fbpx

”Intin hengessä!” Moni aloittaa nuuskan käytön armeijassa

Armeijassa on hankalaa löytää aikaa ja paikkaa tupakoinnille, joten nuuskan käyttö tuntuu helpommalta. Monet varusmiehet ja kadetit siirtyvät tupakasta nuuskaan ja monet aloittavat nuuskan käytön armeijassa. ”Intin hengessä”, totesi eräs nuuskaa käyttävä varusmies.

Kun nuoret aloittavat nuuskan käytön, he eivät aina tiedä, miten käyttö vaikuttaa terveyteen. Monet luulevat, että nuuskasta on helppo päästä eroon, kun palvelus on suoritettu. Nuuskassa on kuitenkin niin paljon nikotiinia, että se koukuttaa nopeasti ja tehokkaasti. Siitä on vaikeaa päästä eroon.

Nuuskassa on paljon nikotiinia ja siitä on vaikea päästä eroon

Nuuska aiheuttaa kudostuhoa limakalvon alueelle, missä nuuskaa pidetään, ja nuuskasyljen nieleminen kuljettaa nikotiinia sekä muita vaarallisia aineita ympäri kehoa. Käyttäjän henki haisee, hampaat ja hammaspaikat värjääntyvät ja limakalvomuutosten lisäksi nuuska voi altistaa hampaiden reikiintymiselle. Nuuskassa on satoja erilaisia aineita, jotka eivät ole keholle hyväksi, mutta sitä ei tule useinkaan ajatelleeksi. Nuuskaa on myös eri vahvuuksia. Suomalaiset käyttävät usein vahvempaa nuuskaa kuin esimerkiksi ruotsalaiset, vaikka nuuska on yleensä peräisin Ruotsista. Ei auta, jos nuuskan paikkaa huulen alla muuttaa, sillä nuuska vaikuttaa samalla tavalla pitopaikasta riippumatta.

Nikotiini kulkee veressä ympäri kehoa

Nikotiini kulkee veressä ympäri kehoa ja heikentää veren happipitoisuutta. Onkin siis tosiasia, että urheileva nuuskan käyttäjä pärjää urheilussa huonommin kuin nuuskaa käyttämätön. Monet käyttävät nuuskaa myös liikunnan aikana, koska kokevat sen piristävän, vaikka se vain vie vieroitusoireita pois. Armeijassa harrastetaan paljon liikuntaa. Olisikin tärkeää haastaa itsensä sekä kehonsa oikealla liikunnalla eikä sotkea siihen nuuskaa ja sen sisältämiä tuhoisia aineita.

Armeijassa on usein myös tärkeää kuulua ryhmään ja kokea samanlaisuutta muiden nuorten kanssa. Usein nuori ajattelee, että nuuskaa käyttämällä kuuluu tähän ryhmään. On helppoa kokea nuuskan käyttäjien kanssa samankaltaisuutta.

Monet toteavat, että lopettavat nuuskan käytön sitten, kun pääsevät armeijasta siviiliin

Hammashoidossa kiinnitetään huomiota nuuskan käyttöön jokaisen varusmiehen ja kadetin kohdalla. Siitä sanotaan ääneen, kerrotaan sen vaikutuksista ja kehotetaan lopettamaan. Monet eivät sano mitään tai toteavat, että lopettavat nuuskan käytön sitten, kun pääsevät armeijasta siviiliin. Valitettavasti meidän ei ole mahdollista seurata varusmiesten ja kadettien nuuskan käyttöä siviilissä, joten nuuskan käyttö jää heidän omaksi huolekseen.  Asia voidaan kyllä ottaa uudelleen puheeksi, jos varusmies tai kadetti tulee hammashoitokäynnille myöhemmin.

Monet käyttäjät tietävät nuuskan käytön vaarat, mutta eivät valitettavasti välitä niistä. Käyttäjistä usein tuntuu, ettei ”nuuskan käyttö vaikuta minuun vaan muihin”. Ei haluta myöntää, että nuuska vaikuttaa limakalvoihin, verenkiertoon ja nuuskasyljen myötä koko kehoon. Nuoria harvemmin huolettaa nuuskan aiheuttama syöpäriski, vaikka tosiasia on, että nuuska voi aiheuttaa syöpää kenelle tahansa käyttäjälleen. Se, mikä nuoria voisi kiinnostaa on toinen tosiasia: nuuskan nikotiini heikentää verenkiertoa ja miesten erektiota.

Lopeta, niin olet esimerkkinä ja tukena myös muille nuuskaa käyttäville

Älä siis käytä nuuskaa, ja jos käytät, lopeta se. Kun haluat ja päätät, onnistut. Ja mikset päättäisi, sehän vaikuttaa oman kehosi terveyteen ja sitä kautta elämänlaatuusi. Hae muutokseen tukea hoitohenkilökunnalta sekä netin vertaistukisivustolta ja ole valmiina nuuskattomaan elämään. Lopeta, niin olet esimerkkinä ja tukena myös muille nuuskaa käyttäville.

Marja Juselius

• Suuhygienisti, Sotilaslääketieteen keskus, Santahaminan terveysasema
• Vuoden Suuhygienisti 2021