fbpx

Tupakkapolitiikka on nuorten puolella

Nuorten tupakointi on vähentynyt huimasti 2000-luvun alusta alkaen. Nuorten terveystapatutkimuksen johtaja professori Arja Rimpelä uskoo, että taustalla on onnistunut tupakkapolitiikka. Höllätä ei silti kannata, sillä myönteinen kehitys näyttää nyt pysähtyneen.

Kaksikymmentä vuotta sitten suomalaisille nuorille maistui tupakka. Vuonna 1999 lähes kolmannes 16-vuotiaista tupakoi päivittäin. Tällä hetkellä 16-vuotiaista nuorista savukkeita tai nuuskaa käyttää päivittäin 12 prosenttia.

Myös tupakointikokeiluissa on tapahtunut dramaattinen muutos. Kaksikymmentä vuotta sitten 12-vuotiaista pojista jopa 30 prosenttia oli kokeillut tupakointia. Tällä hetkellä vastaava luku on 1 prosentti.

”Tupakoinnin lopettamispolitiikka on ollut onnistunutta”, summaa kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä, joka on johtanut Nuorten terveystapatutkimusta lähes 30 vuotta.

Katse ammattikouluihin

Nuorten terveystapatutkimuksessa selvitetään nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttöä sekä rahapelaamista. Tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977.

Tuore terveystapatutkimus osoitti, ettei nuorten tupakkatuotteiden käyttö kuitenkaan ole enää laskenut vuoden 2017 jälkeen.

Erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret käyttävät tupakkatuotteita.

”Toivottavasti kyseessä on vain tilapäinen ilmiö. Olemme siirtymässä savuttomaan yhteiskuntaan. Ravintoloista, työpaikoista ja kouluista on tullut savuttomia, vanhempien tupakointi on vähentynyt, eikä autoissakaan saa enää tupakoida.”

Rimpelän mukaan on kuitenkin syytä terästäytyä. Erityisesti ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret käyttävät tupakkatuotteita. Käytön ehkäisyä ja tupakointikieltojen valvontaa tuleekin parantaa etenkin ammattikouluissa. Lue Suomen ASH:n tiedote aiheesta.

Nuuska pitää nuoret nikotiinikoukussa

Mistä sitten johtuu, ettei nuorten tupakkatuotteiden käyttö enää ole vähentynyt? Rimpelä arvelee, että nyt on kenties tuudittauduttu siihen, että käyttö vähenee omalla painollaan. Tupakan haitallisuutta ei ehkä ole korostettu yhtä paljon kuin aiemmin.

Toisaalta nuorten nuuskaaminen on lisääntynyt. Tällä hetkellä nuuskaa käyttää päivittäin tai silloin tällöin 16-18-vuotiaista pojista 15 prosenttia ja tytöistä 6 prosenttia.

Rimpelän mukaan nuuska pitää tehokkaasti yllä nikotiiniriippuvuutta, sillä nuuskassa on nikotiinia jopa enemmän kuin savukkeissa. Ei ole lainkaan tavatonta, että nuuskaa käyttävät nuoret myös tupakoivat.

”Kun nuuskaa ei ole saatavilla, nikotiinikoukussa olevat nuoret polttavat savukkeita. Tarvitsemme edelleen toimia, joilla nuorten tupakkatuotteiden käyttöä ehkäistään.”

Sähkösavukemainoksia näkyy somessa

Nuoret kokeilevat myös sähkösavuketta, joskin selvästi nuuskaa vähemmän. Käyttö yleistyy iän myötä. 18-vuotiaista pojista sähkösavuketta käyttää päivittäin 3,1 prosenttia ja tytöistä 0,4 prosenttia.

”USA:ssa nuorten sähkösavukkeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta ei meillä Suomessa. Lainsäädäntö on luultavasti ehkäissyt käyttöä”, Rimpelä pohtii.

Nuoret eivät käytä sähkösavuketta tupakoinnin lopettamiseen.

Tupakkalaissa sähkösavukkeet on rinnastettu perinteisiin savukkeisiin. Niitä ei esimerkiksi saa mainostaa, mutta Rimpelän mukaan pieni osa nuorista kertoo nähneensä sähkösavukkeiden mainoksia netissä. Erikseen nuoret mainitsivat Instagramin ja Facebookin, mutta myös sähkösavukekaupan ikkunat.

Rimpelän mukaan nuoret eivät käytä sähkösavuketta tupakoinnin lopettamiseen. Kaikista sähkösavuketta käyttävistä nuorista vain 7 prosenttia ilmoitti käytön syyksi halun lopettaa tupakointi.

”Sähkösavuketta kokeillaan nimenomaan kokeilunhalusta tai kavereiden esimerkin takia.”