fbpx

Kiukuttelusta keskusteluun

Suomen ASH:n Twitter-tilillä ja blogissa oli alkukesästä vilskettä. Syy: sähkösavukkeet. Julkaisimme aiheesta muutaman oman tiedotteen ja yhden vierasblogauksen sekä linkkasimme eri tiedotusvälineiden tekemiin uutisiin.

Kun sosiaalisessa mediassa kirjoittaa varauksella sähkösavukkeista, vasta-argumentteja alkaa sadella. Osa näistä on asiallisia, yllättävän iso osa ei. Tässä muutama esimerkki:

Tupakastahan nämä antismoker-hihhuloijat tulonsa saavat.
Obey your master´s voice. Niiaus tupakka- ja lääketeollisuudelle.
Antismoker-järjestön yritys päästä käsiksi suoraan tupakkamyynnin tuloihin. Silkkaa ahneutta, ei muuta.
Suomen ASH on suurin uhka suomalaisen tupakoijan terveydelle.

Yksi sosiaalisen median vahvuus on, että kuka tahansa, missä ja milloin tahansa voi kommentoida tekemisiäsi. Valitettavasti aitoa keskustelua näin syntyy harvoin, lähinnä viestittely muistuttaa poteroista huutelua, jonka tavoite on – niin, mikä?

Toimittaja Jukka Vuorio kyseli Twitterissä onko kukaan koskaan muuttanut mielipidettään internetissä riitelyn perusteella. Tuskinpa. Usein keskustelijat ovat jo valmiiksi niin tiukasti omalla kannallaan, että väittely lähinnä vahvistaa lähtöasetelmia. Ehkä juupas-eipäs-väittelyyn haastamisen tavoite onkin ”oman mielipiteen ja oikeassa olemisen vahvistaminen”, kuten yksi henkilö Vuorion kysymykseen kommentoi.

Ehkäpä juupas-eipäs-väittelyyn haastamisen tavoite onkin oman mielipiteen ja oikeassa olemisen vahvistaminen.

Puhtaasti viestinnän näkökulmasta on kiinnostavaa, miten kärkevää, suorastaan vihamielistä saamamme palaute on. Keskimäärin joka kolmas kommentti sisältää joko suoran tai verhotun väitteen, että ajamme joko a) lääketeollisuuden tai b) tupakkateollisuuden asiaa – korvausta vastaan, totta kai. Vihjailu jatkuu, vaikka olemme siihen toistuvasti vastanneet.

Yhden näkökulman somekommentointiin tarjoaa viestintäalan ammattilainen Katleena Kortesuo. Hän kirjoitti blogissaan 22.6., että pieni on mediassa, myös sosiaalisessa mediassa, aina vahvoilla. Pienellä hän viittaa siihen tai niihin, joilla on vähemmän valtaa ja mahdollisuuksia, ei niinkään fyysiseen kokoon.

”Päiväkotilapsella on oikeus kiukutella hoitajalle, mutta hoitaja ei saa kiukutella takaisin. Kansalainen saa arvostella julkisuudessa viranomaisen toimintaa nimeltä mainiten, mutta viranomainen ei missään nimessä voi arvostella yksilöitä mediassa.” Ja niin edelleen.

Suomen ASH:n perustehtävä on viestiä ja vaikuttaa. Sitä teemme jatkossakin, mielellään vuorovaikutuksessa muiden, myös vastakkaista mieltä olevien tahojen kanssa. Asiallisesti ja asiasta.

Ps. Suomen ASH ja sen hallinnoima Savuton Suomi 2040 –hanke saavat rahoituksensa RAY:ltä. Kummankaan tahon ohjausryhmässä ei ole lääketeollisuuden tai tupakkateollisuuden edustusta.

Kuvat: Freeimages ja Kuvamuisto

Susanna Kaaja