fbpx

Aikuisten vapaus voitti – miten käy lasten?

”Uusi alkoholilaki huolettaa asiantuntijaa”

”Päihdeasiantuntija varoittaa uuden alkoholilain kylmäävistä seurauksista”

”Alkoholilaki tyrmätään lapsijärjestöissä”

Tuttuja otsikoita mediasta viime vuoden lopulta. Kenellekään mediaa ja eduskuntakeskusteluja seuranneelle ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, miten monin eri tavoin uusi alkoholilakimme vaarantaa lasten hyvinvoinnin. Lastensuojelutyön ammattilaisten ja asiantuntijoiden lukuisista lausunnoista huolimatta maassamme tehtiin joulukuussa päätös liberaalin alkoholipolitiikan puolesta. Eduskunta hyväksyi uuden alkoholilain 19. joulukuuta ja tasavallan presidentti vahvisti lain 28. joulukuuta. Uusi laki tuli kokonaisuudessaan voimaan maaliskuun alussa 2018.

Valtavan moni meistä lastensuojelutyön asiantuntijoista osallistui laista käytyyn keskusteluun ja teki lujasti työtä lapsen äänen kuulemisen puolesta. Meidän ammattilaisten huoli lapsista ja lasten kasvuoloista on suuri. Alkoholi ja erityisesti vanhempien humalahakuinen juominen ovat uhka monen lapsen kasvulle ja kehitykselle. Valitettavasti määrätietoinen vaikuttamistyömme ei tuottanut toivottua lopputulosta, vaan päätös tehtiin puhtaasti elinkeinopoliittisin perustein. Uudistunut alkoholilaki on suuri pettymys ja suorastaan vaarallinen lapsille.

On surullista huomata, että lapsen edun ensisijaisuutta ei kunnioiteta poliittisessa päätöksenteossa. Lapsen edun ja hyvinvoinnin edelle ajavat muut yhteiskunnalliset intressit: aikuisen oikeus saada yhä enemmän alkoholia missä ja milloin vain voitti lapsen oikeuden turvalliseen kasvuun ja kehitykseen.

Aikuisen oikeus saada yhä enemmän alkoholia missä ja milloin vain voitti lapsen oikeuden turvalliseen kasvuun ja kehitykseen.

Lastensuojelutyön ammattilaisena minun on hyvin vaikea hyväksyä sitä, että vastoin vahvaa tietoa alkoholihaitoista ja erityisesti alkoholin vaikutuksista lasten elämään tehdään päätös, joka ei suojele lasta alkoholihaitoilta eikä kunnioita lapsen oikeuksia. Lain mukaan lapsella on oikeus erityiseen suojaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sellaisia poliittisia päätöksiä tai linjauksia, jotka voivat olla haitallisia lapsille tai uhkaavat lasten hyvinvointia, ei yksinkertaisesti voi tehdä.

Alkoholilaki ajettiin läpi piittaamatta sen lapsivaikutuksista. Nyt meidän tulee pohtia, miten tulevaisuudessa saamme lapsen äänen kuulumaan paremmin. Meidän on mietittävä, miten toimimme, jotta lapsen etu saadaan päätöksenteon keskiöön. Lapsen oikeudet ja lapsen edun ensisijaisuus ovat meidän aikuisten velvollisuuksia. Meidän tehtävämme on taata lapsiystävällinen yhteiskunta. Toivon hartaasti eduskunnalta ja hallitukselta jatkossa lapsiystävällisempää politiikkaa.

Kuvat: Lotte Estman ja Shutterstock

Pia Sundell

Pia Sundell on lastensuojelujärjestö Barnavårdsföreningen i Finlandin (BF) toiminnanjohtaja. Vuonna 1893 perustettu BF on Suomen vanhin lastensuojelujärjestö.