fbpx

Hus, korppi!

Myönnän: Olen kännykkää räpläävä äiti. En malta aina pyhittää edes muutamaa tuntia illassa pelkästään lapsille, vaan saatan twiitata sohvalta Pikku Kakkosen äärestä tai lukea facepäivitykset maneesin reunalla.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi rinnastaa paljon keskustelua herättäneessä kampanjassaan vanhempien kännykän käytön väkivaltaan. Tämä sai minut ja monet muut näkemään punaista. Taas yksi tapa osoittaa, miten riittämättömiä ja kelvottomia me nykyvanhemmat olemme. Itsekkäät vanhemmat seikkailevat somessa ja korppi vie lapset.

Samalla aloin ajatella tupakoivia vanhempia. Lapsen altistamista tupakansavulle on nimitetty raflaavasti kemialliseksi pahoinpitelyksi, eikä syyttä: Ympäristön tupakansavu on yleisimpiä syöpävaarallisia aineita, eikä sille altistumiselle ole turvarajaa. Tupakansavun sisältämistä 4000 aineesta ihmisille haitallisiksi on todettu lähes 200, joista yli neljäkymmentä aiheuttaa syöpää.

Tupakansavulle altistuneet lapset kärsivät altistumattomia enemmän muun muassa astmasta, allergisesta nuhasta ja keuhkoputkentulehduksista. Myös aivojen kehitys voi häiriintyä, mikä aiheuttaa erilaisia käytöshäiriöitä. Ympäristön tupakansavun aiheuttamat haitalliset vaikutukset eivät pääty lapsuuteen, vaan voivat jatkua vuosikymmeniä.

Se, mitä tapahtuu kotona neljän seinän sisällä, on aikuisen vastuulla. Omasta lapsuudestani muistan, miten yleensä sisällä norttia vedellyt vaarini eräällä vierailullamme hipsikin vaivihkaa ulos tupakalle. Eikä enää sen jälkeen koskaan polttanut sisällä. Olin onnekas, sillä minua lähellä olevat aikuiset laittoivat tässä asiassa lapsen oikeudet omiensa edelle.

Olin onnekas, sillä minua lähellä olevat aikuiset laittoivat tässä asiassa lapsen oikeudet omiensa edelle.

Toisin kuin kännykän käyttö, vanhempien tupakointi on tutkimustenkin mukaan todellinen uhka lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille. En silti menisi syyttämään tupakoivaa vanhempaa lapsensa pahoinpitelystä. Olen varma, että valtaosa vanhemmista haluaa lapsilleen parasta. Usein olemme vain yksinkertaisesti ajattelemattomia, tietämättömiä tai niin kiinni vanhoissa tavoissamme, että emme pohdi niiden seurauksia.

Syyllistämisen sijasta tarjolla pitäisi olla hyviä käytäntöjä, vinkkejä ja tukea siihen, miten pienin askelin voi edetä kohti lapsen parasta. Alkuun pääsee vaikka huolehtimalla siitä, että lapsi ei altistu omassa kodissaan tupakansavulle. Ja sammuttamalla kännykän päiväkodin pikkujouluesityksessä.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään sunnuntaina 20.11.2016

Kuvat: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Youtube-kanava ja Kuvamuisto

Susanna Kaaja