fbpx

Kriisissä kaikkien työpanos tulee hyödyntää

Kun lupasin joulukuussa 2019 kirjoittaa blogikirjoituksen huhtikuulle, ei vielä juuri ollut tietoa viruksesta, joka laittaisi yhteiskunnan täysin sekaisin.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut maailmanlaajuisen kriisin niin terveydenhuollon kuin taloudenkin saralla ja vaikka rajoitustoimet Suomessa purisivatkin, on vielä pitkään tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja ja huolehtia erityisen hyvin käsihygieniasta. Talouteen ja terveydenhuoltoon kohdistuvan kriisin lisäksi epidemia aiheuttaa monille myös inhimillistä kärsimystä ja surua.

Epidemia nostanut esille myös parveketupakoinnin haitat

Astmaatikot ja tupakoitsijat ovat olleet paljon esillä koronavirukseen kohdistuneessa uutisoinnissa. Astmaatikoille on ollut epäselvää, milloin tai missä tilanteessa he kuuluvat riskiryhmään ja tilanne on aiheuttanut kysymyksiä, pelkoa ja turhautumistakin. Epidemia on nostanut esille myös ympäristön tupakansavulle altistumisen ja erityisesti parveketupakoinnin haitat, jotka korostuvat karanteeniolosuhteissa. Passiivinen tupakointi aiheuttaa samat riskit kuin aktiivinen tupakointi ja ymmärrettävästi asia huolestuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ja myös heitä, joilla astma on hoitotasapainossa.

Olemme vähitellen saaneet informaatiota myös siitä, että tupakointi altistaa koronavirustartunnalle ja sen vakaville muodoille. Ehkäpä uusi tieto on poikinut osalle tupakoitsijoista kimmokkeen tupakoinnin lopettamiseen? Apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen tulee saada myös vallitsevan koronavirustilanteen aikana eikä terveyden edistäminen saa jäädä sairaudenhoidon jalkoihin, vaikka tilanne terveydenhuollossa haastava onkin. Savuttomuus edistää kaikkien terveyttä ja vapauttaa terveydenhuollon resursseja muille riskiryhmille.

Astmaatikoille ja tupakoinnin lopettajille on apua tarjolla

Koska terveydenhuoltoon kohdistuu ennennäkemätön kuormitus, tulee kaikkien työpanos myös kolmannelta sektorilta hyödyntää ja ottaa käyttöön. Astmaatikot ja tupakoinnin lopettajat saavat runsaasti apua ja tukea myös järjestöiltä ja yhdistyksiltä, kunhan terveydenhuollon ammattilaiset vain osaavat ohjata apua tarvitsevia oikeaan (verkko)osoitteeseen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehotti meitä ottamaan fyysistä etäisyyttä, mutta kasvattamaan henkistä läheisyyttä. Onneksi se onnistuu myös verkossa.

Olemme Allergia-, iho ja astmaliitossa alkuvuoden aikana toteuttaneet verkkokurssin tupakoinnin lopettajille ja nyt koronavirusepidemian aikana toteutamme suuren tarpeen ja kysynnän vuoksi useita verkkokursseja astmaatikoille. Ilman apua, tukea tai ohjausta ei siis tarvitse jäädä. Sen lisäksi, että verkko mahdollistaa asiantuntija-avun saamisen, voi siellä tavata myös vertaisia ja samassa tilanteessa olevia.

Tästä kriisistä kyllä selvitään, toisiamme huomioiden ja tukien.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry on Savuton Suomi 2030 -verkoston jäsen.

Marjo Tähtinen

Marjo Tähtinen työskentelee kuntoutussuunnittelijana Allergia-, iho- ja astmaliitossa.