fbpx

Lapsistamme ensimmäinen tupakaton sukupolvi Euroopassa?

Eurooppalaisella kansalaisaloitteella ”Tavoitteena tupakaton ympäristö ja ensimmäinen eurooppalainen tupakaton sukupolvi vuoteen 2030 mennessä” halutaan auttaa poistamaan tupakointi vaiheittain kaikista Europan unionin jäsenvaltioista. Espanjalainen Nofumadores-järjestö ja European Network for Smoking and Tobacco Prevention -verkosto (ENSP) ovat tehneet tavoitteen saavuttamiseksi yhteistyötä 37 järjestön kanssa 19 maasta. Myös Suomen ASH on mukana. Emme halua siirtää tupakkavitsausta seuraavalle sukupolvelle. Vaadimme tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin vaiheittaista lopettamista koko EU:ssa.

Vaadimme EU:ta havahtumaan todellisuuteen siitä, mitä tupakkayritykset tekevät ja ryhtymään vihdoin määrätietoisiin toimiin. Kuinka monta kuolemaa tarvitaan, ja kuinka monesta sukupolvesta on tultava nikotiinin orjia ennen kuin viranomaiset lakkauttavat tupakkateollisuuden luoman, estettävissä olevan pandemian?

Vaadimme tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin vaiheittaista lopettamista EU:ssa

Unionin kansalaisina otamme asiat omiin käsiimme. Teimme aloitteen, jossa vaaditaan Euroopan komissiota

  • lopettamaan tupakka- ja nikotiinituotteiden myynti vuoden 2010 jälkeen syntyneille kansalaisille ensimmäisen tupakattoman sukupolven aikaan saamiseksi Euroopassa
  • luomaan eurooppalainen savuttomien ja tupakantumpittomien uimarantojen, jokirantojen ja kansallispuistojen verkosto
  • laajentamaan savuttomia ulkotiloja, erityisesti alaikäisten suosimia tiloja (puistot, uima-altaat, urheilutapahtumat ja -keskukset, show’t ja ravintoloiden terassit)
  • poistamaan tupakkamainonta ja tupakan näkyminen audiovisuaalisessa tuotannossa ja sosiaalisessa mediassa sekä puuttumaan erityisesti somevaikuttajien ja tuotesijoittelun kautta tapahtuvaan mainontaan
  • rahoittamaan tupakan käytön aiheuttamia sairauksia koskevia tutkimus- ja kehityshankkeita sairauksien ehkäisemiseksi ja sairauksien ennusteen parantamiseksi.

EU ei suojele teini-ikäisiä ahneilta tupakkayhtiöiltä

Tupakkaa myyvissä kaupoissa ei kysytä säännöllisesti henkilöllisyystodistusta, ja yksittäisiä savukkeita myydään EU-maissa lähikaupoissa laittomasti eikä seurauksia tule. Maustettujen sähkösavukkeiden käyttö on tällä hetkellä lisääntymässä epidemiatasolle, sillä niitä myydään lapsille käytännössä missä tahansa. Lapset jakavat niitä muiden kanssa koulujen välitunneilla.

Tupakkayhtiöt saalistavat alaikäisiä eurooppalaisia voitontavoittelun vuoksi

Tupakkateollisuuden on selviytyäkseen koukutettava teini-ikäisiä, sillä juuri kukaan ei aloita tupakointia ollessaan yli 21-vuotias. Tupakkayhtiöt saalistavat alaikäisiä eurooppalaisia voitontavoittelun vuoksi. Tästä syystä aloitteessamme kehotetaan Euroopan komissiota poistamaan tupakkamainonta ja tupakkatuotteiden esiintyminen audiovisuaalisista tuotannoista ja sosiaalisesta mediasta sekä puuttumaan erityisesti vaikuttajien ja tuotesijoittelun kautta tapahtuvaan piilomainontaan. Meidän on suojeltava tulevia sukupolvia.

Ympäristöön kohdistuvat haittavaikutukset

Tupakan filtterit on valmistettu maatumattomasta muovista, selluloosa-asetaatista. Filttereiden hajoaminen kestää vuosikymmenen. Aikanaan ne hajoavat pienemmäksi mikromuoviksi, joka päätyy muun muassa kalojen syömäksi ja ravintoketjuun. Vuosittain luontoon heitetään arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia, ja ne ovat yleisin yksittäinen merenpohjia roskaava tuote.

Euroopan savuttomien rantojen ja metsien verkostoa tarvitaan, koska tupakantumpit ovat yksi valtamerten ja maapallon myrkyllisimmistä roskista. Rannoista ja metsistä on voitava nauttia ilman tupakansavua ja tupakantumppeja.

Toimi nyt!

Tämän eurooppalaisen kansalaisaloitteen toteutumiseksi tarvitaan miljoona allekirjoitusta.

Jos olet EU:n kansalainen, siirry eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen (europa.eu) ja allekirjoita se. Jos et ole EU:n kansalainen, auta meitä levittämään sanaa jakamalla tähän asiaan liittyvää sisältöä sosiaalisessa mediassa ja EU:hun kuuluville ystävillesi ja tuttavillesi.

Tutustu aloitteen verkkosivustoon:  Tupakaton Eurooppa – eurooppalainen kansalaisaloite

Raquel Fernández Megina

Nofumadores-järjestön puheenjohtaja

Ubaldo Cuadrado

Nofumadores-järjestön varapuheenjohtaja