Lapsiasiavaltuutettu: Alkoholin saatavuuden helpottaminen uhkaa lapsen oikeuksia
Vahvempien alkoholijuomien tuominen vähittäismyyntiin ja alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen uhkaavat lapsen oikeuksia elää päihteetöntä ja turvallista elämää, sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.
Jos hallituksen esitys alkoholilain muutoksesta toteutuu, vähittäismyyntiin tulevat myös kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat. Lisäksi hallitus kaavailee alkoholin kotiinkuljetuksen sallimista.
”Lasten edun ja oikeuksien näkökulmasta vastustan näitä uudistuksia. Ne tulevat merkitsemään, että kodeissa on entistä humalaisempia aikuisia ja kaduilla humalaisempia nuoria”, Elina Pekkarinen toteaa.
Ei ole syytä tukea pienpanimoita, kun ollaan valmiita köyhdyttämään köyhimpiä lapsia
Hän jatkaa, että kymmenet tuhannet lapset kärsivät päivittäin alkoholin haitoista. Alkoholi kytkeytyy myös huono-osaisuuteen voimakkaasti. Pekkarisen mielestä onkin ristiriitaista, että hallitus heikentää sosiaaliturvaa ja vapauttaa samaan aikaan alkoholin saatavuutta.
”Ei ole syytä tukea pienpanimoita, kun ollaan valmiita köyhdyttämään köyhimpiä lapsia.”
”Olemme arvokeskustelun äärellä”
Pekkarisen mukaan alkoholi on Suomessa tähän saakka ollut varsin hyvin säädeltyä ja esimerkiksi ikärajoja noudatetaan hyvin. Toisaalta alkoholipoliittisessa päätöksenteossa on jatkuvasti hankausta.
”On tahoja, jotka haluaisivat vapauttaa myyntiä, ja pienin askelin alkoholipolitiikka onkin muuttunut liberaalimmaksi. Nyt olemme ison arvokeskustelun äärellä. Pitää miettiä, minkä verran alkoholia vielä vapautetaan. Alkoholinkäyttö on lisääntynyt pitkällä aikavälillä valtavasti; suomalaisnaisten alkoholin käyttö on kuusinkertaistunut 1960-luvulta.”
Pitää miettiä, minkä verran alkoholia vielä vapautetaan
Alkoholin saatavuuden helpottaminen lisää tutkimusten mukaan alkoholin kulutusta.
”Mitä helpompi alkoholia on saada, sitä enemmän sitä käytetään. On turha kuvitella, että kävisi päinvastoin.”
”Nyt kannattaa panostaa vastuulliseen alkoholipolitiikkaan”
Teini-ikään tultaessa myös lasten itsensä käyttämä alkoholi aiheuttaa haittoja ja lisää esimerkiksi väkivaltaista käytöstä.
”Suomalaiset nuoret juovat aiempaa vähemmän ja täysraittiuden osuus on kasvanut, mutta edelleen alkoholi on nuorten yleisimmin käyttämä päihde.”
Pekkarinen muistuttaa, että Kouluterveyskysely ja Eurooppalainen koululaistutkimus nuorten päihteiden käytöstä (ESPAD) ovat osoittaneet, että nuorten alkoholin käytön väheneminen on osin pysähtynyt.
”Nyt kannattaisi panostaa vastuulliseen alkoholipolitiikkaan ja huolehtia siitä, ettei tehdä muutoksia, jotka vaarantavat myönteisen kehityksen.”
Suomessa on ihailtu Islannin mallin tuloksia
Pekkarinen huomauttaa, että Suomessa on ihailtu niin sanotun Islannin mallin tuloksia. Islannissa nuorten alkoholin käyttöä saatiin vähennettyä tuntuvasti ja islantilaiset nuoret käyttävät pohjoismaisista nuorista vähiten alkoholia.
”Islannissa on Pohjoismaiden tiukin alkoholipolitiikka; vähittäismyynnissä on vain hyvin mietoja alkoholijuomia ja alkoholimyymälät ovat hyvin rajoitetusti auki.”