Euroopassa kulutetaan eniten alkoholia maailmassa – WHO muistuttaa alkoholin syöpäriskistä

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan syöpä on tällä hetkellä toiseksi yleisin kuolinsyy EU:n alueella. Alkoholiperäisiä syöpiä voidaan ehkäistä vähentämällä alkoholin kulutusta sekä yksilö- että väestötasolla.

Tehokkaimpia keinoja alkoholin kulutuksen vähentämiseksi ovat alkoholiverojen nostaminen, alkoholin saatavuuden vähentäminen sekä alkoholimainonnan rajoittaminen tai kieltäminen. Myös tietoisuutta alkoholin syöpäriskistä tulee levittää lisäämällä alkoholipakkauksiin varoitustekstit.

Jo vähäinen alkoholin käyttö lisää syöpäriskiä. Yli puolet kaikista alkoholiperäisistä syövistä johtuvat kohtuullisesta tai riskialttiista juomisesta, eivät suurkulutuksesta. Lähes kolmannes alkoholin aiheuttamista rintasyövistä on seurausta kohtuullisesta alkoholin käytöstä.

Alkoholin vaikutukset tuntuvat Euroopassa

Euroopassa kulutetaan eniten alkoholia maailmassa. Seitsemän kymmenestä eniten alkoholia kuluttavasta maasta on EU-maita, ja arviolta 240 000 ihmistä kuoli EU:ssa alkoholin vuoksi vuonna 2019. Kolme kymmenestä alkoholiperäisestä kuolemasta johtui syövästä.

Vuonna 2020 alkoholin kulutuksen arvioitiin aiheuttaneen EU:ssa 111 300 uutta syöpätapausta, joista suurin osa oli paksusuolensyöpiä, rintasyöpiä ja suuontelon syöpiä.

Syövän aiheuttamien ennenaikaisten kuolemien taloudelliset kustannukset olivat vuonna 2018 EU:ssa 52,9 miljardia euroa, josta 4,58 miljardia liittyi alkoholin aiheuttamiin syöpiin.

Eurooppalaiset eivät tunne alkoholin syöpäriskiä

Useimmat eurooppalaiset tunnistavat tupakoinnin syövän riskitekijäksi, mutta tietoisuus alkoholin ja syövän välisestä yhteydestä on paljon pienempi. WHO:n mukaan alle puolet eurooppalaisista tietää alkoholin syövän riskitekijäksi, joskin tietoisuus vaihtelee maittain.

Myös tietoisuus alkoholin ja eri syöpien yhteydestä vaihtelee ja on alhaisella tasolla erityisesti rintasyövän osalta. Vain 10–20 prosenttia ihmisistä, joilta kysyttiin rintasyövän riskitekijöistä, osasi mainita alkoholin, kun maksasyövän kohdalla vastaava luku oli 40 prosenttia.

Alkoholin on todettu aiheuttavan seitsemää eri syöpää. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC luokitteli alkoholin karsinogeeniksi jo vuonna 1988.

Lähde
WHO Factsheet (2023): Alcohol and cancer in the European Union – a call to action (pdf)