fbpx

Nuuska – nuorten riskibisnes

Alaikäiset kauppaavat nuuskaa somessa, mutta eivät juuri hyödy siitä taloudellisesti. Sen sijaan kaupankäyntiin liittyy useita riskejä, kertoo vanhempi konstaapeli Elina Holopainen Helsingin poliisista.

Elina Holopainen toimii virkaprofiililla Instagramissa ja Facebookissa ja on mukana ylläpitämässä @Stadinpoliisit-tiliä Snapchatissa. Lisäksi hän vierailee kouluissa puhumassa nuorille päihteistä.

”Nuoret ilmiantavat meille poliiseille nuuskan myynti-ilmoituksia enimmäkseen Snapchatissa. Usein ilmoituksissa on kuva nuuskarasiasta ja tieto hinnasta. Yleensä ilmoituksissa näkyy myyjän profiili, ja ostajat sopivat hänen kanssaan yksityisvietillä, missä tavataan. Jos ostaja jakaa ilmoitusta eteenpäin, hänelle luvataan usein alennusta”, Holopainen selvittää.

Some on alaikäisille merkittävä nuuskan hankintakeino

Holopaisen mukaan poliisin tietoon tulee vain ”jäävuoren huippu” alaikäisten välittämästä nuuskasta, ja nuuskan jakeluketjussa alaikäiset ovat häntäpäässä.

”Jakeluketju nuorentuu loppua kohden. Aikuiset – usein parikymppiset miehet – tuovat nuuskaa rajan yli Ruotsista, ja välittävät sitä alaikäisille, jotka sen jälleen myyvät sitä paitsi kavereille, myös sosiaalisen median kanavissa.”

Laittomuudesta ei tiedetä

Some on alaikäisille merkittävä nuuskan hankintakeino sen lisäksi, että nuuskaa ostetaan kasvotusten kaverilta. Holopainen toteaa, ettei nuuskan myyminen kuitenkaan ole yleensä taloudellisesti kannattavaa alaikäisille, eikä se edes ole ensisijaisesti rahanhankintakeino.

”Voi olla, että nuori saavuttaa sosiaalista statusta, kun muut huomaavat, että hän myy nuuskaa. Osittain kyse voi olla myös jännityshakuisuudesta tai tietämättömyydestä. Kaikki eivät tiedä, että on rikos välittää ja myydä nuuskaa, vaan yllättyvät kun kuulevat sen olevan laitonta. Aikuistenkin keskuudessa esiintyy tällaista tietämättömyyttä.”

Kyse voi olla sosiaalisesta statuksesta ja jännityksestä

Holopainen kertoo havainneensa, etteivät koululaiset tunne nuuskan haittoja niin hyvin kuin voisivat.

”Yleisesti ottaen nuuskaa pidetään nuorten keskuudessa urheilijoille sopivana tuotteena, koska se ei vaikuta keuhkoihin, kuten tupakka. Esimerkiksi nuuskan aiheuttama sykkeen ja verenpaineen nousu, vatsavaivat ja mielialan vaihtelut eivät ole niin hyvin tiedossa.”

Nuuskakauppaan liittyy väkivallan uhka

Holopainen varoittaa nuoria nuuskan myymiseen ja ostamiseen liittyvistä, ikävistä lieveilmiöistä, kuten ryöstelystä.

”Kaupat sovitaan somen välityksellä ja kun sitten tavataan kasvotusten, myyjä ei välttämättä haluakaan antaa tuoteta, vaan ottaa rahat väkivalloin. Samalla saatetaan viedä lompakko ja puhelin. Vastaavasti ostaja ei ehkä suostu antamaan rahaa, vaan ottaa nuuskat ja lähtee.”

Myyjä voi ottaa rahat väkivalloin

Osto- ja myyntitapahtuma on vaarallinen myös siksi, että yhden henkilön sijasta paikalle saatetaan tulla porukassa, mukana voi olla teräaseita ja tilanne voi eskaloitua väkivaltaiseksi.

Asenteisiin vaikuttaminen on tärkeää

Holopainen uskoo, että osaan nuorista voi vaikuttaa jo tieto siitä, että nuuskan myyminen, välittäminen ja vastikkeetta luovuttaminen on rikollista. Tärkeintä kuitenkin olisi vaikuttaa nuorten nuuskaa koskeviin asenteisiin.

Pitäisi vaikuttaa siihen, etteivät nuoret edes haluaisi nuuskaa

Holopaisen mielestä esimerkiksi kokemusasiantuntijoita voisi hyödyntää enemmänkin, sillä nuuskaa käyttäneen viesti voisi tehota nuoriin aikuisten varoittelua paremmin. Hän kertoo ilahtuvansa kampanjoista, joissa nuoret itse jakavat tietoa nuuskan haitoista.

”Sen sijaan, että poliisi kertoo, että nuuskan myyminen on laitonta, pitäisi voida vaikuttaa siihen, etteivät nuoret edes haluaisi käyttää nuuskaa.”

Video: Nuuskan myynnin ja ostamisen riskit

Video: Mitä seuraamuksia nuuskan välittämisestä voi koitua?