti, joten kokeilukertojen määrä voi olla hieman suurempi, mutta kannattaako ottaa riskiä? Pitääkö sekin tutkia erikseen, onko nikotiini tässä muodossa jotenkin eri tavalla koukuttavaa?

Jos tavoittelemme tupakkavapaata Suomea, onko nikotiiniriippuvuuden yleisyyden lisääminen oikea suunta? Sinä sähkötupakkaa käyttävä aikuinen, miten monta uutta nikotiiniriippuvaista lasta sinä haluat tähän maahan?

Kuva: wanelo.com

Kristiina Patja

Terveydenhuollon professori, LT ja erikoislääkäri.