fbpx

Irti ennakkoluuloista – savuttomuuden edistäminen sopii päihdepalveluihin

Toisinaan päihdepalveluiden henkilökunnan keskuudessa törmää vanhanaikaiseen ajatukseen: ”Tupakointi on päihderiippuvaisen ainoa sallittu ilo, eihän sitä voi ottaa pois.”

Todellisuudessa tupakointi ei ole mikään ilo, ja iso osa tupakoivista päihdepalveluiden asiakkaista haluaa lopettaa. Siihen heitä tulee myös kannustaa.

Malmin päihdepoliklinikalle perustettiin neljä vuotta sitten savuttomuustyöryhmä. Savuttomuuden edistämiselle oli tarvetta, eikä osalla henkilökunnasta ollut tietoa esimerkiksi siitä, mistä tupakoinnin lopettaja saa tukea. Tupakointi onkin asiakkaillamme yleistä. Huomattavan suuri osa heistä kuitenkin kertoo pohtineensa lopettamista.

Iso osa tupakoivista päihdepalveluiden asiakkaista haluaa lopettaa

Savuttomuustyöryhmä on motivoinut henkilökuntaa ottamaan tupakoinnin puheeksi asiakkaiden kanssa. Olemme tehneet aiheesta esitteitä ja videoita henkilökunnalle, ja tiloissamme on savuttomuuteen kannustavaa materiaalia asiakkaita varten. Lisäksi vietämme vuosittain toukokuussa savuttomuusteemaviikkoa.

Päihdepalveluiden henkilökunnan ei kannata pelätä tupakoinnin puheeksi ottamista. Asiakas ei hajoa siitä, että tupakoinnista kysytään. Puheeksi ottaminen ei ole saarnaamista, sillä emme tuomitse asiakasta tai sano, miten pitää toimia. Sen sijaan kuuntelemme ja kannustamme. Työnkuvaan kuuluu asiakkaan elämäntilanteen kartoitus, sisältäen myös päihteidenkäytön ja tupakoinnin.

Tehtävämme on motivoida asiakasta muutokseen, ja tarvittaessa ohjaamme toiseen palveluun, kuten tupakkaklinikalle.

Päihdepalveluissa pitäisi lisätä tietoa tupakkavieroitusta tekevistä tahoista. Esimerkiksi täällä Helsingissä kaikki eivät välttämättä tiedä tupakkaklinikasta. Tupakointia ei myöskään pitäisi tukea sosiaalisesti esimerkiksi hoitopaikoissa, työpaikoilla tai yhteisöissä. Tupakointipaikallakin on merkitystä: jos siinä ei ole katosta tai penkkejä tai se on tarpeeksi kaukana, sinne ei tee mieli mennä tai jäädä sauhuttelemaan. Malmin päihdepoliklinikalla on tehty työtä myös sen eteen, ettei ikkunoiden alla tupakoitaisi.

Toivoisimme, että tupakointiin liittyvät asenteet muuttuisivat myös päihdepalveluissa

Savuttomuusteemaviikolla olemme kartoittaneet asiakkaidemme muutosmotivaatiota tukevia tekijöitä. Vastausten perusteella tupakoinnin lopettamisesta palkitseminen motivoisi savuttomuuteen. Näin menetelläänkin jo muun muassa monilla työpaikoilla – voisiko palkitsemisen ottaa käyttöön myös päihdepalveluissa? Savuttomuuden tukemiseen tarvittaisiin lisää myös vertaistukea ja koulutettuja kokemusasiantuntijoita.

Toivoisimme, että tupakointiin liittyvät asenteet muuttuisivat myös päihdepalveluissa, kuten ne ovat muuttuneet muuallakin yhteiskunnassa. Päihdepalveluiden asiakkaiden tupakointi mielletään valitettavan usein normaaliksi. Samaan aikaan asiakkaat itse toivovat voivansa lopettaa, ja moni on siihen jo pystynytkin. Tuntuu hienolta, kun asiakas kysyy, muistammeko keskustelun tupakoinnista ja ilmoittaa lopettaneensa tai vähentäneensä.

Savuttomuuden edistämistä voi ja kannattaa tehdä päihdepalveluissa!

Marjo Woodroffe

Sairaanhoitaja, Malmin psykiatria- ja päihdekeskus, päihdepoliklinikka

Mira Patinen

Sairaanhoitaja, Malmin psykiatria- ja päihdekeskus, päihdepoliklinikka