fbpx

Yhteistyöllä kohti savutonta Pohjois-Karjalaa

Pohjois-Karjala-projekti on kotimainen ja kansainvälinen menestystarina, jonka viitoittamalla tiellä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus jatkaa. Monet silloin hyväksi havaitut toimintatavat kantavat yhä. Kansanterveyden keskus on Savuton Suomi 2030 -verkoston jäsen.

Tupakoinnilla on mielenkiintoinen historia. Harmittomasta huvista kehkeytyi mittava kansanterveydellinen ongelma, jota ryhdyttiin valistuksen keinoin ratkaisemaan ja saattamaan lainsäädännön piiriin.  Muistan, kuinka 1970-luvulla tupakkaa poltettiin yleisesti kaikkialla ja tupakointia pidettiin hienona tapana.

Pohjois-Karjala-projektin yhtenä tehtävänä oli vähentää tupakointia. Alkuun tupakoinnin vastustuslehtiset, lehtiartikkelit ja kampanjat ”Vältä tupakointia – olemme mukana Pohjois-Karjala-projektissa” olivat mittavia toimenpiteitä pohjoiskarjalaisten keski-ikäisten miesten tupakoinnin vähentämiseksi.

Merkittävää savuttomuutta tukevaa työtä tehtiin myös lääkäreiden ja terveydenhoitajien vastaanotolla kirjaamalla potilaan tupakointihistoriaa erilaisiin potilastietoihin. Myöhemmin otettiin naiset ja nuoret valistuksen kohteeksi sekä kehotettiin aikuisia ajattelemaan lapsia.

Projektissa pohdittiin tupakoinnin lopettamisen vaikeutta, otettiin käyttöön tupakasta vieroittamisen käsite ja aloitettiin irti tupakasta -vieroituskurssit. Nykyisin Suomessa kursseja järjestetään edelleenkin eri muodoissa. Erilaiset tupakoinnin lopettamiskilpailut ja niihin liittyvät seurannat ovat olleet keskeinen osa Pohjois-Karjalassa tehtyä savuttomuustyötä.

Parasta nykyisessä tupakkalaissa on se, että se suojelee enemmän tupakoimattomia.

Projekti antoi hyvän taustan vuoden 1976 tupakkalaille ja edisti myöhempiä tupakkalain muutoksia.  Tupakkatuotteiden mainontakielto, tupakoinnin rajoittaminen julkisissa tiloissa sekä kulkuneuvoissa ja tupakkatuotteiden myynnin rajoittaminen vaikuttivat tupakoivien määrän vähenemiseen. Parasta nykyisessä tupakkalaissa on se, että se suojelee enemmän tupakoimattomia ja antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa omassa elinympäristössä tupakoinnin rajoittamiseen.

Kansanterveyden keskuksen koordinoima maakunnallisista järjestöistä ja julkishallinnon edustajista koostuvaa Savuton työryhmä toteuttaa Pohjois-Karjalassa savuttomuutta tukevia tapahtumia ja viestittää positiivisella tavalla savuttomuudesta. Työryhmä on tehnyt erinomaista työtä erilaisten nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi kouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, varusmiesten keskuudessa ja rajanylityspaikalla Niiralassa.

Tupakoinnin ja muun nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuen uusia menetelmiä ovat maksuton lainattava Semppi-savuttomuussalkku ja sähköinen viestintä. Savuttomuussalkussa on havaintomateriaalia käytettäväksi erilaisissa tapahtumissa.

Sosiaalinen media toimii tiedotuskanavana monelle tupakoinnin lopettamista harkitsevalle ja lopettaneille. Maanantaina lopettajiin liittyminen ja kannustavan viikkouutiskirjeen tilaaminen onnistuu linkistä https://lopetamaanantaina.fi/.

Savuttomaan Suomeen tarvitaan edelleen rohkeaa terveysvalistusta ja erityisesti vieroituksen tukea. Haasteena työssä tulee olemaan riittävän tupakoinnin lopettamisen tuen järjestäminen, sähkötupakan houkuttelevuus, siirtyminen tupakasta nuuskaan ja tuotemerkittömien tupakkapakkausten saaminen.

Pohjois-Karjalassa tupakointi on vähentynyt Pohjois-Karjala-projektin ajoista. Tämä ei kuitenkaan anna lupaa levähtää, vaan työn tulee jatkua edelleen.

Tiina Vlasoff

Tiina Vlasoff on terveyden edistämisen asiantuntija. Hän aloitti työnsä Pohjois-Karjala-projektissa lähes 30 vuotta sitten.