fbpx

Nuori sydän on kuolematon ja viisas

Nikotiini, terva ja häkä. Sanat upposivat mieleeni terveystiedon tunnilla 1990-luvulla. Nyt seuraa paljastus: tieto tupakan vaarallisuudesta ei onnistunut estämään omia tupakkakokeilujani. 15-vuotiaana olin kuolematon.

Kun yhtälöön vielä lisättiin tupakkaa suupielissään roikottavat, viileänyrmeät brittipopparit ja kauhtuneisiin villapaitoihinsa kietoutuneet grunge-jumalat, olin valmis tupakkaostoksille. Mutta lainsäädäntö puuttui peliin vuonna 1995. Juuri kun täytin 16, tupakan ostamisen ikäraja nousi 18 vuoteen.

Olisiko tupakkavalistus saanut pontta, jos terveyshaittojen lisäksi esille olisi nostettu tupakkayhtiöiden mätä ydin?

Tiedostavat ysärinuoret boikotoivat mielellään pahoja ylikansallisia yhtiöitä.  Pahiksia olivat ainakin McDonald’s ja Nestlé. Jostain syystä tupakkayhtiöt eivät yltäneet boikottilistalle. Mentolisavuke syttyi kevytmielisesti koulun tupakkapaikalla.

Olisiko koulujen tupakkavalistus saanut pontta, jos terveyshaittojen lisäksi esille olisi nostettu tupakkayhtiöiden mätä ydin? Jos piirtoheittimelle olisi lätkitty kalvoja lapsityövoimasta tupakkapelloilla. Jos meitä olisi valaistu siitä, kuinka paljon tupakan viljelyn vuoksi kaadetaan metsää.

Jos olisi kerrottu, että tupakkayhtiöt tekevät parhaansa koukuttaakseen kehitysmaiden ihmisiä tupakointiin, koska menettävät asiakkaita rikkaista länsimaista.  Jos olisimme tienneet, että kehitysmaissa myytävässä tupakassa on laskelmoidusti enemmän nikotiinia kuin siinä, mitä jonotamme R-kioskilta.

Tällä hetkellä tupakoitsijoiden määrä laskee kaikkialla muualla paitsi Kiinassa ja Afrikassa, kirjoittaa professori Heikki Hiilamo blogissaan. Hiilamon mukaan tupakkayhtiöt puhuvat länsimaissa savuttoman maailman puolesta, mutta kehitysmaissa ne houkuttelevat ennen muuta lapsia ja naisia savukkeiden polttajiksi.

Tämä kannattaa ehdottomasti kertoa myös kouluissa, sillä nuori sydän on kuolematon mutta viisas.  Jos faktat tupakan vaaroista eivät tehoa kuolemattomiin, voisi muutama fakta tupakkateollisuuden menettelytavoista saada röökiostoksille tulleen teinin astumaan pois R-kioskin jonosta.

 

Tea Kalska

Viestinnän asiantuntija, Suomen ASH ry