Nuori sydän on kuolematon ja viisas
Nikotiini, terva ja häkä. Sanat upposivat mieleeni terveystiedon tunnilla 1990-luvulla. Nyt seuraa paljastus: tieto tupakan vaarallisuudesta ei onnistunut estämään omia tupakkakokeilujani. 15-vuotiaana olin kuolematon.
Kun yhtälöön vielä lisättiin tupakkaa suupielissään roikottavat, viileänyrmeät brittipopparit ja kauhtuneisiin villapaitoihinsa kietoutuneet grunge-jumalat, olin valmis tupakkaostoksille. Mutta lainsäädäntö puuttui peliin vuonna 1995. Juuri kun täytin 16, tupakan ostamisen ikäraja nousi 18 vuoteen.
Olisiko tupakkavalistus saanut pontta, jos terveyshaittojen lisäksi esille olisi nostettu tupakkayhtiöiden mätä ydin?
Tiedostavat ysärinuoret boikotoivat mielellään pahoja ylikansallisia yhtiöitä. Pahiksia olivat ainakin McDonald’s ja Nestlé. Jostain syystä tupakkayhtiöt eivät yltäneet boikottilistalle. Mentolisavuke syttyi kevytmielisesti koulun tupakkapaikalla.
Olisiko koulujen tupakkavalistus saanut pontta, jos terveyshaittojen lisäksi esille olisi nostettu tupakkayhtiöiden mätä ydin? Jos piirtoheittimelle olisi lätkitty kalvoja lapsityövoimasta tupakkapelloilla. Jos meitä olisi valaistu siitä, kuinka paljon tupakan viljelyn vuoksi kaadetaan metsää.
Jos olisi kerrottu, että tupakkayhtiöt tekevät parhaansa koukuttaakseen kehitysmaiden ihmisiä tupakointiin, koska menettävät asiakkaita rikkaista länsimaista. Jos olisimme tienneet, että kehitysmaissa myytävässä tupakassa on laskelmoidusti enemmän nikotiinia kuin siinä, mitä jonotamme R-kioskilta.
Tällä hetkellä tupakoitsijoiden määrä laskee kaikkialla muualla paitsi Kiinassa ja Afrikassa, kirjoittaa professori Heikki Hiilamo blogissaan. Hiilamon mukaan tupakkayhtiöt puhuvat länsimaissa savuttoman maailman puolesta, mutta kehitysmaissa ne houkuttelevat ennen muuta lapsia ja naisia savukkeiden polttajiksi.
Tämä kannattaa ehdottomasti kertoa myös kouluissa, sillä nuori sydän on kuolematon mutta viisas. Jos faktat tupakan vaaroista eivät tehoa kuolemattomiin, voisi muutama fakta tupakkateollisuuden menettelytavoista saada röökiostoksille tulleen teinin astumaan pois R-kioskin jonosta.
Tea Kalska

Tuoreimmat blogit
Kestämättömän kehityksen tiivistymä – tupakkaKaksi miljoona tupakantumppia, kaksi miljoonaa myrkyllistä roskaaSavuton Suomi – mahdollinen tehtäväLapsistamme ensimmäinen tupakaton sukupolvi Euroopassa?Savuttomuus on tärkeää allergiaa tai astmaa sairastaville
Kaikki blogit
Kirjoittajat
Anca Toma FriedlaenderAnni PaalumäkiEeva OllilaElina Ala-HeikkiläEmmi KauppilaEsa ÖsterbergHanna OllilaHanne MunterHarri VainioHeikki EkroosHeikki HiilamoHiski HistorioitsijaIlkka ja Kaija ErkkiläJaana MarkkulaJan HolmbergJan SchugkJenni HupliJere ReijulaJuha MikkonenJulia KuokkanenJutta VuolamoKaisa HiltunenKaisu PaulantoKari ReijulaKatariina IjäsKatja RiikonenKatri SaarelaKimmo VehviläinenKirsimarja RaitasaloKristiina PatjaKristina KunttuLeo StraniusMaarit AnderssonMaija KolstelaMarja JuseliusMarjatta MontonenMarjo TähtinenMarjo WoodroffeMarketta KupiainenMarkku TervahautaMarko KailasmaaMatti RautalahtiMervi HaraMette StraussMira PatinenMoonika IsomäkiMuusa KostilainenNadja FrederiksenNoora BergOlli SimonenOtto RuokolainenOuti PalkamaOuti SeppäläPatrick SandströmPekka PuskaPia MäkeläPia SundellPäivi ChristensenPäivi TiittanenRaquel Fernández MeginaRiikka KaukinenRiikka VenäläinenRob BranstonSami KuronenSanna KurronenSanna SuikkanenSari AnjalaSarianna PalmroosSatu LipponenSirpa PietikäinenSusanna KaajaSuvi SajaniemiTaina KangasTarja SaarinenTea KalskaThomas KarlssonTiina VlasoffTuomas TenkanenUbaldo CuadradoUlla JärviVeli AuvinenVesa Korpelainen