fbpx

Naiset barrikadeille!

Länsimaisten naisten tupakointi alkoi yleistyä 1930-luvulta lähtien. Samat markkinointikeinot, joita käytettiin Yhdysvalloissa 1920-luvulla, levisivät Eurooppaan. Nykyään niitä hyödynnetään vähemmän kehittyneissä maissa.

Korkea lukutaidottomuus, naisten alistettu asema, kurjat elinolosuhteet. Näissä olosuhteissa tupakkayhtiöiden viettelevä mainonta ja markkinointi saavat erityisen hyvän kaikupohjan. Kun alkuun pääsemiseksi annetaan ilmaisia näytteitä ja pidetään tupakkatuotteiden hinnat alhaisina, uusi asiakkuus on valmis.

Eurooppalaisista naisista tupakoi hieman yli 18 prosenttia. Islantia ja Ruotsia lukuun ottamatta miehet tupakoivat naisia enemmän. Pienimmät erot tupakoinnin yleisyydessä miesten ja naisten välillä ovat Länsi- Euroopan maissa. Jyrki ero on Georgiassa: siellä miehistä tupakoi lähes puolet, naisista alle kymmenen prosenttia. Samankaltaisia lukuja voi nähdä myös Armeniassa, Valko-Venäjällä, Kirgisiassa ja Moldovassa.

Suomessa naisista tupakoi 13 ja miehistä 19 prosenttia. Päivittäinen tupakointi 14 – 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien keskuudessa on samalla tasolla, 12 prosentissa.

Tupakoinnin vuoksi kuolee vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä, ja heistä yhä kasvava osa on naisia. Ellei tilanteeseen puututa pikaisesti, tupakkatuotteiden käytön vuoksi kuolee vuosittain yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, joista 2,5 miljoonaa on naisia. Lähes 80 prosenttia kuolemista on pieni- ja keskituloisissa maissa, jotka eivät kestä tämäntyylisiä menetyksiä.

Ympäristön tupakansavu aiheuttaa
600 000 kuolemaa vuosittain. Kuolleista 64 prosenttia on naisia.

Joissain maissa vielä tupakkatuotteiden käyttöä suurempi uhka naisten terveydelle on altistuminen ympäristön tupakansavulle. Esimerkiksi Kiinassa, jossa asuu noin kolmasosa maailman tupakoijista, naisista tupakoi vain alle kolme prosenttia. Kuitenkin siellä yli puolet hedelmällisessä iässä olevista naisista altistuu ympäristön tupakansavulle. Maailmanlaajuisesti ympäristön tupakansavu aiheuttaa noin 600 000 kuolemantapausta vuosittain ja kuolleista 64 prosenttia on naisia.

Kehitysmaiden naisille tupakka on selkeä taloudellinen ja terveydellinen uhka, vaikka he eivät koskaan itse aloittaisi tupakointia.  Tupakkaviljelyksillä altistutaan useille terveydelle vaarallisille aineille, työ on kuluttavaa ja taloudellisesti kannattamatonta.

Noustaan barrikadeille naiset! Kieltäydytään nielemästä tupakkayritysten markkinointia ja mainontaa. Ja tuetaan myös kanssasisariamme kehitysmaissa.

Me olemme ihania, määrätietoisia, itsenäisiä, kauniita ja seksikkäitä! Kukin omalla tavallamme ja ilman tupakkateollisuuden markkinointia.

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää 8.3. meille kaikille naisille!

Kuvat: Kuvamuisto ja Freeimages

Mervi Hara

Mervi Hara on Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja. Hän ihmettelee elämän monimuotoisuutta ja innostuu uusista haasteista.