fbpx

EU:n syövän ehkäisy ahdistaa tupakkatehtaita

Kun Euroopan unioni julkisti odotetun syöpäsuunnitelmansa, yksi teollisuuden ala oli muita valmiimpi. Se ei tullut itse esiin vaan toimi valtaosin välikäsiensä kautta.

Syövän ehkäisyssä tupakkarajoituksilla on keskeinen merkitys. Tupakan ja keuhkosyövän yhteys on tunnettu jo seitsemänkymmentä vuotta. Tuntematon sairaus yleistyi teollisen tupakanvalmistuksen takia. Euroopan unionin uudessa syöpäsuunnitelmassa tavoitteena on, että tulevat sukupolvet kasvavat aikuisiksi ilman tupakkaa.

Syövän ehkäisy on tupakkateollisuudelle arka aihe

EU on säädellyt tupakkaa vuosi vuodelta tiukemmin. Ensimmäinen syöpää vastaan tehty suunnitelma alkoi yli 30 vuotta sitten (1987–1999) ja sai aikaan suunnanmuutoksen. Terveys on EU:ssa asetettu sairauden edelle, kun kyse on tupakasta. Komission tupakkatuote- ja tupakkaverodirektiivit joudutaan nyt nykyaikaistamaan, sillä teollisuus on tuonut markkinoille kokonaan uusia tupakkatuotteita. Myös savuttomiin ympäristöihin liittyvää EU-suositusta on nykyaikaistettava.

Komission tupakkatavoitteet eivät herättäneet suurta julkisuutta.

Elämäntapaekonomisti haistaa holhousta

Tupakkateollisuus lähtee harvoin avoimesti ottamaan kantaa syövän ehkäisyyn. Aihe on sille arka. Tupakkatehtaiden edustajat viihtyvät käytävillä ja auloissa, kuten lobbareilla on tapana. Tupakkateollisuuden viestiä vievät maksetut kirjoittajat. Heistä yksi tunnetuimmista on Christopher Snowdon, historioitsija, joka toimii ”elämäntyyleihin erikoistuneena ekonomistina” Talousasioiden Instituutissa Lontoossa.

Tupakkatehtaiden edustajat viihtyvät käytävillä ja auloissa

Institute of Economic Affairs kuulostaa kunnianarvoisalta, mutta on usein tupakkateollisuuden äänitorvi.  Se kuuluu suomalaisen Libera-ajatushautomon yhteistyökumppanien verkostoon, johon kuuluville ajatuspajoille on yhteistä valtion roolin arvostelu ja kaikenlaisen sääntelyn vastustaminen.

”Instituutti” julkaisee Holhousvaltioindeksiä, joissa valtiot pistetään järjestykseen sen mukaan, kuinka ne sääntelevät savukkeita, sähkötupakkaa, alkoholia ja ruokaa. Suomi on holhousindeksissä keikkunut kärkisijoilla. Jokainen, joka vaivautuu lukemaan indeksin läpi, näkee sen olevan täyttä puppua. Edes Libera ei ole kehdannut julkistaa tai uutisoida yhteistyökumppaninsa holhousindeksiä.

Hohousvaltioindeksi on täyttä puppua

Institute of Economic Affairs on äänestetty yhdeksi isoimmista tiedonpimittäjistä, koska se ei kerro rahoituksestaan juuri mitään. Bathin yliopiston ylläpitämältä Tobaccotactics-sivuilta löytyy linkkejä tupakkatehtaiden arkistoihin ja asiakirjoja tupakkateollisuuden rahoituksesta. Christopher Snowdon on kirjoittanut tupakasta ja alkoholista useita pamfletteja.

Samana päivänä, kun EU julkaisi syöpäsuunnitelmansa, Snowdon kirjoitti Spiked online- julkaisussa, että EU on laajentamassa holhousvaltiota, koska ei ole voinut hillitä sääntelynhaluaan. Eniten elämäntyyliekonomistia harmittaa se, että ulkona ei saisi sauhuttaa e-savukkeita. Spiked on vuonna 2000 perustettu verkkolehti, jonka edeltäjä Elävä Marxismi, lopetettiin varattomana. Lehteä on pidetty vasemmistolaisena, mutta 2018 paljastui lehden saaneen avustusta Yhdysvalloista upporikkailta Kochin veljeksiltä. Brittijournalisti pystyi yhteistyössä kansalaisjärjestön kanssa jäljittämään 300 000 punnan maksukuitit.

Ostettua viestintää verkkolehdissä

André Calantzopoulos, Philip Morris Internationalin pääjohtaja, puolestaan osti kolumnipaikan Politicon verkkolehdestä jo ennen suunnitelman julkistusta ja toisti yhtiön haluavan savutonta maailmaa. Teollisuuden toimia seuraavat asiantuntijat ovat ymmärrettävästi epäluuloisia: Philip Morrisin perustama Savuttoman Maailman Säätiö on jakanut apurahoja yhtiön markkinointiin, ei oikeasti tupakoinnin vähentämiseen.

Philip Morris Internationalin pääjohtaja osti kolumnipaikan

Yhtiön markkinointistrategia on haittojen vähentäminen, jonka avulla se voi tuoda markkinoille toinen toistaan ”haitattomampia” tupakkatuotteita.  Maailman terveysjärjestö lukee Savuttoman Maailman Säätiön osaksi tupakkateollisuutta, jonka kanssa ei tulisi tehdä yhteistyötä. Näin tupakan kansainvälisen rajoitussopimuksen (FCTC) artikla 5.3. suosittaa.

Tupakkayhtiö ei ole lopettanut savukkeiden valmistusta. Teollinen rahasampo eli perinteisten savukkeiden valmistus pyörii edelleen. Siksi Philip Morrisin ”savuton maailma” on jatkoa vuosikymmeniä jatkuneelle perinteelle, jossa tupakkateollisuus piiloutuu kulisseihin tietoisena huonosta maineestaan.

Tupakkareportteri antaa äänen sähkösauhuttelijoille

Tupakkateollisuuden kaverit eli sähkösavukkeen käyttäjät – tai niin kutsut vapistit – jakoivat myös lausuntoja syövän ehkäisystä. IEVA eli Itsenäinen Vapistien Euroopan Allianssi piti EU:n syöpäsuunnitelmaa periaatteessa hyvänä, mutta muistutti kaikkia keinoja tarvittavan syövän vastaisessa taistelussa. Vapistien mielestä savukkeita vähemmän haitalliset tuotteet olisivat oikeaan osunut ratkaisu.

EU:n syövän ehkäisytoimista tuli ankaraa arvostelua myös järjestöltä nimeltä ETHRA, suomeksi ”Euroopan tupakoinnin haittoja vähentävien tuotteiden puolestapuhujat”.  Se kirjelmöi EU-parlamentin erityiskomitealle, joka käsittelee syöpäasioita. Tupakkateollisuuden lehti Tobacco Reporter uutisoi kirjelmästä, joka on julkinen.

Uudet tuotteet tuodaan markkinoille vaivihkaa

EU:n syöpäsuunnitelmassa ei ollut eroteltu haitallisia tupakkatuotteita vähemmän haitallisista, koska uusien tupakkatuotteiden terveysvaikutuksia ei ole voitu arvioida luotettavasti.  Ne tuodaan markkinoille vaivihkaa ja niiden seurauksena käyttäjille voi koitua elinikäisiä vammoja.

Ajatuspajojen puppugeneraattori pyörii

Syöpäsuunnitelman parissa askaroivat myös erilaiset ajatuspajat, joiden uumenista tupakkatehtaat pyörittävät loputonta disinformaatiovirtaansa tai arkisemmin puppugeneraattoria. Se alkaa voimistua, kun ehkäisysuunnitelma etenee käytännössä.

Ajatushautomot ja -pajat tekevät julkaisuja, kirjoittavat blogeja, joissa todistellaan tupakkateollisuuden muuttaneen toimintatapansa (eivät ole, kirjoittajan huomautus) ja haittojen vähentämisen olevan väärinymmärretty syövän ehkäisyn keino (ei ole väärinymmärrystä, sillä teollisuus ei halua tupakoinnin häviävän ihmisten mieleistä ja siksi kehittää uusia tuotteita koko ajan).

Brysselissä ja Roomassa toimiva I-Com eli Kilpailuinstituutti tekikin jo etukäteen pamfletin, jossa se esitti ”innovatiivisia ratkaisuja” syövän ehkäisyyn. Ratkaisu oli – yllätys, yllätys, vähemmän haitallinen tupakkatuote.

Satu Lipponen

Satu Lipponen on Suomen Syöpäyhdistyksen strategian ja ennakoinnin johtaja. Hän on kirjoittanut paljon syöpäriskeistä, terveysviestinnästä ja tieteestä.