fbpx

Lapsen oikeudet

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on muun muassa oikeus elämään, parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan, kehittymiseen, koulutukseen ja riittävään elintasoon. Tupakka rikkoo näitä kaikkia oikeuksia.

WHO:n arvion mukaan jopa 43 miljoonaa 13–15-vuotiasta lasta käytti tupakkaa vuonna 2018. Lisäksi noin puolet maailman lapsista altistuu ympäristön tupakansavulle. WHO on arvioinut, että 65 000 lasta kuolee vuosittain passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Tupakansavulle altistuminen on erityisen haitallista lapsille ja sillä voi olla pitkäaikaisia haittavaikutuksia terveyteen. Imeväisikäisillä passiivinen tupakointi lisää myös kätkytkuoleman riskiä.

Lapsiin kohdistuvaa markkinointia

Tupakkateollisuus markkinoi tappavia tuotteitaan lapsille, sillä se tarvitsee uusia asiakkaita kuolleiden, sairastuneiden ja tupakoinnin lopettaneiden tilalle. Uusien asiakkaiden haaliminen on tupakkayritysten toiminnan elinehto. Tupakkayhtiöt painavat logoja T-paitoihin, reppuihin ja lukuisiin muihin lasten suosimiin tavaroihin. Ilmaisia savukkeita jaetaan nuorten kokoontumispaikoilla, kuten rock-konserteissa, klubeilla ja ostoskeskuksissa.

Erään tutkimuksen mukaan tupakkayhtiöt markkinoivat tuotteitaan lapsille koulujen ja leikkienkenttien lähellä olevissa myyntipisteissä käyttäen taktiikoita, jotka kiinnittävät lasten huomion. Savukkeet ovat esillä välipalojen, makeisten ja sokeripitoisten juomien lähellä, savukemainokset on asetettu lasten silmien korkeudelle, yhtiöt mainostavat maustettuja savukkeita ja myyntipisteissä myydään yksittäisiä savukkeita.

Lapsityövoiman käyttö

Tupakan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa useissa eri maissa, ja tämä koskee myös Euroopassa myytäviä savukkeita. Viljelmillä työskentelevät lapset tekevät raskasta ja vaarallista työtä ja altistuvat ympäristömyrkyille ja nikotiinille.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus mm. terveyteen, koulutukseen, lepoon ja leikkiin. Pitkät työpäivät, raskas työ sekä torjunta-aineiden ja nikotiinin aiheuttamat myrkytykset estävät näiden oikeuksien toteutumisen tupakkaviljelmillä työskentelevillä lapsilla.

Lapsityövoiman käyttö tupakkaviljelmillä rikkoo myös kansainvälisen työjärjestö ILO:n (International Labour Organization) sopimusta eliminoida lapsityövoiman käytön pahimmat muodot. Lisäksi se rikkoo lapsen oikeuksia terveyteen sekä oikeutta suojaan taloudelliselta hyväksikäytöltä.

Human Rights Watch -järjestö huomauttaa vuonna 2014 julkaistussa raportissaan, että vaikka USA:ssa alle 18-vuotiaat eivät saa ostaa tupakkatuotteita, jopa alle 12-vuotiaat voivat työskennellä laillisesti tupakkaviljelmillä. Järjestön mukaan tiloilla työskentely haittaa myös  lasten koulunkäyntiä.

USA:n työministeriön (US Department of Labor) raportin mukaan lapsityövoimaa käytetään tupakan viljelyssä 17 eri maassa. Kaikkiaan arviolta 1,3 miljoonaa lasta työskenteli tupakkaviljelmillä vuonna 2011, jolloin lapsityövoiman käyttö tupakan tuotannossa oli kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan jopa lisääntymässä tupakan tuotannon siirtyessä Afrikan ja Aasian köyhimpiin maihin.

Nuorimmat lapsista viisivuotiaita

Myös Lastenoikeusjärjestö Plan on todennut, että kustannusten karsimiseksi monikansallisten tupakkayhtiöiden tuotannosta 75 prosenttia on siirretty kehittyviin maihin. Yksi suurimmista tupakankasvattajamaista on Malawi, jonka tupakkatiloilla on arvioitu työskentelevän 78 000 lasta, joista nuorimmat ovat viisivuotiaita.

Planin mukaan Malawin tupakkaviljelmillä työskentelevien lasten työpäivän pituus on keskimäärin 12 tuntia, ja heidän palkkansa on hyvin pieni. Lapset altistuvat viljelmillä terveysriskeille ja joutuvat kestämään myös fyysistä väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Lisäksi lapsilta riistetään oikeus koulutukseen, mikä ylläpitää köyhyyden kierrettä.

YK ilmoitti vuonna 2022, että Malawissa tupakanviljelyyn liittyvät ihmisoikeusloukkaukset koskivat 7000 aikuista ja 3000 lasta. YK:n mukaan Malawissa tupakkaviljelmillä työskentelevistä lapsista suuri osa ei pysty käymään koulua.

Tupakkateollisuus kiillottaa sädekehäänsä lasten avulla

Suurten tupakkayhtiöiden sponsoroiman lapsityötä vastustavan ECLT-säätiön (Eliminating Child Labor in Tobacco Growing) avulla tupakkayritykset ovat tehneet yhteistyötä muun muassa kansainvälisen työjärjestö ILO:n kanssa. ECLT:n avulla tupakkayhtiöt ovat lisänneet kestävyysraportteihinsa sisältöä ihmisoikeuksia koskevasta työstä, millä yhtiöt ovat saaneet houkuteltua itselleen lisää sijoittajia. Säätiö on saanut vähennettyä lapsityövoiman käyttöä kuitenkin vain vähän.

Huomattuaan, ettei tupakkateollisuuden sponsorointi edistänyt lapsityövoiman vähenemistä, ILO ilmoitti vuonna 2018, ettei se uusi ECLT:n ja tupakkateollisuuden rahoitusta. ILO:n ja ECLT:n väliset yhteydet kuitenkin säilyvät. Lisäksi siitä huolimatta, että YK poisti tupakkayritykset Global Impact -ohjelmastaan, on se pitänyt ECLT:n listoillaan kansalaisyhteiskunnan edustajien vastustuksesta huolimatta.