fbpx

Ei kukkia, ei puheita

Minulle riittää hymistely! En halua kukkia naistenpäivänä enkä yleviä juhlapuheita naisten ja tyttöjen asemasta. Vaadin toimintaa ja konkreettisia näyttöjä.

Suomi on tasa-arvon maa ja periaatteessa voimme kulkea maailmalla rinta rottingilla. Vaikka omassa elinpiirissämme on silti paljon parannettavaa, olemme onneksi jo nähneet yhden pelin taakse. Suomessa naiset ovat oivaltaneet tupakkayhtiöiden petollisuuden eikä meillä tupakoinnista ole tullut yhtä yleistä kuin monessa muussa maassa. Mutta tupakkayhtiöt vaanivat yhä uusilla nikotiinituotteillaan. Naisethan ovat tupakkayhtiöiden markkinoinnin pääasiallisin kohderyhmä, koska naisten tupakointi ja muiden nikotiinituotteiden käyttö ei ole saavuttanut lakipistettä ja siellä on potentiaalia.

”Kun käytät tuotetta, olet itsenäinen, vapaa, rohkea”

Naisille luvataan nikotiinin ja tupakan markkinoinnissa kymmenen hyvää ja tuhat kaunista. Kun käytät tuotetta, olet itsenäinen, vapaa, kaunis, rohkea. Vaikka juuri tällä hetkellä nikotiinituotteen käyttö saattaisikin tuntua hohdokkaalta ja stressiä helpottavalta, tulevaisuus on toinen. Tupakkayhtiöiltä jäi nimittäin markkinoissaan kertomatta, että ajan myötä sinulta viedään vapaus, itsenäisyys, terveys ja kauneus. Ja rahat.

Naiset ovat muutenkin tärkeitä tupakan tuotantoketjussa, erityisesti kehittyvissä maissa. Ruokapeltojen sijaan naiset raatavat tupakkaviljelyksillä, sairastuvat nikotiinimyrkytykseen käsitellessään tupakanlehtiä ja vaeltavat pitkiäkin matkoja etsiäkseen polttopuita tupakan kuivatukseen, kun lähialueen puu on jo kerätty.

Kun puu käytetään tupakan kuivatukseen, sitä ei ole ruuan keittämiseen. Polttopuun vähetessä siitä tulee myös arvokasta kauppatavaraa ja sen hinnannousu merkitsee, etteivät köyhät perheet voi syödä keitettyä ruokaa. Sairastumisvaara lisääntyy.

Naiset, vaalitaan oikeuksiamme hyvinvointiin

Tupakka heikentää kehitysmaiden asukkaiden ravitsemustilannetta muutenkin kuin vain kilpailemalla ruuan tuottamiseen tarvittavasta viljelymaasta. Kehittyvissä maissa tupakoinnin yleistymisen myötä tupakan ostamiseen käytetyt varat ovat poissa ruuan hankkimisesta. Tämä merkitsee tinkimistä jo riittämättömästä päivittäisestä energiantarpeesta ja siirtymistä henkiinjäämisen rajamaille.

Valheellisilla vakuutteluilla naisetkin houkutellaan myös siellä nikotiinituotteiden käyttäjiksi. Nikotiinituotteet eivät tuo vapautta eikä itsenäisyyttä, vaan ne altistavat riippuvuuden kehään. Tuhoavat elämämme.

Naiset, näytetään nikotiinin kauppiaille, jotka halventavat meitä, meidän tekemisiämme. Vaalitaan oikeuksiamme hyvinvointiin ja terveyttä tukevaan elämään, vaaditaan yhtäläisiä oikeuksia kaikissa maissa.

Tuetaan ja autetaan toisiamme. Vaaditaan päättäjätkin talkoisiin. Autetaan kanssasiskojamme muissa maissa eikä anneta nikotiiniteollisuuden enää hämätä. Ei ainoastaan kansainvälisenä naistenpäivänä, vaan vuoden jokaisena päivänä ja jokaisella vuosikymmenellä, kunnes nikotiiniteollisuus on kukistettu.

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille, olemme upeita ja pystyviä! Osaamme!

Mervi Hara

Mervi Hara on Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja. Hän ihmettelee elämän monimuotoisuutta ja innostuu uusista haasteista.