Alkoholia saa entistä helpommin, miten hoidamme kasvavat päihdehaitat?
Kun maamme hallitus ja eduskunta ovat viimeaikaisilla toimillaan helpottaneet alkoholin saatavuutta, on samalla käytännössä päätetty lisätä myös alkoholin kulutusta ja kulutuksen kasvun mukanaan tuomia laajoja ja kauaskantoisia, koko yhteiskuntaa koskevia haittoja. Lukuisat tahot ovat koko uuden alkoholilain valmistelun ajan kertoneet tutkittua ja kokemuspohjaista tietoa siitä, mitä alkoholin saatavuuden helpottamisesta seuraa. Tiedonpuutetta päättäjillä ei siis voi olla.
Hintalappu tälle kaikelle on valtava
Mutta kerrataan nyt vielä: kun alkoholin käyttö lisääntyy, on todennäköistä, että entistä useammat ihmiset, myös nuoret, altistuvat riskille sairastua päihderiippuvuuteen, terveydenhuollon kustannukset kasvavat, onnettomuudet lisääntyvät, väkivalta ja rikokset lisääntyvät, lasten huostaanotot lisääntyvät, mielenterveysongelmat lisääntyvät, muidenkin päihteiden käyttö lisääntyy, työpoissaolot lisääntyvät ja työn tuottavuus laskee, muutamia mainitakseni. Hintalappu tälle kaikelle on euroissa mitattuna valtava ja inhimillisesti ajateltuna lohduton.
Iso laiva kääntyy hitaasti nyt, kun sen suunta on jo päätetty. Mitä siis voimme tehdä?
Ennaltaehkäisevää työtä tutkitun tiedon pojalta
Yksi keskeisimmistä – ja edullisimmista – tavoista vähentää alkoholin haittoja on ennaltaehkäisy. Tämä tarkoittaa toimenpiteitä, joiden avulla pyritään vähentämään alkoholinkäytön alkamista ja vähentämään siihen liittyviä riskejä. Ehkäisevässäkin työssä on käytettävissä tutkittuun tietoon perustuvia menetelmiä. On tärkeää tavoittaa nuoret ja muut riskiryhmät ennen kuin he tekevät pysyviä valintoja alkoholin ja myös muiden päihteiden käytön suhteen. Kouluihin ja oppilaitoksiin kannattaa viedä laadukasta, pitkäjänteistä ehkäisevää päihdetyötä koulutettujen asiantuntijoiden avulla. Lasten ja nuorten kohtaamisen lisäksi tietoa tulee viedä myös heidän huoltajilleen sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.
Ehkäisevässäkin työssä on käytettävissä tutkittuun tietoon perustuvia menetelmiä
Alkoholiin liittyvää tietoa ja osaamista tulisi jatkuvasti lisätä ja kehittää niin ammattilaisten kuin kansalaisten keskuudessa. Erityisesti terveydenhuollon työntekijöiden tulisi saada lisäkoulutusta alkoholin käyttöön liittyvien ongelmien varhaisessa tunnistamisessa ja hoitomenetelmien osalta. Kokemusasiantuntijat ovat tässä kohtaa hyvä ja tärkeä resurssi.
Alkoholihaittojen ehkäisy ja hoito vaativat yhteistyötä eri toimijoiden, kuten terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, koulutusjärjestelmien ja kolmannen sektorin välillä. Hyvinvointialueiden tulisi koordinoida näitä toimintoja ja varmistaa, että kaikki tarvitsevat voivat saada tukea riippumatta siitä, minkä organisaation kautta se tulee.
On tärkeää, että päihdepalvelut ovat helposti saatavilla ja riittävän resursoituja. Tarvitaan myös muun muassa vertaistukiryhmiä sekä päivä- ja kriisikeskuksia, jotka tarjoavat tukea päihderiippuvuuteen sairastuneille, suurkuluttajille ja heidän läheisilleen. Päihderiippuvuudesta toipumisessa usein tarvittavaa pitkäkestoista tukea on Suomessa tarjolla itseapuryhmien lisäksi lähinnä vain järjestöissä, joiden toiminnot tulee leikkauspaineidenkin alla turvata.
Heikommassa asemassa olevista huolehdittava
Alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat eivät ole kaikille samat. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten nuoret, pitkäaikaistyöttömät, mielenterveysongelmista kärsivät, vammaiset ja vanhukset, tarvitsevat räätälöityjä tukitoimia sekä hoitoa ja kuntoutusjaksoja. Hyvinvointialueilla tulisi olla resursseja kohdata nämä erityistarpeet ja luoda tarpeenmukaisia ja joustavia hoito- ja kuntoutuspolkuja kaikille. Asian kuntoon laittaminen taitaa tosin vaatia valtakunnallista ohjausta.
Alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat eivät ole kaikille samat
Alkoholiveron korotus ja sitä kautta alkoholin hinnan nousu voi hidastaa kulutuksen kasvua ja vähentää nuorten ja heikommassa asemassa olevien henkilöiden altistumista käytön aiheuttamille riskeille samalla, kun saadaan kipeästi kaivattuja euroja valtion kassaan. Politiikassa on aina tietenkin kyse myös rahasta. Viisautta on ymmärtää yhtäältä, että ennalta ehkäisevä toiminta on aina yhteiskunnalle euroissa mitattuna halvempaa kuin korjaavat toimet, ja toisaalta ymmärtää myös se, että tulee halvemmaksi korjata kuin jättää korjaamatta.