Nuuskaveron alentaminen huolettaa ruotsalaisia kansanterveysjärjestöjä

Ruotsin hallitus aikoo alentaa nuuskan verotusta kahdellakymmenellä prosentilla ja korottaa savukkeiden sekä kääretupakan veroa yhdeksällä prosentilla. Ruotsalaisten kansanterveysjärjestöjen edustajien ja tutkijoiden mukaan nuuskaveron alentaminen on isku maan kansanterveydelle.

Ruotsin Sydän- ja keuhkosäätiön, Syöpäsäätiön ja Non Smoking Generationin edustajat sekä tutkijat kirjoittavat Sydsvenskan-lehdessä, että lasten ja nuorten suojelemiseksi tupakka- ja nikotiinituotteiden hintaa tulisi nostaa eikä laskea. Nuuskaveron alentaminen hyödyttää ainoastaan tupakkateollisuutta, joka tekee valtavia voittoja ihmisten nikotiiniriippuvuudella.

Kirjoittajat toteavat, että tutkimusten perusteella nuuska ei ole hyvä keino tupakoinnin lopettamiseen. Nikotiiniriippuvuuden korvaamista toisella ei voida pitää kansanterveyden suojelemisena.

Nuuskalla on monia terveyshaittoja

Nuuskan käyttö voi lisätä riskiä muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen ja useisiin syöpiin. Raskaudenaikainen nuuskan käyttö puolestaan voi aiheuttaa häiriöitä vastasyntyneen hengityksen säätelyssä ja kolminkertaistaa kätkytkuoleman riskin. Lisäksi useat tutkimukset osoittavat, että nuuskan käyttö lisää riskiä myös tupakoinnin aloittamiseen.

Kirjoittajat korostavat, että nuuskan terveyshaitoista tarvitaan yhä lisää tutkimusta. Nykyisissä tutkimuksissa tarkastellaan pääasiassa tavanomaista nuuskaa eikä lainkaan nuuskan kaltaisia nikotiinipusseja, ja yleensä vain miesten käyttämänä. Nuuskan vaikutuksista naisten terveyteen ei ole riittävästi tietoa, minkä Ruotsin hallitus näyttää unohtaneen ehdotuksessaan.

Nikotiinituotteiden korkea hinta ehkäisee käytön aloittamista

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden hinnan nostaminen on tärkein väline tuotteiden käytön ehkäisyyn etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Siitä huolimatta Ruotsin hallitus päättää alentaa nuuskan verotusta ja houkutella yhä useampia nuoria nikotiiniriippuvuuteen.

Ruotsissa nikotiinipussien ja sähkötupakan käyttö nuorten keskuudessa on jo lisääntynyt merkittävästi.  Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning -järjestön koulututkimuksesta ilmeni muun muassa, että 42 prosenttia lukiolaistytöistä on käyttänyt nikotiinipusseja.

Käytön kasvu johtuu suurelta osin tupakkateollisuuden markkinointistrategioista: lapsiin ja nuoriin kohdistetussa markkinoinnissa hyödynnetään esimerkiksi karamellimakuja sekä sosiaalista mediaa. Lisäksi nikotiinipusseja ja sähkösavukkeita koskee huomattavasti alempi nikotiinivero, jolloin niitä voidaan myydä suhteellisen halvalla nuorille.

”Näitä tuotteita verotetaan edelleen vain minimaalisella nikotiiniverolla, vaikka tuotteiden sisältämä nikotiini tulee samasta haitallisesta tupakkakasvista ja tupakkateollisuudesta”, todetaan Non smoking Generationin verkkosivulla.

Järjestön pääsihteeri Helen Stjerna pitää hallituksen esitystä nuuskanveron alentamisesta tuhoisana.  

”Meidän on autettava ihmisiä lopettamaan nuuskaaminen eikä lisättävä käyttäjien määrää. Esitys tarkoittaa, että yhä useammat nuoret aloittavat nuuskan käytön ja altistavat itsensä nuuskan haitoille”, Stjerna sanoo 

Lähteet
Sydsvenskan (14.9.2023): ”Att sänka skatten på snus är ett slag mot folkhälsan.”
Non Smoking Generation: Regeringen sviker unga: sänker skatten på konventionellt snus