fbpx

Ehkäistään nuorten nuuskaamista – yhdessä nuorten kanssa

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan peruskoululaisten nuuskan päivittäinen ja satunnainen käyttö on vihdoin lähtenyt laskuun. Nuuska näkyy kuitenkin edelleen vahvasti koululaisten arjessa roskaamisena, käyttönä, välittämisenä ja markkinointina.  Emme voi huokaista helpotuksesta – nuorten suojelemista nikotiinin haitoilta on jatkettava.

Ymmärtääksemme paremmin nuorten kohtaamaa nuuskailmiötä, on hyvä pohtia millaista kuvaa sosiaalinen media, tupakkayhtiöiden markkinointitekniikat ja meidän aikuisten näyttämä esimerkki nuuskasta luovat nuorille.

Nuuska näkyy edelleen vahvasti koululaisten arjessa

Millaista suhtautumista nuuskaan odotamme nuorilta esimerkiksi silloin, kun itse lainsäädännöstä piittaamatta käytämme nuuskaa myös paikoissa, joissa sen käyttö on kielletty tai tuomme lomareissuiltamme nuuskaa työkavereille ja ystäville jaettavaksi? Seuraamukset lain rikkomisista jäävät usein pimentoon, jolloin esimerkiksi nuuskan välittäminen saattaakin vaikuttaa nuoresta melko helpolta ja riskittömältä tavalta ansaita rahaa tai hyväksyntää kaveriporukassa.

Somessa tapahtuva nuuskan mainonta ei ainoastaan vastaa kysyntään vaan myös luo sitä

Sosiaalisen median rooli korostuu tarkastellessa nuuskan välittämistä ja markkinointia nuorille. Nuoren ei tarvitse itse olla edes kiinnostunut nuuskasta, kun hän jo kohtaa somessaan nuuskan käyttöä normalisoivaa tupakkayhtiöiden markkinointia sekä nuuskan osto- ja myynti-ilmoituksia.  Somessa tapahtuva nuuskan mainonta ei siis ainoastaan vastaa kysyntään vaan myös luo sitä. Tupakkayhtiöiden markkinoidessa uutuusnuuskiaan herkullisen makuisina tai uusia tupakattomia nikotiinipussejaan haitattomina on myös helppo unohtaa, että nämä kaikki tuotteet sisältävät nikotiinia. Ja nikotiini on, missä muodossa vain käytettynä, vahva, riippuvuutta aiheuttava myrkky.

Nuuska-agentit toimivat itse asiantuntijoina

Kaikkia edellä mainittuja asioita käsitellään EHYT ry:n nuoria osallistavassa Nuuska-agentti -mallissa, jonka tavoitteena on ehkäistä nuorten nuuskan käytön kokeiluja ja nuuskan käyttöä. Mallissa aikuisen luotsaamat, koulutetut, vapaaehtoiset 7.-9.-luokkalaiset toimivat itse asiantuntijoina ja toteuttajina havainnoimalla nuuskailmiötä toimintaympäristössään sekä pitämällä infoja ja erilaisia tempauksia nuoremmilleen.

Nuuska-agenteiksi hakeutuneet nuoret ovat innostuneet mukaan toimintaan, koska halusivat päästä vaikuttamaan tärkeään aiheeseen ja saada kokemuksia tuntien pitämisestä itseään nuoremmille. Mikäli siis kaipaat nuorten nuuskan käytön ehkäisemiseen nuorten asiantuntijuutta hyödyntävää menetelmää, ota yhteyttä. Mahdollistetaan nuorten nuuskan käytön vähenemisen jatkuminen yhdessä nuorten kanssa!

Sari Anjala

Koulutussuunnittelija, EHYT ry