fbpx

Voisiko YLE olla savuton?

Tänä vuonna Paras Savuton Työpaikka –kilpailun voittajan valitsee YLEn Yhteiskuntatoimituksen päällikkö Riikka Venäläinen. Kysyimme, mitä hän ajattelee tupakoinnista työpaikalla ja voisiko YLEstä tulla savuton työpaikka.

Riikka Venäläinen, mikä sinusta on työnantajan rooli työntekijöiden tupakoinnin lopettamisessa?

”Työnantajan kannattaa ilman muuta tarjota tukea ja kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Painostusta se ei saa olla, koska ratkaisu tupakoinnista ja tupakoimattomuudesta on viime kädessä jokaisen henkilökohtainen. Lopettamista kannattaa minusta tukea siksi, että tupakan terveyshaitat ovat ilmiselvät, ja työnantajan näkökulmasta on tärkeää, että työntekijät voivat hyvin.”

Millainen mielestäsi on tupakoinnin ja tupakkatuotteiden imago tällä hetkellä?

”Tupakointi on siirtynyt kohti kulttuurista marginaalia jo viime vuosien lainsäädännön takia. Sille on yhä vähemmän tilaa julkisissa ja yksityisissä ympäristöissä, ja yhä harvempi haluaa lähiympäristössään tupakoitavan. Kun tupakkatauot pidetään nykyään ensisijaisesti ulkona ja ravintolastakin lähdetään savuille pihamaalle, tupakointi on ikään kuin siirtynyt sosiaalisissa tilanteissa syrjään. Tosin kuulee sitäkin sanottavan, että parhaat jutut kerrotaan tupakkatauoilla… Tupakan imago on joka tapauksessa selvästi vähemmän houkutteleva kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Viime vuosien kuntoilu- ja terveysbuumi on osaltaan tehnyt polttamisesta entistä vieroksuttavampaa.”

Mitä terveelliset elämäntavat sinulle merkitsevät?

”Koko ajan enemmän. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä kouriintuntuvammin huomaa omien valintojensa merkityksen hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Ihmisen vointi säteilee myös lähiympäristöön niin hyvässä kuin pahassa, siksi myös oma perhe, ystävät ja työyhteisö voittavat, jos jaksaa ja muistaa pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Terveelliset elämäntavat tarkoittavat minulle ensisijaisesti riittävää unta, säännöllistä ruokailua, terveellistä mutta myös hyvältä maistuvaa ruokaa, säännöllistä liikuntaa ja työn ja vapaa-ajan oikeaa suhdetta. Jos joku näistä notkahtaa, pitää ottaa korjata kurssia. Suurimpaan osaan asioista voi itse vaikuttaa.”

Oletko itse polttanut ja jos, miten pääsit eroon tupakasta?

”Olin vuosia tuuripolttaja. Se alkoi jo lukioikäisenä, jatkui läpi opiskeluvuosien ja varhaisiin työvuosiin asti. Tupakka liittyi minulla vahvasti sosiaalisiin tilanteisiin: poltin juhlissa, illanistujaisissa ja baarissa ystävien kanssa. Saatoin silti olla viikonkin ilman tupakkaa, jos ei ollut erityistä tilannetta, johon tupakka kuului.

En usko, että koskaan enää tekee mieli polttaa.

Lopetin polttamisen kuin seinään yli 15 vuotta sitten, kun aloin odottaa esikoistani. Lopettaminen oli tuolloin helppoa, koska sille oli selvä, hyvä syy ja tupakan haju aiheutti raskauden alkuvaiheessa karmean fyysisen pahoinvoinnin. Kokeilin sauhuja esikoiseni ollessa jo muutaman vuoden ikäinen, mutta onneksi tupakka ei maistunut ollenkaan. En usko, että koskaan enää tekee mieli polttaa. Oikeastaan myös kaikki lähiystäväni ovat lopettaneet tupakoinnin.”

Voisiko YLEstä tulla savuton työpaikka?

”Olen työskennellyt Ylessä vasta kaksi kuukautta, joten koko talon puolesta on vaikea ottaa kantaa. Työnantaja voi tarjota lopettamiseen tukea esimerkiksi työterveysaseman palveluiden avulla, ja apua ainakin meillä löytyy. Jos työnantaja päättäisi tehdä isomman kampanjan tupakoinnin lopettamisen tukemiseksi, asian edistämiseksi voisi tietysti tarjota monenlaisia kannustimia. Totta kai myös oma työyhteisö voi olla mukana tsemppaamassa lopettajaa, jos lopettamisesta ja sen haasteista puhuminen tuntuu ihmisestä itsestään luontevalta. Entisellä työpaikallani muutama polttajien porukka päätti lopettaa yhdessä toisiaan tsempaten, ja moni onnistui.”

Kuva: Kimmo Räisänen ja Freeimages

Riikka Venäläinen

Riikka Venäläinen on ollut vuoden 2015 alusta Ylen Yhteiskuntatoimituksen päällikkö. Venäläinen valitsee tänä vuonna Paras Savuton Työpaikka -kilpailun voittajan.