fbpx

Tupakan viljelyssä yhä runsaasti lapsityövoimaa

Moni ei tule ajatelleeksi, että savukkeiden tuotannossa käytetään lapsityövoimaa. Tämä koskee myös Euroopassa myytäviä savukkeita.

The Guardianin tekemän selvityksen mukaan tupakan tuotannossa käytetään edelleen lapsityövoimaa. Vaikka tupakkayhtiöt kertovat tekevänsä kaikkensa lapsityövoiman käytön estämiseksi, sen käyttö rehottaa ja on kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan jopa lisääntymään päin, kun tupakan tuotanto siirtyy paremmin pärjääviltä alueilta (mm. Turkki, USA) Afrikan ja Aasian köyhempiin maihin.

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan on raportoinut (2009) lapsityövoiman käytöstä eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Malawin tupakkaviljelyksillä. Malawissa käytetään lapsityövoimaa useilla eri aloilla, ja suurin osa, lähes 90 prosenttia 5-14-vuotiaista työskentelee maataloudessa, josta tupakan viljely muodostaa merkittävän osan. Planin mukaan maan tupakkatiloilla työskentelee 78 000 lasta.

Osa Planin haastattelemista lapsista työskenteli tupakan viljelyssä palkattomana työvoimana auttaakseen perheitään viljelyn kiireaikana, mutta he käyvät muutoin koulua. Osa lapsista työskenteli pääsemättä kouluun lainkaan.

Raskasta työtä ja väkivaltaa

Lapset tekevät tupakkaviljelmillä samoja töitä kuin aikuiset, myös samoilla raskailla työkaluilla, kuten kuokilla. Planin haastattelemien lasten työpäivän pituus on keskimäärin 12 tuntia. Työpäivän aikana heille tarjottiin tyypillisesti yksi ateria. Lapset kertoivat, että jos he eivät saa päivän töitä määräajassa valmiiksi, se vähennetään ennestään pienestä palkasta.

”Työskentelimme päivän keräten tupakkaa. Klo 18 jälkeen oli ruoka-aika, minkä jälkeen aloitimme niputtamisen klo 20 saakka. Niputtamisen jälkeen kannoimme tupakat painokoneelle. Kun en jaksanut kantaa kymmentä nippua tunnissa, en saanut palkkaa, ainoastaan ruoan.” (13-vuotias tyttö)

The Guardian listaa terveysriskejä, joille tupakan viljelyssä työskentelevät altistuvat. Niitä ovat esimerkiksi vihreän tupakan aiheuttama sairaus, myrkyllisille torjunta-aineille altistuminen, pitkäjaksoinen työskentely auringon paahteessa, korkeassa lämpötilassa. Sekä the Guardian että Plan tuovat esille myös heikot mahdollisuudet henkilökohtaiseen hygieniaan, mikä myös aiheuttaa terveyshaittoja.

Lisäksi lapset altistuvat tupakkaviljelmillä valvojiensa fyysiselle väkivallalle: Planin tapaamien lasten mukaan valvojat potkivat, löivät käsin sekä kepillä. Tyttöjä käytetään myös seksuaalisesti hyväksi. Monet järjestön haastattelemista lapsista kärsivät unettomuudesta ja painajaisista.

Lähteet

The Guardian: Child labour rampant in tobacco industry (6/2018)

Plan: Hard work, long hours and little pay (2009)

Vihreän tupakan aiheuttama sairaus

  • Terveysriski tupakan viljelyssä työskenteleville.
  • Aiheuttajana tupakkakasvista ihon läpi imeytyvä nikotiini.
  • Lapset erityisen alttiita, koska imeytyvän nikotiinin määrä on suuri lasten fyysiseen kokoon nähden, heillä on heikko nikotiinin sietokyky ja he eivät ole tietoisia altistumisensa riskeistä.
  • Oireita mm. pahoinvointi, hengitysvaikeudet, verenpaineen ja sydämen sykkeen vaihtelut.

 

Lisää tietoa